Vezi VIDEO
Traditia merge mai departe. Asta au incercat sa demonstreze cei peste 450 de participanti la concursul de dansuri si cantece populare din cadrul celei de-a XIV-a editii a Festivalului International de Folclor pentru Copii “Am fost s-om fi”, desfasurat la Sighetu Marmatiei. Emotiile s-au citit pe chipurile copiilor, insa nu lipsiti de trac au fost si dascalii lor, intrucat din juriu a facut parte si cunoscutul maestru coregraf si om de televiziune Marin Barbu, care a vrut sa vada mai ales daca maestrii si-au facut bine treaba.
Editia a XIV-a a Festivalului International de Folclor pentru Copii “Am fost s-om fi” s-a bucurat de prezenta unui mare numar de participanti, comparativ cu ceilalti ani. Peste 450 de copii din tara dar si Ucraina, Turcia si Republica Moldova au dat tot ce-au avut ei mai bun pe scena din Sala Studio, Sighetu Marmatiei, promovand obiceiurile din zonele pe care la reprezinta.
“Zona noastra este plina de pasuni, asadar motivele predominante in costumul nostru sunt cele florale. Vestimentatia este colorata, ceea ce exprima vitalitate ca si dansul bucovinean”, a spus Denisa Gheorghita, participant din partea Ansambului Folcloric “Plaiurile Dornei”.
Forfota si emotii au fost si in culise. Profesorii le-au urmarit cu atentie reprezentatiile, mai ales ca membrii juriului au precizat inca de la inceput ca doresc sa vada in primul rand daca “lectia” a fost bine predata copiilor.
“A juriza un copil este foarte greu, de aceea aici practic putem vorbi de o jurizare a cadrelor didactice indirect. Se urmareste spectacolul in sine, cursivitatea, originalitatea dansului, a portului popular”, a explicat Ion Iuga, directorul festivalului.
Exigent a fost si Marin Barbu, specialistul in folclor al emisiunii “Dansez pentru tine” si gazda de la “Serviti, va rog”. Membru in juriu, Marin Barbu a subliniat importanta transmiterii corecte a obiceiurilor populare.
“Eu sunt un om de showbiz, fac toate nebuniile acolo la «Dansez pentru tine» si consider ca este foarte important ca acum generatia noua sa mai pastreze pe cat se poate aceste traditii, pentru ca daca nu se intampla acest lucru, ca tot ceea ce s-a conservat sa fie si valorificat peste cativa ani sigur viitoarea generatia va vrea dar nu se va mai putea pentru ca nu va avea de unde. De aceea spun ca este foarte important ca profesorii sa se documenteze bine pentru a putea transmite mai departe generatiei noi. Doar atunci vom putea sta linistiti”, a spus Marin Barbu, maestru coregraf.
Pe langa acest concurs, in cadrul festivalului au mai avut loc si alte spectacole artistice, o expozitie de pictura, dar si o parada a portului popular.
Lista castigatorilor:
Sectiunea Formatii din tara:
Marele premiu: Ansamblul folcloric „Doruletul”, Palatul Copiilor Tulcea
Premiul I: Ansamblul folcloric „Mugurelul”, Clubul Copiilor Dorohoi, Botosani; Ansamblul folcloric „Zarandul”, Palatul Copiilor Arad; Ansamblul folcloric „ Crai Nou”, Palatul Copiilor Brasov
Premiul II: Ansamblul folcloric „Plaiurile Dornelor”, Clubul Copiilor Vatra Dornei
Premiul III: Ansamblul folcloric „Codrisorul”, Palatul Copiilor Satu Mare; Ansamblul folcloric „Viseul”, Viseu de Sus
Mentiune: Ansamblul folcloric „Cununita”, Palatul Copiilor Craiova, Dolj; Ansamblul folcloric „Mugurasii Gorjului” Palatul Copiilor, Tg. Jiu
Premiul special al juriului: Ansamblul folcloric „Doina Chioarului”, Somcuta Mare
Premiul pentru valorificarea obiceiurilor si traditiilor locale: Ansamblul folcloric „Barcaul” Clubul Copiilor Simleul Silvaniei, Salaj
Premiul pentru autenticitate: Ansamblul folcloric „Mladite romanesti” Clubul Copiilor Intorsura Buzaului
Premiul pentru debut: .Ansamblul folcloric „Flori de Maramures”, Grup Scolar Forestier, Sighetu Marmatiei
Premiul de excelenta: Ansamblul folcloric „Mugurelul” Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei
Sectiunea Formatii din strainatate:
Premiul I: Ansamblul folcloric „Mostenitorii” Chisinau
Premiul II: Orchestra de instrumente populare Hutule „Trembita” de la Scoala din Lazescina, raionul Rahiv, Ucraina; Ansamblul folcloric de la Scoala Semsettin Sami, Istanbul
Sectiunea Solisti vocali
Premiul „Viorel Costin”: Botoni Diana de la Clubul Copiilor Balan, Harghita; Craciun Iuliana de la Clubul Copiilor Balan, Harghita; Grupul Vocal „Draguta Silistea” Turcoaia, Tulcea.
Sursa: Diana Grad