Vezi VIDEO
Un eveniment mai putin obisnuit le-a fost anuntat dispecerilor de la ISU Maramures in cursul zilei de azi, 11 noiembrie, care au fost informati telefonic ca mai multe oi au fost gasite moarte in zona statiei de epurare a apelor uzate de langa Catalina, intr-o cladire dezafectata. Reprezentanti ai mai multor institutii publice au ajuns in zona, unde s-au gasit circa 15-20 de lesuri, despre care s-a presupus ca ar fi fost ascunse in incinta in urma cu mai bine de o saptamana. Autoritatile nu au putut stabili cui apartin oile moarte pentru ca acestora li s-au taiat urechile inainte sa fie abandonate, tocmai pentru a nu fi identificate dupa crotalii.
La multe intrebari trebuie sa raspunda oficialii statului care au facut investigatii la fata locului. In afara privelistii ingrozitoare si a mirosului greu de suportat, in cladirea parasita nu s-au gasit elemente care sa ii ajute pe oamenii legii sa clarifice imprejurarile in care au murit animalele si nici pentru ce au fost duse in imobil.
Deocamdata s-au facut doar speculatii, spunandu-se ca oile fie au murit sufocate, fie au fost raspuse de vreo boala, iar proprietarul nu a declarat incidentul autoritatilor sanitar-veterinare ca sa se fereasca de probleme.
„In aceasta dupa-amiaza am primit un apel pe 112 in care se semnala ca s-au gasit ovine decedate la fosta statie de pompe de pe raul Lapus, la Catalina. La fata locului s-au deplasat politisti, pompieri militari, reprezentanti de la Directia Sanitar-Veterinara, Sistemul de Gospodarirea Apelor si Garda de Mediu. Ajunsi la fata locului, intr-un bazin dezafectat, intr-adevar, am gasit in putrefactie 15-20 de ovine„, a declarat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.
Acesta a spus ca bazinul in care au fost gasite lesurile nu comunica cu raul Lapus, deci nu se pune problema poluarii raului. „Oile erau decedate de vreo 10 zile si au fost aruncate in mod intentionat in acest bazin. Proprietarul cladirii a sunat la 112. Urmeaza ca Directia Sanitar-Veterinara, impreuna cu Primaria Recea sa ia masurile necesare pentru a scoate cadavrele din bazin, iar acestea sa fie duse imediat la incinerare, cu firma specializata”, a mai spus Dan Buca.
Prezent la fata locului a fost si directorul adjunct al DSV Maramures, Vasile Pop, care a precizat ca se vor face investigatii pentru stabilirea proprietarului, insa intai de toate se va igieniza zona ca sa nu se inregistreze probleme. „In baza contractului cu societatea din Dej, vom ecarisa acest loc pentru a preveni diseminarea si imprastierea agentilor microbieni. In acest moment Primaria Recea are toata responsabilitatea”, a spus Pop in prezenta primarului comunei, Octavian Pavel.
Oficialul DSV spera ca persoana sau firma care a aruncat animalele moarte in bazin sa fie identificata rapid. „Este foarte posibil ca manipuland animalele, pentru ca ele acum sunt aruncate la gramada, sa gasim si urme de crotalii auriculare. Daca le gasim va vom putea anunta proprietarului acestor animale. Animalele vor fi incinerate in momentul in care vor ajunge la unitatea de incinerare de la Dej”, a declarat Vasile Pop.
Sursa: Anca Popescu Glodan