Soarele, aflat in prezent in perioada de maxim a activitatii sale, conform ciclurilor de 11 ani, este neobisnuit de linistit, oamenii de stiinta inregistrand abia jumatate din numarul petelor solare care ar fi fost normal sa se manifeste si constatand ca polii magnetici solari sunt in mod ciudat desincronizati, conform US.News.
Soarele genereaza prin miscarea sa de rotatie in jurul propriei axe niste campuri magnetice uriase. Petele solare — de multe ori cu diametre mult mai mari decat cel al Pamantului — marcheaza zone cu un magnetism intens in care se dezvolta puternice furtuni solare. Aceste furtuni isi pot trimite particulele ionizate prin spatiu pana la Pamant, unde pot afecta functionarea satelitilor de telecomunicatii, pot intrerupe semnalul telefoanelor mobile si chiar pot distruge sisteme electrice.
Pornind de la insemnarile istorice cu privire la activitatea solara, oamenii de stiinta sustin ca in aceasta toamna Soarele ar fi trebuit sa se apropie de climaxul exploziv al ciclului sau aproximativ de 11 ani de activitate — asa-numitul maximum solar. Insa aceasta perioada de activitate maxima „este o gluma”, apreciaza Jonathan Cirtain, de la Administratia Nationala americana pentru Aeronautica si Spatiu (National Aeronautics and Space Administration), care face parte din echipa care urmareste activitatea satelitului nipon Hinode care cartografiaza campurile magnetice solare. „As avea argumente sa sustin ca este cea mai slaba perioada de maximum solar din ultimii 200 de ani„, il completeaza si David Hathaway, coordonatorul grupului de fizica solara din cadrul Marshall Space Flight Center (apartinand NASA) din Huntsville, Alabama.
Oamenii de stiinta nu inteleg deocamdata daca aceasta acalmie este temporara sau reprezinta inceputul unei perioade mai lungi de declin al activitatii solare, care poate contribui la incetinirea procesului de incalzire globala. „Nu exista niciun om de stiinta in viata care sa mai fi vazut vreodata un ciclu solar atat de slab ca acesta”, sustine Andrés Munoz-Jaramillo, care studiaza ciclurile solare la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts. Pentru a complica si mai mult misterul acestui maximum solar, Soarele trece si printr-una dintre cele mai bizare inversari magnetice din istoria observatiilor astronomice.
In mod normal, polii magnetici ai Soarelui se inverseaza cu o periodicitate de aproximativ 11 ani. In timpul unui asemenea eveniment de inversare a polilor magnetici, campul magnetic solar devine din ce in ce mai slab, ajunge la 0 (zero) si apoi apare din nou insa cu polaritatea schimbata. Aceasta schimbare a polilor magnetici este notabila doar pentru ca marcheaza varful unei perioade de maximum solar, conform lui Douglas Biesecker de la Centrul pentru Mediu Spatial al NASA.
In cadrul unui astfel de ciclu, insa, polii magnetici sunt desincronizati. Polul magnetic de nord al Soarelui si-a inversat polaritatea inca de acum un an, asa ca in prezent, din punct de vedere magnetic, are aceeasi polaritate ca si polul sud. „Perioada dintre cele doua inversari polare este neobisnuit de lunga„, a precizat fizicianul Karel Schrijver de la Centrul pentru Tehnologii Avansate Lockheed Martin din Palo Alto, California.
Oamenii de stiinta se declara surprinsi dar nu ingrijorati de aceasta desincronizare magnetica. Ei se asteapta ca polul magnetic sudic al Soarelui sa-si schimbe polaritatea in cursul lunii viitoare — conform masuratorilor privind fluctuatiile de camp magnetic realizate cu ajutorul satelitilor.
In acelasi timp, oamenii de stiinta nu pot explica raritatea petelor solare din aceasta perioada. Desi este inca foarte activ, Soarele este mult mai calm decat in perioadele de maximum din ultimele decade. „Nu este vorba doar de faptul ca sunt mai putine pete solare, dar si cele care apar sunt mult mai putin active„, a precizat Dr. Schrijver.
Prin comparatie, in perioada de maximum solar din luna noiembrie a anului 2003 s-a produs cea mai violenta furtuna solara din istoria cunoscuta a activitatii solare. Chiar daca, din fericire, nu a lovit din plin Pamantul, trecand pe langa planeta noastra, tot a dezafectat un satelit japonez, i-a obligat pe astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) sa se ascunda in adapostul special antiradiatii, a intrerupt extractiile de petrol si gaze din Alaska, a afectat navigatia prin GPS si a obligat Pentagonul sa-si anuleze o serie de manevre militare.
Cativa oameni de stiinta au speculat ca Soarele ar putea sa reintre intr-o perioada prelungita de relativa acalmie, spre deosebire de perioada de activitate intensa ce a inceput odata cu anii ’40 ai secolului trecut. Daca lucrurile stau asa, scaderea activitatii magnetice poate incetini procesul de incalzire globala, insa conform estimarilor nu va fi suficienta pentru stoparea definitiva a acestui proces. „Ne va mai lasa loc sa respiram, dar nu va opri definitiv procesul de incalzire globala”, a precizat Dr. Hathaway.
Sursa: Agerpres