Vezi VIDEO
Vezi VIDEO – declaratii Ioan Avram Muresan
Vezi VIDEO – predarea la IPJ Maramures
Sapte ani trebuie sa stea dupa gratii fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, care in cursul zilei de azi, 28 mai, a aflat ca a fost condamnat la inchisoare cu executare. Un complet de cinci judecatori din cadrul sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a confirmat o sentinta mai veche intr-un dosar privitor la un imprumut constand in 5.000 de tone de ulei de floarea soarelui, din rezervele de stat ale Romaniei, catre o societate comerciala din Constanta. Ioan Avram Muresan va face inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, dar si pentru deturnare de fonduri, respectiv pentru fals intelectual. Un mandat de executare a pedepsei pe numele lui Ioan Avram Muresan a fost emis de instanta in cursul zilei si trimis Serviciului Urmariri din Politia Baia Mare, iar in aceasta dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, acesta a fost pus in aplicare. Ioan Avram Muresan s-a predat politistilor, iar dupa-amiaza a fost adus cu o masina de interventie la IPJ Maramures, fiind depus in arest.
ACTUALIZARE: Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Gabriela Liahovici, a declarat ca „politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures au pus in executare astazi, 28 mai, un mandat de executare a pedepsei inchisorii. Mandatul a fost emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de Ioan Avram Muresan, care are de ispasit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare. Cel in cauza a fost depus in Centrul de Arestare Preventiva Maramures„.
Fostul ministru a spus ca a aflat despre condamnarea sa dimineata la ora 9.30. “Ma indreptam la farmacie, sa imi cumpar niste medicamente si atunci am fost sunat de colegi de-ai dumneavoastra din mass-media. I-am sunat pe avocatii mei de la Bucuresti care nu stiau nimic, mi-au spus ca arhiva se deschide doar la ora 10.00 si ca vor merge la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca stiau ca a ramas in pronuntare pentru aceasta data si pana acum nu m-au sunat sa imi confirme”, a spus el.
Ioan Avram Muresan avea o mina destul de degajata si nu parea afectat de faptul ca in urmatorii sapte ani ar putea sa ii petreaca dupa gratii. Intr-o discutie avuta cu presa, la scurta vreme dupa aflarea sentintei, maramureseanul si-a sustinut nevinovatia, sustinand ca dosarul sau este “rusinos” pentru modul in care s-a facut investigatia.
“Nu am inca decizia scrisa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am sunat avocatii care mi-au spus ca arhiva se deschide abia la ora 10.00 si vor merge sa o ia ca sa putem comenta. Insa, asa cum merg lucrurile si modul in care s-a derulat acest proces, nu ma surprinde decizia care si dvs. ati aflat-o, pentru ca, iata, anul trecut in aprilie s-a dat o decizie de fond, dupa multi ani de taraganari si purtari a dosarului dintr-o parte in alta, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunal si inapoi. Un an de zile le-au trebuit sa motiveze decizia de fond, au scris cateva pagini acolo si acum, pe 7 mai, am avut termen. Iata ca, in nicio luna, au si judecat recursul, fara sa imi dea posibilitatea sa ma apar. Asta vreau sa va spun, ca de fapt e o rusine ceea ce se intampla. Am adus mii de pagini de inscrisuri noi pe care le-am primit din SUA si asta datorita demersurilor pe care eu le-am facut, pentru ca, daca am vazut ca nu functioneaza principiul de nevinovatie si trebuie tu sa te dezvinovatesti… Ei au o singura hartie, cu o singura propozitie de la un om de la Ambasada Americii, care a venit si dupa ce s-au intamplat lucrurile, habar n-avea de ce s-a intamplat in Romania”, a spus fostul demnitar.
Fostul ministru l-a chemat in apararea sa pe Mircea Geoana
Ioan Avram Muresan a aratat ca a prezentat instantei mii de pagini, insa este sceptic ca acestea au fist citite de magistrati. “Le-am adus mii de pagini. Sigur, m-au pus sa le traduc, nu am reusit sa le trimit pe toate, cateva sute le-am trimis prin posta rapida saptamana trecuta si nu stiu in ce masura au fost citite de complet. Acel complet se uitau prin noi, se grabeau, nu acceptau niciun fel de amanare. Si sa va mai spun si celalalt lucru care m-a deranjat foarte tare: dupa ce ani la rand cei de la PNA initial, DNA apoi, au adus 50 de martori ai acuzarii, li s-au acceptat toate cererile care le-au facut in instanta, in 48 sau 52 de acuzatori au adus, nici unul nu a zis absolut nimic impotriva mea… Eu am cerut si eu 4 martori pentru aparare, mi s-au aprobat 2, cei mai importanti nu… De la inceput au fost taiati de pe liste”, a spus el.
Printre cei pe care Ioan Avram Muresan i-a chemai in aparare s-a aflat si Mircea Geoana, care la vremea deschiderii dosarului era ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii. “M-a insotit la toate intalnirile pe care le-am avut la Departamentul de stat al agriculturii, la USAID, la Congresul american si peste tot. Era un martor foarte important, care sa valideze discutiile si intelegerile pe care le-am facut si le-am avut. Si… martorul cel mai important, americanul care era reprezentantul USAID la Bucuresti si care a plecat de la post in 2002, nu au vrut sa il cheme nicicum in fata instantei. Le-am adus o corespondenta electronica si le-am tradus-o pentru ca eu am incercat sa il contactez sa ma apar in acest proces, dar nu mi s-a dat posibilitatea sa ma apar. De asta zic ca e o rusine tot procesul acesta. Imi e rusine, pana la urma de tara asta, ca se intampla asa ceva.”
Primul ministru roman trimis dupa gratii
In opinia fostului ministru, ancheta s-a facut “cu dedicatie” ca o comanda politica, aratand ca i s-a transmis ca risca sa stea in puscarie. “Dupa ce s-a schimbat puterea in 2004 si procurorul care a instrumentat initial cazul, un tanar dornic de afirmare, procurorul Chiciu. Sigur, a fost dat afara din PNA, pentru ca in acelasi timp instrumenta si cazul Flota a lui Basescu si cum Basescu nu iarta pe nimeni, sigur ca l-a dat afara. M-am intalnit cu el intr-un restaurant si i-am spus: «De ce ai facut lucrurile acestea?» Mi-a spus: «Ei, stiti si dvs., am avut o comanda, o sa se retraga dosarul, o sa vedeti ca nu o sa fie nicio problema.» Lucrul acesta mi l-a spus procurorul care a instrumentat cazul!”
Ioan Avram Muresan a relatat ca s-au facut diverse presiuni asupra sa si chiar a fost santajat pentru relatia de amicitie cu fostul ministru Decebal Traian Remes. ”E o decizie politica interpretata in urmatoarea maniera: dornici sa se faca placuti in occident, fac abuzuri acasa. Pentru ca numai asa pot sa imi explic toata viteza asta. In mai putin de o luna de zile sa nu ai parte de un proces echitabil, corect. Vorbesc in termeni de egalitate, de articole, aliniate. Se ascund in spatele unor cuvinte pe care, un om simplu, bineinteles, nu le intelege. Dar, nu stiu… Probabil vor primi niste medalii de la Cotroceni sau Bruxelles pentru astfel de realizari. Oricum, vreau sa va spun ca sunt absolut nevinovat si am rabdat cu stoicism 12 ani de atacuri din toate partile, pentru ca sunt nevinovat. E un abuz atat de mare ca ma mir ca lor nu le e rusine ca merg inainte cu acest abuz.”
Ioan Avram Muresan nu vrea sa fuga din tara
Fostul demnitar a declarat ca a fost filat in ultima vreme, iar Firiza, localitate in care sta, a fost impanzita de politisti sub acoperire. El a declarat ca fiecare miscare i-a fost urmarita, dar a dat asigurari ca nu are de gand sa paraseasca tara pentru a scapa de condamnare.
“Stiu ca sunt cateva masini care ma tot urmaresc prin oras sa vada daca nu cumva vreau sa fug din tara, isi schimba periodic numerele de la masina: Bistrita, Satu Mare, Cluj, Bucuresti… Ii cunosc deja, de cateva luni sunt dupa mine… Nu am de gand sa fug, este tara mea, aici o sa raman si am sa ma lupt cu ei fara indoiala”, a spus Muresan.
El a precizat ca va incerca sa isi gaseasca dreptatea in afara tarii si ca a facut din timp demersuri pe langa institutiile internationale. A reclamat situatia inclusiv Congresului american, pentru ca problemele pe care le are acum cu instanta au provenit din proiecte finantate de catre organisme ale SUA.
Sursa: Anca Popescu, Andrei Gherghel