Procurorii DNA au retinut doua persoane acuzate de fapte de coruptie in dosarul de la Directia Finantelor Publice Maramures, iar magistratii Tribunalului Maramures au emis pe numele lor sentinte de arestare preventiva pentru 28 de zile. Magistratii au dispus punerea dupa gratii a lui Robert Daniel Kadlec – inspector in cadrul Administratiei Financiare, si a unei colege a acestuia ,Crina Smaranda Abrihan – inspector principal in cadrul Directiei Finantelor Publice Maramures, cauza fiind pe rol in cursul zilei de sambata, 23 mai 2009. Deocamadata, DNA nu a facut niciun anunt in ce priveste arestarile celor doi finantisti in controversatul caz de coruptie despre care a vorbit prima oara public chiar seful Directiei Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi. Acesta a spus ca este vorba de rambursari ilegale de TVA, cu un prejudiciu insemnat.
Cei doi angajati de la Directia Finantelor Maramures au declarat recurs la sentinta de arestare preventiva emisa pe numele lor de magistratii de la Tribunal, iar acesta se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Cel mai probabil recursul se va judeca de miercuri, 27 mai, incolo.
Procurorii DNA au aratat ca in cursul anului 2008, prin amenintari repetate si directe, Kadlec Robert Daniel i-a constrans pe administratorii a doua societati comerciale sa introduca in evidenta contabila documente care nu aveau la baza operatiuni reale, iar apoi sa solicite rambursarea T.V.A. deductibila. Concret, inspectorul i-a amenintat ca isi va exercita abuziv functia si va aplica amenzi mari firmelor, iar in final va determina inchiderea acestora. Facturile fiscale atestand operatiuni fictive au fost puse la dispozitia administratorilor de societati chiar de inspector.
”Prin inregistrarea facturilor fiscale fictive in evidenta contabila s-au inregistrat cheltuieli fictive, creandu-se un prejudiciu statului prin neplata impozitului pe profit in valoare de 822.232 RON. De asemenea bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 943.635,5 RON reprezentand valoarea T.V.A. rambursata nelegal”, au aratat procurorii anticoruptie.
ACTUALIZARE 1: Numele lui Robert Daniel Kadlec a fost pomenit de la inceput in dosarul de coruptie de la Directia Finantelor Maramures, acestuia fiindu-i atribuite doua filmari cu camera – realizate chiar in sediul institutiei – in care apar Radu Bancos – fost adjunct la Administratia Financiara Maramures si care in data de 6 mai s-a sinucis aruncandu-se sub tren in gara Baia Mare, si Romulus Blaga – sef la Directia Finantelor – Inspectia Fiscala pentru Contribuabili Mici si Mijlocii.
Filmarile respective au fost luate ca probe la DNA pentru a fi expertizate. De exemplu, in vara anului 2008, Radu Bancos, fostul adjunct de la Administratia Financiara Baia Mare, a fost filmat cu o camera ascunsa de catre un angajat al institutiei, imaginile sugerand ca ar primi de la acesta o suma necuvenita de bani. Apoi, despre un alt sef din Finante, Romulus Blaga, s-a vorbit ca a fost filmat in ipostaze care il incrimineaza.
Despre ancheta DNA nu s-a spus nimic, dar – pe surse – s-a aflat ca finantistii au fost chemati rand pe rand la sediul Parchetului, ca Teodor Luputi a fost audiat cateva ore, iar ca subordonati ai sai urmeaza sa fie retinuti. mai mult, sinuciderea fostului adjunct de la Administratia Financiara Baia Mare, Radu Bancos, s-a spus ca ar fi avut legatura cu aceasta ancheta, acesta cedand psihic dupa demararea cercetarilor.
ACTUALIZARE 2: Tribunalul Maramures, prin biroul de presa, a facut publice acuzele care au dus la arestarea celor doi angajati de la Directia Finantelor Publice, care privesc infractiuni de luare de mita, santaj, fals material si uz de fals, abuz in serviciu etc. Magistratii au considerat ca exista indicii suficiente pentru a dispune arestarea preventiva pe 28 de zile a celor doi finantisti.
Consilierul pentru relatii publice din cadrul institutiei, Anamaria Miclaus, a aratat, intr-un comunicat de presa emis astazi, 25 mai, ca in dosarul nr. 3021/100/2009 s-a dispus, prin incheierea penala nr. 280 din data de 23.05.2009, la propunerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj, arestarea preventiva pentru 28 de zile a inculpatului Kadlec Robert-Daniel, cercetat pentru comiterea infractiunilor de luare de mita, santaj, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, pentru participatie improprie sub forma instigarii la infractiunea prev. de art.8 alin.1 si 2 din Legea nr.241/2005, participatie improprie sub forma instigarii la infractiunea prev. de art.43 din Legea nr.82/1991 si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, si arestarea preventiva pentru 28 de zile a inculpatei Abrihan Crina-Smaranda, cercetata pentru comiterea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate la infractiunea de santaj, asociere in vederea savarsirii de infractiuni”.
Potrivit cercetarilor prealabile ale procurorilor DNA, Kadlec Robert-Daniel, avand calitatea de inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures – A.F.O. pentru Contribuabili Mijlocii, in perioada mai 2008 – aprilie 2009, prin amenintari repetate l-a constrans pe B.P.H., administratorul a doua societati comerciale, sa introduca in evidenta contabila a celor doua societati, documente contabile care nu aveau la baza operatiuni reale, iar apoi sa solicite rambursarea T.V.A.-ului deductibil.
Functionarul de la Finante a pus la dispozitia administratorului de firme mai multe facturi fiscale de la diferite societati comerciale, solicitandu-i sa le introduca in contabilitatea uneia dintre societatile administrate, iar apoi sa intocmeasca documentatia necesara pentru rambursarea T.V.A.-ului deductibil.
In acest fel, aceasta societate a beneficiat de rambursarea T.V.A.-ului pentru lunile mai, iunie, iulie 2008, in valoare totala de aproximativ 900.000 RON. Din aceasta suma, Kadlec a pretins si primit de la B.P.H. sa-i dea suma de 600.000 lei RON. ”Tot in contextul acestor activitati, in luna iunie 2008, inculpatul a contrafacut semnatura denuntatorului (n.r. – administratorul celor doua societati comerciale) de pe declaratiile si documentele inaintate D.G.F.P. Maramures pentru decontarea T.V.A.-ului.
De asemenea, in luna noiembrie 2008, Kadlec Robert-Daniel a pretins de la acelasi patron suma totala de 70.000 lei RON, spunandu-i ca va intocmi controlul de fond pentru anul 2008 la cealalta societate administrata de el in mod favorabil acestuia.
In acest sens, inspectorul fiscal i-a spus administratorului ca poate sa introduca in contabilitatea acestei firme mai multe facturi fiscale ce nu aveau la baza operatiuni reale, iar in baza acestor facturi ar putea sa-si reduca cheltuielile, urmand ca la momentul in care el va intocmi raportul de inspectie de fond sa nu constate aceasta incalcare a dispozitiilor legale. Din aceasta suma pretinsa, inculpatul a primit suma totala de 25.000 RON.
Potrivit datelor de la dosar, B.P.H a denuntat intreaga ”afacere”, iar Kadlec Robert-Daniel a fost pus sub acuzare pentru rambursarile ilegale de TVA. Finantistul a procedat dupa un model similar si la o alta societate, administrata de S. R..
Magistratii au indicat ca ”in activitatea infractionala desfasurata, inculpatul a fost ajutat de catre inculpata Abrihan Crina-Smaranda care, in calitatea pe care o avea, a efectuat in mod superficial inspectiile fiscale privind cererea de rambursare a T.V.A.-ului, ea primind o parte din suma incasata de catre Kadlec Robert de la partea vatamata B. P. H.”
O reactie din partea conducerii Directiei Finantelor Maramures nu a venit dupa dispunerea celor doua arestari, reprezentantii acesteia precizand ca directorul institutiei, Teodor Luputi, se afla la Bucuresti, iar ei nu pot sa comenteze faptele penale comise de catre angajati.
Acuzatiile:
Kadlec Rober Daniel, inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures – Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– luare de mita, santaj in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata, uz de fals, participatie improprie sub forma instigarii la infractiuni prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si de Legea contabilitatii, in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni
Abrihan Crina, inspector principal in cadrul Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabili Mici Baia Mare, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de :
– luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, complicitate la infractiunea de santaj in forma continuata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.