Vezi VIDEO
Pentru a treia zi la rand, asistenti sociali ai Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare, reprezentanti ai Serviciului Disciplina in Constructii, dar si angajati ai Serviciului de Ecarisaj au continuat actiunea de verificare a locuintelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar si identificarea locatarilor. In aceasta dimineata, 8 mai, zona verificata a fost cea de pe Pirita. Toate persoanele care locuiesc acolo au fost identificate, iar locuintele improvizate au fost recenzate pentru ca municipalitatea sa aiba o imagine clara asupra numarului lor. Tot astazi, echipele au ajuns si in zona Garii.
Conform datelor centralizate de catre SPAS, in acest moment, in zona Pirita sunt 39 de locuinte improvizate, in care locuiesc 169 de persoane. Numarul oamenilor din zona este in continua scadere, comparand situatia actuala cu datele din anii trecuti. In 2011 erau 51 de locuinte si 256 de persoane, iar in 2012 erau 232 de oameni si 52 de locuinte.
In urma actiunii de astazi, Politia Locala a ridicat 16 persoane pentru identificare, deoarece nu aveau documente de identitate.
Actiuni similare au fost organizate pe Craica si in cartierul Ferneziu. Potrivit datelor adunate din teren, au fost identificate 131 de colibe in care locuiesc in total 535 de persoane. Tot aici, in 2011 erau 237 locuinte improvizate si 1125 de persoane. In 2012, au fost identificate 233 de locuinte improvizate si 989 de persoane. Numarul acestora a scazut in 2013 la 137 de locuinte improvizate si 532 de persoane, 487 de persoane fiind mutate la Cuprom.
Din datele statistice ale Serviciului Public de Asistenta Sociala reiese ca in anul 2011, in cartierul Ferneziu, existau 53 de locuinte improvizate, locuite de 275 de persoane. Atat in anul 2012, cat si in 2013, numarul persoanelor era de 250, iar al constructiilor improvizate de 48. La actiunea organizata ieri, 7 mai, au fost inregistrate in evidente 286 de persoane si 54 de constructii improvizate.
Actiunea va continua zilele urmatoare la blocurile sociale ale municipalitatii de pe strazile Horea, Luminisului si la Cuprom.
„Actiunea demarata la inceputul saptamanii pe Craica si in zona defavorizata din cartierul Ferneziu, de identificare a persoanelor care locuiesc in constructii improvizate, a continuat pe Pirita si in zona Garii. Aceste locuinte improvizate sunt amplasate acolo de multi ani, majoritatea locuitorilor fiind de etnie roma. Dorinta noastra este sa identificam persoanele care nu au domiciliul in Baia Mare, in special cei care s-au amplasat acolo in ultima perioada nelegal, daca exista asemenea situatii, dar am constatat ca numarul acestora este in scadere si cred ca pentru ei, dar mai ales pentru cei din zonele adiacente, va trebui sa gasim o solutie. Trebuie sa gasim un sistem de a duce copiii la scoala, de a elimina infractionalitatea si de a genera ordine si curatenie. Este important sa inteleaga acesti oameni ca nu se mai poate sta in aceste conditii. Sunt foarte multi care au venit din alte localitati si care se ocupa de activitati de cersetorie si genereaza dezordine, infractiuni si cred ca e cazul sa punem piciorul prag, in sprijinul comunitatii. Aceste actiuni vor fi organizate cu caracter saptamanal, urmand sa demaram proiectul de relocare a lor, dupa ce vom regandi locuirea sociala in orasul nostru”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Citeste si:
- ACTUALIZARE 2 – Actiunile de verificare initiate de municipalitate releva o scadere a numarului de adaposturi si oameni pe Craica (VIDEO)
- ACTUALIZARE – ZIUA 2 – Actiunile municipalitatii baimarene, de identificare a celor care locuiesc in constructii improvizate pe raza municipiului Baia Mare, au continuat astazi in cartierul Ferneziu (VIDEO)
Sursa: Tania Purcaru