Vezi VIDEO
Echipe formate din politisti locali, reprezentanti ai Serviciului Public Asistenta Sociala, Serviciul Disciplina in Constructii si Serviciul de Ecarisaj au inceput astazi, 6 mai, prima actiune de verificare si identificare a persoanelor care locuiesc in zona Craica. In jurul orei 8:30, 13 echipe au trecut pe la fiecare casa si i-au verificat pe cei care locuiesc in imobilele construite ilegal pe domeniul public. Astfel de verificari vor avea loc pe parcursul intregii saptamani, cand vor fi verificate persoanele din zona Pirita, Ferneziu, dar si din blocurile sociale.
Inca de la primele controale s-au descoperit mai multe persoane care nu au domiciliul pe raza municipiului Baia Mare, minori lasati singuri in case sau persoane care nu dispun de niciun act de identitate. Cei care au domiciliul in alte localitati urmeaza sa fie trimisi in zonele de provenienta, iar in cazul minorilor au fost chemati la fata locului si inspectorii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, pentru a lua masurile ce se impun.
Datele centralizate de catre Serviciul Public de Asistenta Sociala din subordinea Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare arata ca cele 13 echipe care au fost prezente la actiunea de pe Craica au identificat un numar de 131 de colibe in care locuiesc in total 535 de persoane. Dintre acestia, 235 sunt adulti cu domiciliul in Baia Mare, iar 15 provin din alte localitati. Tot astazi au fost identificati 283 de copii cu domiciliul in Baia Mare si doi minori cu domiciliul in alta localitate.
Fata de ultima actiune de identificare, efectuata in 2013, au fost depistate 18 persoane nou venite pe Craica. In urma actiunii de astazi au fost date 12 citatii, sase persoane din Baia Mare au fost ridicate pentru identificare, respectiv patru din alte localitati (Rona, Lapusel, Somes si Odohei). In zona Craica au fost identificate trei noi extinderi si trei noi constructii, fata de ultima actiune de verificare, pentru care au fost date astazi somatii de demolare, cu termen pana in 19 mai.
„Prima actiune a fost azi dimineata pe Craica, vom continua zilele urmatoare si in celelalte zone, apoi, saptamanal, vom reveni cu astfel de controale, pentru a ne asigura ca nu se mai extind, ca nu mai vin persoane din alte localitati aici. Este o dorinta clara de a identifica fiecare persoana, fiecare familie, cu toate vulnerabilitatile, sa protejam minorii, sa ii indreptam spre scoala. Sa vedem modalitatea prin care putem sa-i implicam in munca pe adulti si sa generam proiectul prin care sa rezolvam situatia acestor oameni si eliminarea pungilor de saracie, iar odata cu aceasta mizeria, starea de infractionalitate si conditiile inumane la care sunt supusi copiii prin traiul pe care il duc acolo. Vom fi prezenti, alaturi de asistentii sociali si Politia Locala, in fiecare saptamana, pe Craica, pe Pirita, in Ferneziu si la blocurile sociale de pe Horea, Luminisului si Cuprom si vom tine sub control ceea ce se intampla acolo”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In 2011 pe Craica erau 237 locuinte improvizate si 1125 de persoane. In 2012, au fost identificate 233 de locuinte improvizate si 989 de persoane. Numarul acestora a scazut in 2013 la 137 de locuinte improvizate si 532 de persoane, 487 de persoane fiind mutate la Cuprom.
Citeste si:
Sursa: Emm