Vezi VIDEO
Trustul de presa Emaramures a initiat un demers jurnalistic prin care doreste sa evidentieze conditiile inumane in care persoanele cercetate sunt tinute in Centrul de retinere si arest preventiv din subordinea Inspectoratului de Politie al judetului Maramures. Pentru a nu da crezare speculatiilor care spun ca mediul din cadrul centrului este unul insalubru, paturile sunt zidite in perete si in celule nu exista geamuri de aerisire, acestea fiind imprejmuite cu un culoar zidit si intreg perimetrul colcaie de paduchi, am adresat in aceasta dimineata conducerii Inspectoratului de Politie al judetului Maramures o cerere in baza legii 544/2001 pentru a filma in interiorul centrului de retinere si arest preventiv. Mai mult, eMaramures a inaintat aceeasi cerere si conducerii Ministerului Afacerilor Interne, domnului ministru Gabriel Oprea.
Nemultumirea celor care sunt retinuti in aceste centre nu este o noutate pentru nimeni. Indiferent de faptele comise, cei retinuti sunt inchisi in celule care nu au mai fost modernizate de pe vremea Securitatii, dar problemele sunt insa de alta natura, toti cei care pasesc acolo fiind expusi unor boli transmise de paduchi, igrasie si lipsa oricarei surse de ventilatie.
Inspectoratul de Politie al judetului Maramures face parte din subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, iar sumele pentru investitii ar trebui sa vina din capitala. Nu sunt bani insa nici pentru benzina sau produse de birotica de care angajatii au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, daramite de a igieniza si a garanta conditii umane in Centrul de retinere si arest preventiv.
Centrul de retinere si arest preventiv din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Maramures este cuprins intr-un proiect de modernizare, cu sursa de finantare europeana, doar ca pana in ziua de azi nu s-a primit niciun leu pentru a incepe reabilitarea. In aceste conditii, persoanele cercetate sunt retinute in spatii inumane, insalubre, care duc mai degrabă spre beciurile fostei securități.
Problemele nu se opresc aici insa. Nu se stie nici astazi daca Inspectoratul de Politie al judetului Maramures a avut fonduri pentru a investi in sistemele de securitate din cadrul Centrului de retinere si arest preventiv. Asta deoarece, in luna mai a anului 2009, doi barbati au evadat din centru. Ramane inca o necunoscuta daca fondurile au fost suficiente pentru a acoperi lipsa de dotare astfel incat asemenea incidente sa nu se mai produca. Si sa nu uitam ca sunt zeci de politisti care contribuie din fonduri proprii pentru a alimenta cu combustibil masina de serviciu. In aceste conditii ar fi greu de crezut ca fondurile au ajuns si in Maramures pentru a acoperi defectele unui sistem.
La toate aceste nedumeriri speram sa primim raspunsuri relevante cat de curand, trecand de secretomania specifica unor institutii ale statului care vor sa tina totul sub pres.
Actualizare:
In urma solicitarilor pe care trustul de presa eMaramures le-a facut astazi catre conducerea Inspectoratului de Politie a judetului Maramures, institutia, prin seful ei, a raspuns cererii. Potrivit aspectelor expuse in adresa trimisa catre redactia eMaramures reiese faptul ca accesul in Centrul de retinere si arest preventiv nu ne va fi autorizat. Acest lucru deoarece, potrivit conducerii IPJ Maramures, persoanele care se afla in detentie in centru nu au o situatie judiciara solutionata definitiv, accesul in centru facandu-se doar in conditii expres si limitativ prevazute in legea speciala.
Aducem din nou in atentia conducerii Inspectoratului de Politie al judetului Maramures faptul ca intentia anchetei jurnaliste demarate de trustul de presa eMaramures nu este acela de a arata la televizor imagini cu persoanele aflate in Centrul de retinere si arest preventiv ci conditiile inumane in care sunt tinute acestea.
Mai jos va redam comunicatul de presa emis de conducerea IPJ Maramures catre trustul de presa Emaramures.
Sursa: Simona Vasiac