Procurorii DNA fac, luni, 18 perchezitii in Bucuresti si patru judete, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul „Gala Bute”, printre locuintele perchezitionate fiind si cea a lui Rudel Obreja.
Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza se fac cercetari care vizeaza savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri europene.
Procurorii fac 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la locuintele unor persoane, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat, ca perchezitiile sunt facute in dosarul „Gala Bute”, iar printre locuintele perchezitionate este si apartamentul fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, din Sectorul 2 al Capitalei.
Potrivit surselor citate, anchetatorii fac perchezitii si la locuinta primarului din Lupeni, judetul Hunedoara, Cornel Resmerita, precum si in Ilfov – la locuintele lui Stefan Lungu (Corbeanca) si Adrian Gardean (Snagov), Hunedoara – la Miron Lupulescu (Hateg) si Prahova – la Gheorghe Nastasia (Busteni).
Tot in judetul Hunedoara sunt perchezitii la firmele Termogaz Company din Hateg, Rogard Coom Impex SRL, tot din Hateg, Consmin SA din Petrosani si Last Time Studio SRL din Campina, au precizat sursele judiciare.
Procurorii sunt sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.
In dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.
In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.
Astfel, seful procurorului de caz apreciaza ca „solutia de neurmarire cu privire la Ariton Ion si la reprezentantii companiilor nationale care au sponsorizat Federatia Romana de Box este gresita, fiind necesara continuarea urmaririi penale cu privire la savarsirea de catre aceste persoane a infractiunilor prev. de art. 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare rap. la 248 C.p.”, respectiv pentru abuz in serviciu.
Din actele cauzei rezulta ca Ion Ariton, folosindu-si autoritatea derivata din functia de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor 10 companii nationale sa incheie contractele de sponsorizare, imprejurare de natura sa atraga tragerea sa la raspundere penala pentru instigare la infractiunile mentionate anterior, mai sustine seful procurorului de caz.
In privinta lui Rudel Obraj, in aceeasi ordonanta se arata ca faptele retinute in sarcina acestuia au fost calificate in mod gresit, fiind necesara efectuarea urmaririi penale cu privire la savarsirea de catre acesta a infractiunilor de complicitate la infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.
In acest dosar, au fost audiati de procurorii anticoruptie, printre altii, fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al FRB Rudel Obreja, fostul antrenor al lotului national de box Titi Tudor, Fanel Trandafir, antrenorul lotului national de box feminin, Adrian Lacatus, si alti oameni din lumea boxului romanesc, in legatura cu organizarea Galei de box profesionist „Campion pentru Romania” de catre firma fostului presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, in cadrul careia a avut loc si meciul dintre Lucian Bute si francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfasurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.
Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a sesizat DNA, in aprilie 2012, in legatura cu posibile acte de coruptie si alte fapte penale comise in principal de Rudel Obreja, in contextul organizarii galei „Campion pentru Romania”.
In nota de control intocmita de inspectorii DLAF si inaintata DNA, a fost descris modul in care Rudel Obreja, atunci presedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea galei de box „Campion pentru Romania” unei firme care ii apartinea tot lui.
In baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obtinut, prin negociere directa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, avand ca obiect „Promovarea brandului turistic al Romaniei”. Valoarea a fost stabilita in baza unui studiu intocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „si-a insusit-o”.
DLAF a ajuns la concluzia ca MDRT a incheiat contractul cu firma lui Obreja in baza exclusivitatii pe care aceasta o primise de la Federatia de Box condusa tot de el.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului arata, in aprilie 2012, ca sesizarile DLAF catre DNA se refera strict la activitatea societatii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.
Sursa: Mediafax