Vezi VIDEO de la ceremonia de depunere a coroanelor
Vezi VIDEO cu ce cred baimarenii despre Ziua Nationala
Manifestarile de Ziua Nationala a Romaniei nu i-au atras pe maramureseni, care au venit in numar foarte mic sa asiste la depunerile de coroane si alocutiunile oficalitatilor de la Monumentul Ostasului Roman din Parcul Municipal. Asta poate si pentru ca Ziua Nationala a Romaniei nu a fost sarbatorita cu mare fast in Baia Mare. Obosite probabil de luptele crancene care se duc acum pe scena politica romaneasca, autoritatile locale si judetene din Maramures au pastrat acelasi tipar in organizarea manifestarilor de 1 Decembrie. Ziua in care romanii aniverseaza Marea Unire din 1918 a fost una monotona, chiar monocroma, singurele culori fiind cele din drapel.
Alesii maramureseni s-au ferit sa organizeze manifestari speciale de Ziua Natioanala a Romaniei, lucru pe care l-au recunoscut in direct la radio eMaramures. Depunerile de flori si alocutiunile au fost singurele manifestari programate pentru aniversarea a 91 de ani de la momentul in care Transilvania a fost alipita Romaniei.
Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a declarat pentru eMaramures ca si-ar fi dorit si el o manifestare in care romanii sa petreaca, dar a spus ca politicienii au avut ca prioritate campania electorala si alegerile. O parere similara a avut si primarul Cristian Anghel, care a declarat in interventia telefonica de la radio ca s-a gandit la o sarbatoare in care baimarenilor sa li se serveasca fasole cu ciolan la ceaun, dar ca a renuntat la idee ca sa nu fie acuzat ca face propaganda electorala. Autoritatile au promis ca se vor ocupa de problema la anul, cand monotonia s-ar putea sa nu mai fie la fel de mare.
Manifestarile de 1 Decembrie, din Baia Mare, au inceput, bineinteles, cu intonarea de catre Fanfara Municipala a imnului de stat. Apoi, inainte ca oficialitatile sa isi rosteasca alocutiunile, Inalt Preasfintitul Iustinian Chira, episcopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, a oficiat slujba religioasa de pomenire a celor care au respectat juramantul militar si si-au dat viata pentru unire si pace in Romania.
Primul care le-a urat ”La multi ani!” romanilor prezenti la eveniment a fost prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, urmat de presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, si de primarul Baii Mari, Cristian Anghel. Dupa discursuri, a avut loc depunerea de coroane, incepand cu reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale si continuand cu politisti, jandarmi, pompieri, militari, veterani de razboi etc.
Majoritatea celor care au venit sa asiste la eveniment au fost persoane trecute de prima tinerete, dar care si-au adus cu ele nepotii. Cei mici au fost fascinati de militarii imbracati in tinuta de sarbatoare, stand neclintiti cu armele in mana.
“Imi aduc nepoata in fiecare an la manifestarile de 1 Decembrie. Este important ca ea sa cunoasca de mica semnificatia acestei sarbatori. Asa ar trebui sa faca toata lumea”, a spus nea’ Vasile, care a venit insotit de nepotica.
Referitor la modul in care s-a marcat in acest an Ziua Nationala, baimarenii sunt de parere ca traditia incepe sa se piarda. In urma cu cativa ani, patriotii mai arborau in fata caselor sau in balcoane tricolorul. Acum, steagurile au fost inlocuite cu bannere cu chipurile candidatilor la prezidentiale si mesaje electorale. Trist este ca pentru generatia tanara Ziua Nationala a Romaniei inseamna acum, in cel mai bun caz, o zi libera de la serviciu sau de la scoala. Singurii care se mai simt patrunsi de spiritul national sunt batranii.
„Eu acum merg la defilare. E pacat ca nu vor fi artificii diseara, cum ne-am obisnuit pana acum. Pentru mine este o zi foarte importanta. Desi eu sunt maghiar, o sa sarbatoresc cu restul”, a spus Iosif Szilagyi, unul dintre batranii care la orele diminetii mergeau grabiti catre Monumentul Ostasului Roman pentru a asista la ceremoniile de acolo. Spre deosebire de el, Voichita Vaida are de gand sa isi petreaca ziua cu familia, acasa, profitand astfel de ziua libera.
„Ziua nationala este pentru mine simbolul cel mai puternic, avand in vedere ca in 1918 bunicul meu a facut parte din delegatia celor 5 plecati la Alba Iulia impreuna cu Vasile Lucaciu”, a spus, plin de emotie Alexandru Canta, care, imbracat in haine militaresti, se indrepta, de asemenea, catre Monumentul Ostasului Roman.
Sursa: Calin Dragomir, Andrei Gherghel