Fostul deputat maramuresean Ioan Hoban a fost dus ieri, in jurul pranzului, la DIICOT Maramures, iar in cursul noptii, la ora 23.30, a plecat spre Galati acolo unde urmeaza sa fie audiat intr-o speta instrumentata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galati si lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Galati.
In aceasta speta, vor fi audiate la sediul DIICOT Galati peste 150 de persoane din Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Maramures si Bucuresti constitutite in grupuri infractionale organizate, specializate in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale si spalare de bani, care au creat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
Maramureseanul despre care DIICOT sustine ca este implicat in activitatea infractionala se numeste Pacurar Ioan Vasile (cunoscut sub porecla “Piticul Pacurar”). Numele lui apare si intr-un alt dosar de trafic de alcool, care dateaza din 2013, dupa ce acesta a fost prins in judetul Bistrita, unde facea afaceri ilegale cu alcool. In aceasta speta, magistratii de la Curtea de Apel Cluj au decis, la sfarsitul anului trecut, ca Ioan Pacurar sa fie cercetat in stare de libertate.
Hoban dus la Galati in miez de noapte
“Domnul Hoban nu a fost audiat in Baia Mare, el urmand sa fie audiat la Galati. Organul de urmarire penala a emis in acest sens mandat de aducere pe numele sau. O chestiune… ciudata a fost faptul ca el a fost dus la pranz si pana noaptea nici nu a fost audiat si nici nu s-a emis mandatul de aducere (n.red., conform legii, persoanele aduse cu mandat de aducere pot sa ramana la dispozitia organelor de ancheta maximum 8 ore). Va fi audiat in Galati si, daca dansul va considera necesar, isi va angaja un aparator din Galati”, au declarat surse judiciare din Maramures.
Conform Codului de procedura penala, art. 265, “o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere, daca, fiind anterior citata, nu s-a prezentat, in mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara, sau daca nu a fost posibila comunicarea corespunzatoare a citatiei si imprejurarile indica fara echivoc ca persoana se sustrage de la primirea citatiei. (…) Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei. (…) in cursul urmaririi penale mandatul de aducere se emite de catre organul de urmarire penala, iar in cursul judecatii de catre instanta. (…) Persoanele aduse cu mandat raman la dispozitia organului judiciar numai pe durata impusa de audiere sau de indeplinirea actului procesual care a facut necesara prezenta lor, dar nu mai mult de 8 ore, in afara de cazul cand s-a dispus retinerea ori arestarea preventiva a acestora”.
Cazul, conform DIICOT
Conform DIICOT, “suspectii au desfasurat activitati de determinare si inlesnire a unor activitati economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si produselor derivate, incepand cu denaturarea ilicita (partiala cu incalcarea normelor legale in materie) a alcoolului etilic, urmata de livrarea disimulata a acestuia sub apartenenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz etc.) prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket catre diversi producatori de bauturi contrafacute, in baza unor intelegeri prealabile cu acestia.
Ulterior achizitionarii en-gross a acestor produse, cei in cauza recurg la „renaturarea” lor ilicita (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolului etilic astfel (re)obtinut sub forma de bauturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat in urma sustragerii de la plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.
In urma cercetarilor efectuate au fost identificate nucleele infractionale aflate in diverse zone ale tarii care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infractional din municipiul Braila, cu importante cantitati de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”.
De asemenea, membrii grupului infractional din municipiul Braila au interactionat, pe linie infractionala, cu o alta grupare constituita pe raza judetului Maramures (condusa de numitul P.I.V.). Aceasta colaborare cu ramura infractionala din judetul Maramures a inceput in momentul in care Directia Generala a Vamilor a retras autorizatia de productie a alcoolului etilic emisa pentru societatea producatoare de alcool din municipiul Braila”.
Actualizare: Surse apropiate fostului deputat arata ca acesta coopereaza cu anchetatorii si in cursul acesti seri, 22 octombrie, va da declaratii procurorilor. Pe numle lui Ioan Hoban nu s-a emis deocamdata mandat de retinere. Aceleasi surse spun ca Ioan Hoban sustine ca nu are nicio implicare in acest caz, este deschis sa colaboreze cu anchetatorii si ca doreste sa lamureasca aspectele pe care acestia le considera neclare.
Actualizare 2: Ioan Hoban este un om liber. Dupa ce a dat declaratii procurorilor, acestia au considerat ca nu este cazul retinerii omului de afaceri baimarean.
Sursa: Catalin Vischi