Vezi VIDEO
Treisprezece persoane – 11 adulti si doi copii – au ajuns in cursul dupa-amiezii de ieri, 16 mai, la Spitalul Orsenesc Borsa cu stari de greata si diaree, dupa ce au consumat produse lactate achizitionate de la o precupeata din piata. Medicii au suspectat ca ar fi vorba despre o toxiinfectie alimentara, asa ca i-au transferat pe pacienti, in jurul orei 19.00, la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei. Noua dintre persoanele consultate au ramas internate, iar Directia de Sanatate Publica Maramures a demarat o ancheta pentru a stabili daca casul si urda pe care le-au mancat oamenii sunt cauza bolii acestora.
Potrivit cadrelor medicale care i-au preluat in cursul dupa amiezii de ieri pe bolnavi, acestia prezentau simptome de toxiinfectie alimentara, respectiv greata, diaree si varsaturi.
“In cursul dupa-amiezii, in jurul orei 16.00, la intervale scurte de timp s-au prezentat mai multi adulti cu o simtoamologie a unei toxiinfectii alimentare – greturi, varsaturi, diaree. Ceea ce ii lega pe toti era consumul de urda si cas luate din piata. Fiind un numar destul de mare si pentru ca nu mai stiam daca vor mai veni pacienti, pentru ca a fost zi de targ in Borsa, am luat legatura cu Spitalul din Sighet, care are sectie de Boli Contagioase, singurii abilitati sa confirme sau sa infirme toxiinfectia alimentara”, a explicat George Stefanescu, directorul Spitatului Orasenesc Borsa.
„Oamenii nu au venit intr-un grup compact, ci pe rand. I-am transferat la Sighet, dar nu din cauza gravitatii starii lor, ci a numarului mare in care au venit”, a adaugat medicul George Stefanescu.
Acesta a mai aratat ca doi dintre bolnavi sunt copii cu varste de 4 si 5 ani, iar adultii au varste intre 25 si 55 de ani. Toti le-au povestit medicilor ca au inceput sa se simta rau dupa ce au consumat cas si urda achizitionate de la taraba, de la o femeie din Bistrita.
Precupeata a fost identificata, in urma unui control efectuat in piata din Borsa de catre inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures. Acestia au ridicat probe din produsele lactate incriminate si le-au dus la laborator pentru analize. Reprezentantii DSV Maramures au precizat ca urda si casul vandut de femeie proveneau de la o stana din localitatea bistriteana Salva.
„Am prelevat produse biologice si de la pacienti pentru a stabili clar etiologia care a condus la aparitia acestor fenimene digestive. Din datele pe care le avem preliminar, toate cazurile sunt sub supraveghere si au o evolutie buna. Sigur, sunt manifestari digestive, clar la baza acestor manifestari digestive a stat un germene pe care, in momentul de fata, nu putem sa afirmam exact ce germene a fost. Oricum, putem vorbi despre un focar, pentru ca provine din aceeasi sursa”, a explicat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Calin Man.
Pacientii care au ajuns la Spitalul din Sighetu Marmatiei nu erau in stare grava, a aratat Vasile Stefanca, directorul unitatii medicale.
„Nimeni nu era in stare critica, erau stabili toti. Au fost internati, iar in acest moment asteptam rezultatul anchetei epidemiologice si documentele cu agentul patogen care s-a aflat in hrana. Sigur, suspiciunea ramane toxiinfectie alimentara, diagnostic care se va confirma in functie de rezultatele de laborator. S-ar putea ca unii dintre pacienti sa fie externati chiar azi”, a declarat, pentru eMaramures, Vasile Stefanca, directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.
Potrivit responsabililor Directiei de Sanantate Publica Maramures, noua persoane au ramas internate la spitalul din Sighet, copiii prezentand simptome „mai zgomotoase” si fiind foarte dezhidratati din pricina varsaturilor. Acestia au mai precizat ca probele ridicate din piata sunt analizate in municipiul de peste deal, iar rezultatele vor fi comunicate in cel putin o saptamana.
„13 persoane au fost consultate, iar noua au ramas internate. Noi nu putem confirma inca toxiinfectia, insa factorul de legatura este acesta – urda si casul cumparate din piata. Probele sunt analizate la Sighet, iar rezultatul il vom primi, probabil, intr-o saptamana. In mod normal, in aceste cazuri, perioada de spitalizare este cuprinsa intre 24 si 48 de ore, insa acest lucru ramane la latitudinea medicului curant”, a declarat Carmen Sima, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
Sursa: Anca Popescu