În contextul Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, poliţiştii maramureşeni au participat la activităţi informativ-preventive în vederea conştientizării atât de către adulţi, cât şi de către copii a faptului că internetul în siguranţă nu presupune doar simpla navigare, ci însumează în aceeaşi măsură responsabilitate şi precauţie.
Ieri, 11 februarie, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii al I.P.J. Maramureș au desfăşurat o activitate în Poienile de Sub Munte în cadrul căreia mai multor elevi le-au fost furnizate informaţiiesenţiale peste siguranţa în mediul online.
Totodată, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Baia Mare au răspuns întrebării „Cum ne menţinem în siguranţă pe internet?” în timpul activităţii pe care au avut-o elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Baia Mare.
Pentru că poliţiştii îşi îndreaptă atenţia în permanenţă mai ales asupra generaţiei tinere, în cazul căreia riscul de victimizare este mai crescut, a fost abordată siguranţa într-un mediu tot mai frecventat. Astfel, cei iniţiaţi deja în cadrul reţelei de internet au beneficiat de îndrumări în scopul de a accesa conţinut calitativ din cantitatea uriaşă de informaţii aflată la dispoziţia tuturor, în timp ce elevilor mai puţin familiarizaţi le-au fost transmise recomandări ca înainte de a trece pragul spre multitudinea de informaţii, să îşi ia măsuri de precauţie, precum protejarea datelor personaleşi setarea unor parole puternice.
Totodată, poliţiştii le-au transmis celor prezenţi informaţii legate de identificarea primelor semne de insecuritate pe internet în scopul anihilării pericolelor la care se pot expune în cazul utilizării internetului într-un mod neadecvat.
Optând pentru oferirea exemplelor concrete din realitate ca urmare a adoptării unui comportament inoportun în cadrul utilizării tehnologiei informaţiei, poliţiştii au făcut apel la asumarea responsabilităţii fiecăruia pentru a nu deveni victime ale înşelăciunilor, fraudelor online, cyberbulling sau chiar a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale.
Caracterizaţi de inocenţa care-i învăluie de multe ori, tinerii au fost sfătuiţi ca primordial oricărei activităţidesfăşurate pe internet este esenţial să distingem între aceste grupuri de concepte, realitate şi virtualitate, siguranţăşi incertitudine, plauzibilşineverosimil.
Poliţiştii maramureşeniîţi concentrează eforturile în acest demers transmiţându-le celor tineri că uneori siguranţa poate fi doar la un click distanţă.