O dată cu reluarea cursurilor semestrului al doilea al anului şcolar 2020-2021, inclusiv cu prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ au fost reluate şi activităţile specifice de ordine publică în zona adiacentă a acestora.
Activităţile desfăşurate de poliţişti au rolul de a creşte gradul de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, contribuind astfel la consolidarea unui mediu propice acumulării de cunoştinţe şi deprinderi în cadrul procesului instructiv educativ, atribute atât de necesare unei societăţi moderne şi eficiente.
Pe lângă activităţile specifice de patrulare, în care se acordă o atenţie deosebită momentelor în care copiii, cu sau fără părinţi/aparţinători se îndreaptă spre unităţile şcolare, respectiv spre casă, sunt organizate şi activităţi punctuale adaptate contextului pandemic actual.
În acest sens, în data de 16.03.2021, lucrători ai Biroului Siguranţa Şcolară, ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu colegii lor din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Leordina au derulat o serie de activităţi în unităţile de învăţământ de pe Valea Vişeului. Acestea au vizat în principal respectarea măsurilor de combatere a răspândirii virusului Sars Cov2, prevenirea absenteismului şcolar şi a victimizării elevilor din unităţile de învăţământ din această zonă.
O atenţie deosebită a fost acordată fenomenului de delicvenţă juvenilă, copiilor fiindu-le făcute unele precizări legate de răspunderea penală pentru faptele comise, influenţa negativă a anturajelor asupra conduitei şi comportamentelor, importanţa relaţiei cu părinţii şi cadrele didactice, precum şi alte aspecte referitoare la infracţiuni şi contravenţii.
Este important, ca elevii să deţină informaţii corecte despre fenomenul infracţional şi consecinţele acestuia, pe toate planurile, deoarece mulţi dintre ei aveau percepţii eronate sau incomplete referitoare la răspunderea pentru faptele comise.
De asemenea, poliţiştii au verificat modul de respectare a normelor legale referitoare la triajul epidemiologic, asigurarea circuitelor corespunzătoare, existența substanțelor dezinfectante avizate, atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini, a materialelor de igienă individuală și de curățenie, în cantitate suficientă, dotarea cu echipament de protecție complet a personalului de îngrijire și utilizarea acestora corespunzător cu activitățile desfășurate în incinta unităților școlare, inclusiv pentru elevi și personal didactic.
Toate aceste acţiuni vizează siguranţa elevilor, atât în interiorul unităţilor şcolare, cât şi în zona adiacentă acestora şi vor fi realizate şi în alte localităţi ale judeţului Maramureş.
Consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar maramureşean continuă să reprezinte o prioritate a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, iar sănătatea şi siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice rămân preocupări permanente ale instituţiei noastre.