Vezi VIDEO
Comisia Ministerului Sanatatii care a anchetat cazul batranei care a fost trimisa de medicii de la UPU Satu Mare sa moara acasa, dupa ce a fost plimbata doua zile intre spitale fara sa fie internata, a prezentat in cursul serii de azi, 6 februarie, primele concluzii ale anchetei, dar si sanctiunile pe care le-a propus. O decizie radicala s-a luat impotriva medicului de garda de la Sectia de Interne a Spitalului Judetean II din Satu Mare, pentru care s-a cerut desfacerea contractului de munca.
Comisia, condusa de catre dr. Raed Arafat – subsecretar de stat, a aratat ca medicul de garda Muresan Alina, medic de specialitate medicina internă care a asigurat garda unica pentru sectiile cardiologie si interne, a refuzat internarea motivand ca nu are locuri libere, dar in urma anchetei s-a stabilit ca in momentul in care batrana a fost adusa de la UPU in sectia respectiva erau patru locuri libere.
Raed Arafat a aratat ca ”trimiterea pacientului inapoi la UPU pe motiv de lipsa de locuri a fost nejustificata”, astfel incat s-a propus conducerii spitalului din Satu Mare sa il dea afara pe medic. De asemenea, comisia ministeriala a anuntat ca va sesiza Parchetul si Colegiul Medicilor in legatura cu cazul batranei de 71 de ani care a fost plimbata dintr-un loc in altul al Spitalului Judetean, iar in final a fost trimisa acasa unde a murit la cateva ore de la externare.
Acestea nu au fost singurele masuri dispuse in urma anchetei de la Satu Mare, pentru ca, Raed Arafat a mai spus ca s-a cerut anchetarea medicului de familie Paraszka Ferencz Agnes in evidentele careia se afla batrana, precizandu-se ca aceasta a eliberat certificatul de deces fara ca sa vada persoana.
Sanctiuni s-au propus si pentru o parte din medicii si asistentii de la UPU, desi Raed Arafat a mentionat ca aici neregulile au fost mai putine. Pentru medicul sef de sectie al UPU si pentru medicii de garda in perioada cat batrana a fost internata acolo s-au inaintat sanctiuni administrative catre managerii Spitalului Judetean Satu Mare. Subsecretarul de stat a mentionat ca a constatat deficiente in spatiul de triaj al UPU, dar a remarcat si faptul ca batrana nu a beneficiat de toata capacitatea de interventie existenta in sectia de urgenta. De asemenea, a aratat ca evolutia femeii nu a fost monitorizata suficient de bine cata vreme aceasta s-a aflat in UPU.
Membrii comisiei au negat insa ca femeia ar fi fost tinuta pe un scaun toata noaptea si au spus ca au declaratii chiar de la un pacient care s-a aflat cu acesta in salon. ”Pacienta a fost monitorizata, iar dimineata a fost retrimisa pentru consultatii in sectie pentru a fi consultata de un cardiolog. Acesta a constat ca exista o ameliorare, astfel incat femeia a fost retrimisa la UPU, ea avand o fisa medicala de aici. De aici, asistentul social al spitalului s-a ocupat de transportul pacientei spre domiciliu, iar din cate am stabilit batrana a cerut sa fie lasata la niste vecini, spunand ca nu vrea sa mearga acasa pentru ca e frig. A fost lasata acasa la doi batrani, din cate am inteles. In cursul serii, la cateva ore, a fost descoperita decedata in propria casa, iar a doua zi, la ora 12.00, s-a eliberat si certificatul de deces”, a prezentat pe scurt ultima zi din viata femeii dr. Raed Arafat.
Cazul de la Satu Mare a atras din nou atentia asupra gravelor probleme din sanatate, dar si prin asemanarea cu cel de la Slatina, cand un batran a murit pentru ca pur si simplu nu a fost internat de medici, iar o asistenta de la salvare s-a plimbat cu pacientul dintr-un loc in altul pana ce acesta si-a pierdut suflarea. Tragedia de la Spitalul Judetean Satu Mare nu a facut decat sa scoata in evidenta gravele deficiente din sistem, adica spitale sufocate de numeroase cazuri sociale, sectii de urgenta luate cu asalat de pacienti care ar putea sa se adreseze medicilor de familie daca acestia ar binevoi sa le si arate atentie, bani putini si de multe ori lipsa de interes pentru viata semenului.
Batrana care a fost trimisa din spital sa moara acasa era din localitatea satmareana Tatarasti. Femeia, fara nicio rezerva, se poate spune ca a murit dupa ce doua zile a fost plimbata intre UPU si sectia de Cardiologie de la Spitalul Judetean Satu Mare, a fost tinuta pe holurile unitatii medicale si, intr-un final, a fost trimisa acasa… spre ultima destinatie.
Romania si-a castigat faima in cinematografia mondiala cu un subiect aproape identic, pentru ca ”Moartea domnului Lazarescu” in regia lui Cristi Puiu a reusit sa socheze prin dramatism. Ca o ironie, la Satu Mare, ca intr-un Big Brother real, filmul a fost reluat, cu personaje adevarate si o poveste fara fard, fara recuzita, fara replici scrise de dinainte. In spatele camerei au fost jurnalisti de la Nord-Vest TV Satu Mare, care au plecat, cu camera ascunsa, sa documenteze un material despre viata in UPU, dar s-au intalnit – indirect – cu moartea.
Ultima zi de viata a batranei Cornelia Bozgza au fost filmata fara ca la momentul respectiv cineva sa se gandeasca la ce avea sa urmeze. Inregistrare contine un altfel de testament al satmarencei, o femeie simpla, de la tara, aproape invinsa de boli si de greutati. Abandonata pe holuri – nu doar de medici, ci si de familie – batrana si-a spus povestea cu o voce trista si cu lacrimi in ochi si tot ea a tras si concluzia: ”Nu te vede nimeni daca nu ai pe nimeni”. Probabil, in acel moment a fost multumita pentru ca a putut sa spuna cuiva ce are pe suflet. Batrana, singura si speriata, nu a putut decat sa se planga, gandindu-se ca moartea o va mai pasui. De altfel, tocmai dorinta ei de a-si amana sfarsitul a facut-o sa se adrseze medicilor, pentru ca altfel ar fi ramas acasa fara sa se mai umileasca.
In ultimele ore de viata, cat astepta sa fie tratata de vreun medic de la Spitalul Judetean Satu Mare, femeia a fost filmata cu camera ascunsa de reporterii de la Nord-Vest TV. In inregistrarea jurnalistilor satmareni, batrana se plange ca nu este bagata in seama si ca se simte rau, tot mai rau dar ca nimeni nu o baga in seama.
Cornelia Bogza, o bolnava cronica de 71 de ani, s-a prezentat la Urgente acuzand dureri de inima in cursul zilei de luni, 2 februarie, cand medicii i-au pus diagnosticul puseu hipertensiv, insuficienta cardio-circulatorie decompensata clasa NYHA -3 si fibrilatie atriala cronica. Medicii de la UPU au trimis-o apoi la Cardiologie, sectie aflata intr-un alt corp de cladire de la Spitalul Judetean Satu Mare aflat la doi kilometri distanta. Batrana nu a fost internata, ci trimisa inapoi la UPU, unde aceasta a ramas peste noapte in salonul de garda. A doua zi, Cornelia Bozga a fost din nou consultata, i s-a prescris o reteta si a fost trimisa acasa.
Jurnalistii de Nord-Vest TV Satu Mare au filmat-o pe batrana marti, 3 februarie, tocmai in momentul in care aceasta astepta ca medicii sa o consulte pentru a doua oara. Femeia s-a plans ca a fost abandonata de toata lumea, ca a fost lasata sa stea pe scaun desi abia isi putea misca picioarele, peste care a pus o patura ca sa nu simta durerea. In aceeasi zi, Cornelia Bozga a fost trimisa acasa, in Tatarasti, cu o reteta in mana, pe care nu a mai avut la ce sa o foloseasca pentru ca a decedat la cateva ore.
Drama batranei a socat opinia publica, mai ales ca reprezentanti ai corpului de specialisti din Spitalul Judetean Satu Mare au dat dovada de cinism, precizand ca aceasta oricum ar fi decedat la cat de grave afectiuni avea. Cinismul a demonstrat ca in sanatate este nevoie nu doar de o reforma in ce priveste serviciile, ci si de mai multa omenie.
Sursa: Vasile Dale, Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult