Joi, 14 ianuarie 2021, Federația „Solidaritatea Sanitară” a organizat prima acțiune în stradă din cadrul Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Cei aproape 2.000 de membri Solidaritatea Sanitară care au protestat ieri în București și în majoritatea județelor ar putea reprezenta doar începutul unor acțiuni fără precedent. Având în vedere că este vorba de un protest organizat în condițiile restrictive ale pandemiei COVID-19, de o categorie de profesioniști deja epuizați în lupta cu acest flagel, împovărați de un volum de muncă în creștere, mulți dintre ei aflați în izolare din cauza infectării, evaluarea nemulțumirii poate fi înțeleasă corect prin multiplicarea cu 10 a numărului participanților (echivalentul participării în condiții normale).
În sistemul public de sănătate există o nemulțumire în continuă creștere, ultimele măsuri luate în luna decembrie 2020 (tratamentul discriminatoriu în privința aplicării reducerii vârstei de pensionare pentru condiții de muncă deosebit de periculoase și întreruperea cursului legal de corectare a inegalităților salariale/tăierile salariale) contribuind la amplificarea situației. Indiferența socială a actualului Guvern, manifestată în special prin disprețul cu care tratează dialogul social și drepturile legale tinde să fie picătura care umple paharul.
Încercarea Guvernului de a folosi măsurile ce ar trebui limitate la combaterea pandemiei COVID-19 ca armă de luptă împotriva drepturilor legale și morale ale profesioniștilor din sănătate accentuează criza. Suntem singura țară din U.E. în care este interzisă demisia personalului medical, profesioniștii fiind supuși unui regim militar (doar în privința obligațiilor) ce echivalează cu munca forțată. Măsura interzicerii grevei a blocat de fapt posibilitatea lucrătorilor din sănătate să-și apere drepturile, fiind îndreptată împotriva celor cărora Guvernul ar trebui de fapt să le recunoască meritele pentru eforturile depuse și sacrificiile făcute în lupta cu pandemia COVID-19.
Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează Guvernul asupra consecințelor încercărilor sale de a abuza de contextul pandemiei COVID-19 pentru a tăia salariile și a refuza acordarea drepturilor legale și morale lucrătorilor din sănătate. În condițiile acestui abuz de drept interdicția grevei devine la rândul ei caducă, profesioniștii din sănătate având posibilitatea de a intra în grevă generală. Aceasta este direcția principală pe care o determină indiferența actualului Guvern față de regulile dialogului social, față de drepturile legale și morale ale profesioniștilor din sănătate. Alternativa o reprezintă amplificarea migrației profesioniștilor din sănătate, într-o perioadă în care oportunitățile oferite de țările occidentale au ajuns la un nivel fără precedent.
Cetățenii acestei țări pot fi tratați deoarece (încă mai) există profesioniști în sectorul public de sănătate. În urmă cu cca. 6 ani curba plecărilor din sistem a profesioniștilor din sănătate atinsese nivelul maxim, după ce nivelul salarizării determinase o migrație masivă, alte guvernări indiferente față de soarta sistemului public de sănătate blocaseră angajările și un Președinte al României le recomandase public profesioniștilor să plece dacă sunt nemulțumiți. Prin argumente, proteste și, uneori, înțelegerea guvernanților în ultimii am reușit să corectăm unele dintre probleme (chiar dacă, prin intermediul inechităților, guvernanții s-au grăbit că creeze altele), reducând astfel plecările din sistemul sanitar. Pandemia COVID-19 a venit după ce rezultatele acțiunilor noastre determinaseră deja o stabilizare a nivelului plecării profesioniștilor. Înfruntând același critici pe care le întâlnim și acum, de-a lungul acestei perioade am avut o contribuție decisivă la salvarea resurselor umane utilizate în cursul acestei pandemii. Acum un nou Guvern al indiferenței tinde să întoarcă lucrurile pe făgașul inițial, dând un nou semnal de plecare profesioniștilor din sănătate.
Forma in extenso a revendicărilor, așa cum au fost transmise Guvernului și parlamentarilor, incluzând argumentele prezentate, poate fi găsită pe site-ul Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Tot aici pot fi găsite imagini din toată țara cu participanți la acest protest.
Sinteza revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”
1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
9. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.