Premierul delegat Victor Ponta a anuntat in urma cu putin timp componenta guvernului pentru care urmeaza sa ceara votul de investitura in cursul zilei de luni, 7 mai. Printre noii membri ai executivului se regaseste si un maramuresean. Aceste este Liviu Marian Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Maramures si, totodata, presedinte SLI Maramures. Profesor de matematica, originar din Viseu de Sus, Liviu Marian Pop a fost propus pentru un post nou infiintat in guvern, acela de ministru delegat. Maramureseanul ar urma sa fie ministru delegat pe probleme de Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.
Nominalizarea lui Liviu Marian Pop nu este chiar o surpriza, mai ales pe acest post, pentru ca in ultimul an acesta a avut o vizibilitate mediatica foarte buna. Totusi, includerea sa in Guvernul Ponta poate fi considerata o surpriza, in conditiile in care numele sau nu a fost vehiculat in structurile prezentate pana acum in presa. Doar doi maramureseni au fost considerati favoriti, iar cel al liderului sindicatului din invatamant nu se regasea printre acestea. Pana in seara zilei de azi, 1 mai, s-a vorbit doar despre senatorul Sorin Bota, despre care s-a spus ca ar putea prelua postul de ministru al Transporturilor, si despre Ioana Pop, secretar general al TSD si fina a lui Victor Ponta.
Imediat dupa anuntul public privind nominalizarea sa in noua structura a executivului, Liviu Marian Pop a declarat pentru eMaramures ca propunerea a primit-o duminica, 29 aprilie. „Am fost sunat si mi s-a facut aceasta propunere cat eram in strainatate. Eu azi noapte am revenit in tara. In cursul zilei, de dimineata de la ora 7.00 si pana la ora 14.00, am facut referendum printre colegii mei de sindicat si le-am cerut sa se pronunte in legatura cu aceasta propunere”, a declarat Liviu Marian Pop.
El a mai spus ca propunerea a primit-o de la Victor Ponta. „Am discutat la Federatie (n.r. – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) si am pus trei conditii. Una a fost aceea de a nu fi inregimentat politic, a doua de a se rediscuta legea dialogului social si prevederile contractului colectiv de munca, iar cea de a treia de a se reveni, in sistemul bugetar, la salariile din 2010″. De altfel, in cursul zilei de azi, 1 mai, Liviu Marian Pop a postat pe blogul sau o schita de program, cu obiectivele pe care si le propune din postura de ministru delegat al Dialogului Social.
„Lipsa dialogului social din ultimii 3 ani precum si necesitatea functionarii acestuia m-au facut sa accept aceasta provocare. Este nevoie de deblocarea acestui dialog social. Este nevoie de functionarea organismelor de dialog social bipartit si tripartit precum si a celor tripartite de cogestiune. Avem nevoie de o corectara drastica a legii dialogului social si o functionare a acestuia. Functia nu are caracter politic pentru mine. Sunt independent„, a scris pe blogul personal Liviu Marian Pop.
Practic, maramureseanul ar putea dobandi prerogativele unui ministru in cazul validarii Guvernului Ponta. Premierul desemnat chiar a facut precizarea ca a tinut in mod expres sa creeze acest post, intentia fiind aceea de a infiinta un nou minister – al Dialogului Social – insa numai dupa alegerile parlamentare. „E o constructie nou. Eu, personal nu m-am bucurat de aceasta propunere, tinand cont de ce urmeaza, dar din punct de vedere profesional este o reusita, iar msicarea sindicala va avea de castigat”, a declarat liderul sindical pentru eMaramures.
Liviu Marian Pop a mai spus ca in cazul investirii noului guvern si in situatia in care conditiile sale nu vor fi respectate de noua putere isi va da demisia. De asemenea, el a mai spus ca se va autosuspenda din toate functiile detinute in structura sindicala.
Maramureseanul nu va fi singurul ministru delegat din Guvernul Ponta, pentru ca mai exista si alte posturi similare cu a lui. Premierul desemnat si, totodata, copresedintele USL, a declarat ca si-ar fi dorit sa infiinteze noi ministere, insa nu a dorit sa bulverseze activitatea administratiei publice centrale si, implicit, a structurilor teritoriale. „Mi-am propus pastrarea in marea sa majoritate a actualei structuri guvernamentale pentru a nu pierde timp. Dupa noiembrie exista insa intelegere politica ca structura sa fie schimbata, sa fie una moderna, dupa modelul european”, a explicat Victor Ponta in conferinta de presa in care a anuntat componenta guvernului pentru care doreste sa ceara Parlamentului votul de investitura.
Premierul desemnat a mai spus ca este un mandat scurt, pana la alegeri, subliniind ca e vorba de circa 6 luni de guvernare. Acestea depind insa de modul in care se vor purta negocierile din aceasta saptamana, pentru ca Victor Ponta a aratat ca USL nu are majoritate in Parlament, avand doar 229 de voturi fata de cele 231 necesare investirii cabinetului. El a mai spus ca va purta negocieri chiar cu reprezentantii minoritatilor, cei ai UNPR si chiar cu liderii UDMR pentru a strange voturile necesare.
Victor Ponta a prezentat si directiile principale pe care va merge guvernul sau, despre care a spus ca nu va fi condus din Palatul Cotroceni ori sediile de partid, ci din Palatul Victoria – sediul guvernului. Potrivit lui, „prioritatea zero” va fi justitia, portofoliu pentru care l-a nominalizat pe colegul sau de partid Titus Corlateanu. „Avem nevoie de prioritati, atitudine si directie”, a spus liderul social-democrat, care a mai adaugat ca in cazul in care se va depune chiiar si o motiune simpla impotriva unui ministru al sau ii va cera acestuia sa demisioneze – afirmatie care poate indica si faptul ca Victor Ponta nu concepe ca guvernul format de el sa nu treaca de investitura.
LISTA MINISTRILOR PROPUSI DE VICTOR PONTA:
Vicepremier, Ministrul Finantelor – Florin Georgescu
Ministrul Administratiei – Victor Paul Dobre
Ministrul Afacerilor Externe – Andrei Marga
Ministrul Afacerilor Europene – Leonard Orban
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Daniel Constantin
Ministrul Apararii Nationale – Corneliu Dobritoiu
Ministrul Comunicatiilor – Dan Nica
Ministrul Culturii si Patrimoniului Cultural – Mircea Diaconu
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Eduard Hellvig
Ministrul Economiei – Daniel Chitoiu
Ministrul Educatiei – Corina Dumitrescu
Ministrul Justitiei – Titus Corlatean
Ministrul Industriilor – Iulian Iancu
Ministerul Internelor – Ioan Rus
Ministrul Mediului si Padurilor – Rovana Plumb
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Mariana Campeanu
Ministrul Sanatatii – Vasile Cepoi
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii – Ovidiu Silaghi
Ministru delegat pentru dialog social – Liviu Marian Pop
Ministru delegat pentru mediul de afaceri – Lucian Isar
Ministrul deegat pentru relatia cu Parlamentul – Mircea Dusa
Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenta decizionala si relatia cu societatea civila – Victor Alistar
Sursa: Meda Muntean