Principesa Mostenitoare Margareta indeamna populatia sa fie alaturi de Crucea Rosie, mai ales acum cand lumea este intr-o schimbare continua si rapida, iar aceasta organizatie trebuie sa faca fata noilor provocari.
Principesa Mostenitoare Margareta a gazduit, sambata, la Palatul Elisabeta din Bucuresti, Ziua Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Regelui Mihai I.
Evenimentul a avut loc cu ocazia implinirii a 139 de ani de activitate umanitara si a aniversarii centenarului acordarii inaltului patronaj de catre Regina Maria Crucii Rosii Romane.
Astfel, la invitatia Principesei Margareta, presedintele Crucii Rosii Romane, angajati, voluntari, parteneri ai Crucii Rosii Romane si reprezentanti ai Corpului Diplomatic au marcat acest eveniment in gradina Palatului Elisabeta. Alaturi de Principesa Mostenitoare s-a aflat Principele Radu.
De asemenea, Principesa Margareta a oferit, in dar, Crucii Rosii Romane, un portret al Reginei Maria realizat de artistul plastic Valentin Tanase.
Cu aceasta ocazie, au luat cuvantul Principesa Margareta si Ioan Silviu Lefter, director general al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.
Potrivit Principesei Margareta, „ca organizatie auxiliara autoritatilor publice in domeniul umanitar, Crucea Rosie Romana a contribuit remarcabil, in anul 2014, la ajutorarea persoanelor aflate in suferinta”.
„Am incercat, prin toate mijloacele pe care le detinem, sa ne indeplinim misiunea. Resurse umane, corturi, adaposturi de iarna, alimente de prima necesitate au fost mobilizate pentru a acorda ajutor victimelor inundatiilor, pentru a oferi un trai decent persoanelor vulnerabile, batranilor aflati in nevoie, copiilor proveniti din familii cu venituri mici si, in general, tuturor celor care ne-au solicitat sprijinul. Cu ajutorul voluntarilor nostri instruiti, antrenati si hotarati sa salveze sau sa imbunatateasca viata semenilor de oriunde, Crucea Rosie raspunde de fiecare data cu promptitudine in caz de urgenta. Oamenii pot conta pe noi. Am facut dovada ca oferim un ajutor concret. Emblema noastra garanteaza servicii de calitate, care sunt acordate voluntar, impartial si neutru”, spune Principesa Margareta.
Aceasta precizeaza ca prezenta Familiei Regale alaturi de Crucea Rosie Romana este o realitate istorica, respectata de societatea romaneasca. „Sunt sigura ca vom putea actiona, in anii care vor veni, in spiritul Valorilor Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. O perioada lunga de timp activitatea organizatiei s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Reginei Maria. Suverana a avut o extraordinara activitate caritabila in timpul Primului Razboi Mondial. Regina Elisabeta, Regina Elena si Regina Ana au avut, in diferite epoci, propria lor participare la razboi si o activitate medicala sustinuta, pentru tratarea ranitilor, si o activitate sociala dedicata familiilor care pierdusera pe cei dragi„, afirma Principesa Margareta.
Educata in sociologie medicala, Principesa Margareta spune ca a fost implicata in proiectele internationale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite.
„Am avut o experienta proprie in domeniul social si medical inainte de anul 1989, dar mai ales dupa venirea in Romania, acum 25 de ani. La Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie din anul 1915, Regina Maria, sub al carui patronaj se afla Crucea Rosie la acea vreme, a adresat romanilor urmatorul mesaj: ‘Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare, sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste’. Chemarea Reginei Maria a strabatut o suta de ani de istorie si este astazi, la fel de actuala ca si atunci. Este randul meu sa relansez acest apel si sa indemn populatia sa fie alaturi de Crucea Rosie, mai ales acum cand lumea este intr-o schimbare continua si rapida, iar Crucea Rosie Romana trebuie sa faca fata noilor provocari cu aceeasi promptitudine ca si pana acum”, mai spune Principesa Margareta.
Principesa Margareta a fost aleasa, pe 15 mai, presedinte al Crucii Rosii Romane, in cadrul Adunarii Generale a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, care a avut loc in municipiul Brasov.
De Ziua Crucii Rosii Romane sunt sarbatorite nume sonore ale istoriei si culturii romane – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea – care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferintelor celor mai vulnerabile persoane.
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a fost infiintata in anul 1876, in timpul domniei Regelui Carol I. Organizatia a fost sustinuta, inca de la inceputuri, de Familia Regala. Regina Elisabeta, Regina Maria si Regina-mama Elena s-au implicat in actiuni umanitare ale Crucii Rosii Romane.
Primul sediu al organizatiei a fost deschis in Spitalul Coltea din Bucuresti, de un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de infiintare al Crucii Rosii Romane.
An de an, Crucea Rosie Romana a venit in sprijinul comunitatilor vulnerabile adaptandu-si raspunsul la nevoile acestora, a trait alaturi de populatia tarii greutatile razboiului, confuzia tranzitiei dintre diferite regimuri si a contribuit la efortul de refacere a comunitatilor din zonele afectate de dezastre naturale.
Numai anul trecut, Crucea Rosie Romana a sprijinit 272 968 de familii si persoane singure cu alimente de baza, produse de igiena, articole de imbracaminte si incaltaminte si rechizite. Desi anul trecut, Romania nu a fost afectata de dezastre semnificative, totusi Crucea Rosie Romana a avut 139 de interventii in situatii de urgenta precum incendii, canicula, inzapezire sau alunecari de teren, 30 635 de persoane beneficiind de sprijin material.
Mai mult de 30 000 de persoane localizate in zone de risc, au beneficiat de programe de pregatire pentru a sti cum sa actioneze in caz de dezastre. Peste 20 000 de persoane au fost pregatite in acordarea primului ajutor de baza.
Donarea de sange voluntara si neremunerata s-a situat, de asemenea in atentia Crucii Rosii Romane, astfel 3.807 persoane au donat sange. La nivel national s-au derulat 179 de programe si proiecte sociale si 205 de proiecte si campanii de educatie pentru sanatate.
Prin serviciul Cautari persoane au fost solutionate 226 de cazuri pentru restabilirea legaturilor cu familia.
Sursa: Mediafax