Azi noapte, 18 iunie 2009, in jurul orei 23, dispeceratul ISU Maramures a fost anuntat prin 112 ca o explozie puternica urmata de un incendiu au provocat ranirea a 6 persoane in incinta unei firme din Viseu de Sus care produce brichete de rumegus. La sosirea pompierilor, flacarile se intindeau deja pe o suprafata de circa 600 metri patrati, cuprinzand cele trei etaje ale cladirii si acoperisul.
La sediul firmei, care are ca obiect de activitate producerea de brichete pe rumegus, s-a deplasat Garda de interventie a Sectiei de Pompieri Viseu de Sus cu trei autospeciale.
„Ajunsi la fata locului, militarii au constatat ca incendiul se manifesta la parterul cladirii pe o suprafata de aproximativ 150 mp, la etajul I pe o suprafata de circa 100 mp, la etajul III tot pe o suprafata de 100 mp, si la acoperis pe o suprafata de circa 250 mp”, a declarat slt. Oana Alexa-Gonczi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures.
In urma exploziei au rezultat 6 victime, cu varste cuprinse intre 21 si 41 de ani. Acestea au suferit arsuri de gradul I,II si III si au fost transportate la spitalul din localitate.
Pentru a stabili cauzele producerii acestui grav eveniment, in cursul zilei de azi, 19 iunie 2009, la fata locului s-au deplasat reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Munca, Inspectoratului Judetean de Politie, Parchetului si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Marcel Canta, director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, a declarat ca abia in urma achetei specialistii ITM vor putea spune daca a fost vorba sau nu de un accident de munca. Una dintre conditiile pentru incadrarea evenimentului in aceasta categorie este ca victimele sa aiba minimum 3 zile de incapacitate de munca.
Doua dintre victimele exploziei inregistrate, joi spre vineri noapte, la o fabrica de prelucrare a lemnului din Viseu de Sus au fost externate, iar starea celorlalte patru persoane este stabila.
Directorul Spitalului Orasenesc Viseu de Sus, Vlad Cristian, a declarat ca pacientii externati au suferit arsuri usoare si, dupa ce au fost tinuti sub supraveghere medicala pe parcursul catorva ore, s-a stabilit ca pot fi lasati acasa. Ceilalalti patru vor mai ramane in spital, dar nu necesita transferul intr-o alta unitate medicala.
”Trei dintre pacienti au arsuri de gradul II pe circa 6% din suprafata corpului, iar un altul este mai grav, dar starea lui este stabila. Acesta din urma are arsuri de gradul II si III pe 24% din suprafata corpului. Medicul in grija carora sunt victimele a spus ca starea lor este buna si ca nu trebuie transferate la Spitalul Judetean Baia Mare sau intr-o alta unitate”, a declarat directorul Vlad Cristian.
Purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Cornel Babut, a declarat ca, din primele cercetari, a reiesit ca explozia s-a produs in camera de depozitare a rumegusului finit situata la parterul constructiei. ”Presupunem drept cauza a producerii acesteia folosirea, de catre un muncitor, a sudurii cu flacara oxiacetilenica pentru a desface un surub al presei de brichetare. Flacara s-a propagat prin tubulatura metalica la camera de depozitare producand explozia care a generat incendierea rumegusului din camerele de decantare aflate la etajele I si III ale constructiei, iar prin tubulatura de exhaustare incendiul
s-a propagat si la acoperis”, a explicat el.
In urma incendiului provocat de explozie au ars circa 250 de metri patrati din acoperis si rumegusul din camerele de depozitare. De asemenea, au mai fost deteriorati doi pereti metalici din camera de decantare si partial tubulatura de transport a materiei prime.
O ancheta este desfasurata de catre reprezentanti ai ISU Maramures, inspectori ai ITM Maramures, precum si un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus. Comisia are drept scop stabilirea responsabilitatilor si a gradului de vinovatie a celor implicati in producerea evenimentului.
Maria Bondari, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, a declarat ca urmeaza sa se stabileasca daca victimele suprinse de explozia si incendiul din fabrica de brichete din rumegus erau angajate ale societatii, dar si daca s-au respectat normele de munca in societatea de preelucrare a lemnului din Viseu de Sus. ”Echipa noastra este in teren si face o ancheta. In zilele urmatoare vom avea mai multe detalii, pentru ca trebuie depista nu doar cauza incidentului, ci trebuie verificate si actele”, a declarat oficialul ITM Maramures.
Sursa: I.O.