Vezi VIDEO
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au inceput o ancheta in urma unei sesizari care priveste o frauda bancara de proportii comisa de angajati ai sucursalei Raiffeisen Bank din Sighetu Marmatiei. Potrivit unor informatii pe surse, mai multi clienti ai institutiei, majoritatea agenti economici care au conturi deschise la Raiffeisen, au ramas fara bani in urma unor manevre prin sistemul electronic al unitatii. Multi dintre ei au aflat despre pierderile suferite chiar de la reprezentantii bancii centrale, care in ultima luna si jumatate au efectuat un control intern la Sighet.
Despre frauda bancara s-a vorbit neoficial de cateva saptamani, cand s-a spus ca inclusiv directorul sucursalei ar fi in vizorul anchetatorilor. Acestuia chiar i s-a interzis accesul in unitate dupa demararea verificarilor de catre superiorii sai. Date certe s-au prezentat doar in cursul zilei de azi, 9 noiembrie, dupa ce oficialii Raiffeisen au sesizat DIICOT. Plangerea penala vizeaza „operatiuni frauduloase descoperite in urma unui control intern la agentia bancii din Sighetu Marmatiei”.
Potrivit raportului preliminar al Departamentului anti-frauda al bancii, directorul agentiei, Florin Ilies, si alti angajati au savarsit fapte de delapidare care intra sub incidenta legii penale, fals si uz de fals sau au fost complici la aceste fapte, a anuntat banca printr-un comunicat de presa.
Contactat de eMaramures, Florin Ilies, directorul agentiei bancare din Sighetu Marmatiei, nu a dorit sa comenteze in niciun fel acuzatiile care i se aduc. „In momentul de fata nu am nimic de declarat. O sa declar la momentul potrivit”, a spus acesta.
Tot in cursul zilei de azi, 9 noiembrie, IPJ Maramures a prezentat, de asemenea, detalii despre caz. „Exista mai multe plangeri inregistrate la Parchetul Sighet. In prezent se fac cercetari sub aspectul savarsirii de fapte de natura penala fata de mai multi angajati ai agentiei, care prin mijloace si atributii de serviciu, au prejudiciat mai multi clienti. In functie de rezultatele cercetarii si al raportului care va fi intocmit de conducerea societatii Raiffeisen se vor lua masurile legale fata de acestia”, a declarat Cecilia Grozavu, purtator de cuvant IPJ Maramures.
In urma controlului, comisia disciplinara a decis desfacerea contractelor de munca ale angajatilor implicati, pentru incalcarea normelor si procedurilor interne, precum si pentru incalcarea codului de conduita al angajatilor Raiffeisen Bank. „Banca a pus la dispozitia procurorilor DIICOT informatiile si documentele rezultate in urma anchetei interne, urmand sa acorde in continuare sprijin organelor de cercetare penala”, au mai precizat oficialii unitatii centrale.
Contactati de eMaramures, reprezentantii bancii au aratat ca „Raiffeisen Bank a depus azi, 9 noiembrie, plangere penala impotriva a 6 angajati din agentia Sighetul Marmatiei„. Acestia au descris si modul in care au operat angajatii bancii. „Totul a fost descoperit in urma controlului intern inopinat, cand s-a constatat un minus de casa si au inceput cercetari mai amanuntite. De exemplu: faceau depozite fictive, urmate de retrageri de numerar reale si emiteau extrase de cont false. Practic, acopereau cu alte operatiuni pe cele anterioare”, a explicat Anca Hasegan, responsabil relatii publice in cadrul Raiffeisen Bank.
Aceasta a mai precizat ca ancheta este in desfasurare si pot aparea elemente, astfel incat nu exista o evaluare clara a prejudiciului in acest moment. „In masura in care apar dovezi cu privire la un prejudiciu cert pe care faptele angajatilor nostri l-ar fi adus unor clienti, Raiffeisen Bank va intreprinde toate demersurile necesare pentru despagubirea clientilor respectivi. In orice caz, niciun client nu va fi pagubit”, a mai precizat Anca Hasegan.
Potrivit reprezentantilor bancii, ar fi vorba despre cinci clienti, atat persoane fizice cat si juridice, care au fost pagubiti de angajatii unitatii bancare din Sighetu Marmatiei. Oficialii au mai aratat ca indiferent de prejudiciul creat, clientii isi vor recupera banii.
Deocamadata, cei pagubiti au evitat sa discute despre acest subiect. De la unii dintre acestia, eMaramures a aflat ca au fost sunati in ultimele saptamani, fiind invitati la banca pentru lamurirea situatiilor conturilor, iar astfel au aflat ca au fost victime ale unei fraude bancare.
Ionel Fierascu, directorul de Conformitate al Raiffeisen Bank, a precizat, intr-o declaratie telefonica oferita ziarului electronic eMaramures.ro, ca „prin mecanismele noastre antifrauda am constatat ca la unii clienti li se desfiintau anumite depozite, dupa care iar se constituiau. Dupa primele verificari am constatat ca de fapt se desfiintau depozite si o parte din bani erau sustrasi prin casierie de catre directorul de unitate, in complicitate cu alti salariati din agentie”.
„Sunt si persoane fizice si juridice, nu pot sa dau nume dar, din cate stiu eu, este vorba despre cinci clienti pagubiti. Nu am stabilit prejudiciul si oricum nu poate sa fie foarte mare. Prejudiciul este al bancii cu certitudine, nici al unui client si urmeaza ca in scurt timp, dupa ce consultam documentele din banca, sa putem sa stabilim exact care este prejudiciul creat bancii”, a mai spus Ionel Fierascu.
Raiffeisen Bank a sesizat in ultimii patru ani organele de cercetare penala intr-un numar de 119 cazuri de frauda interna si externa si un numar de 182 de tentative de frauda. De asemenea, in sapte cazuri, banca a acordat sprijin organelor de politie pentru organizarea de actiuni de surprindere in flagrant.
Sursa: Andrei Gherghel