Aprobarea bugetului pe 2010 nu aduce nimic in plus Maramuresului, pentru ca locuitorii judetului au primit bani pe masura austeritatii din visteria statului, dar si ”una peste mecla” – cam aceasta ar fi cea mai nimerita exprimare in conditiile date – de la ministrul transporturilor, Radu Berceanu, care nu a alocat niciun leu pentru lucrarile de infrastructura rutiera. Neputinta parlamentarilor maramureseni de a-si atrage simpatia lui Berceanu a facut ca judetul sa se aleaga doar cu promisiuni de fonduri, dar nu si cu bani. Senatorii si deputatii nu au putut astfel decat se se planga de lipsa banilor pentru reparatiile de drumuri judetene si nationale si sa declare ca vor continua sa lupte pentru atragerea de investitii in acest sector.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptat, in seara zilei de azi, 14 ianuarie, de Parlament, cu 192 de voturi „pentru” si 138 de voturi „impotriva”. Dupa ce au adoptat bugetul de stat, parlamentarii au trecut la dezbaterea proiectului Legii bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010.
Anterior, senatorii si deputatii au adoptat bugetul pentru anul 2010 pentru Ministerul Educatiei, ei aproband o serie de amendamente care vizau redistribuiri de fonduri de la un capitol la altul in cadul bugetului alocat acestui minister. La propunerea Comisiilor reunite pentru buget, parlamentarii au aprobat, printre altele, o majorare cu 20.000 mii de lei lei a sumelor destinate finantarii programelor sportive realizate de structurile de drept privat si alocarea unei sume de 759.000 mii lei pentru finantarea proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare si o diminuare cu aceeasi suma la alineatul „Programe de dezvoltare”, ambele finantate prin redistribuiri in cadrul bugetului ministerului.
Potrivit votului Parlamentului, bugetul Ministerului Educatiei pentru anul 2010 va fi de 14.590.490 mii lei, cu 34,19 la suta mai mare fata de anul 2009.
In urma cu numai doua zile, premierul Emil Boc a anuntat ca pana in data de 15 ianuarie Romania va avea bugetul pe anul in curs, chiar daca reprezentanţii partidelor de opozitie au depus cateva mii de amendamente la proiectele legilor bugetului de stat si bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2010. De altfel, numai PSD a venit cu 6.000 de amendamente, insa la acestea s-au adaugat cele ale liberalilor, dar si ale PDL-istilor. Pentru parlamentari insa, depunerea amendamentelor a fost doar un prilej de exercitare a atributiilor si atat, pentru ca s-a stiut ca nu va fi acceptat niciunul din cauza lipsei banilor.
Premierul Emil Boc a recunoscut ca intr-o perioada de criza se va face o selectie a investitiilor deschise in anii anteriori. In prezent, proiecte in valoare de 40 de miliarde de euro sunt in curs de realizare la nivelul tarii, iar foamea de bani a administratiilor judetene este crancena. ”In 2010 va trebui să decidem ce investiţii deschise merg la finalizare”, a declarat seful guvernului. El a mai spus că vechimea investiţiei nu este neapărat un criteriu, iar investiţiile trebuie să ţină seama „de gradul de realizare, oportunitatea lucrării, importanţa către comunitate si eliminarea risipei banului public”.
Boc a precizat ca in 2010 bugetul alocat pentru investiţii reprezintă 6,4% din PIB, ceea ce înseamnă că în acest an au fost alocaţi cei mai mulţi bani pentru investiţii. Problema este ca aceste fonduri au ajuns in mica masura si in Maramures, iar, la unison, parlamentarii judetului au recunoscut ca nu exista motive de multumire, cea mai mare suparare fiind cei ”0” lei pentru investitiile la drumuri. De altfel, Maramuresul detine un record negatic intre judetele Romaniei, fiind printre putinele in care nu s-au derulat lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere in ultimii 20 de ani.
SORIN BOTA: ”Ministrul transporturilor sa vina sa ia un cofrag in cap de la maramureseni”
Firesc cele mai multe nemultumiri le are senatorul PSD Sorin Bota, un adversar declarat al ministrului transporturilor. Acesta a spus ca desi Maramuresul este in top 10 la sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu o suma de 61.905 mii lei, este printre codase la lucrarile pe infrastructura. ”Suntem la coada clasamentului, penu ca e suficient sa spunem ca nu am primit niciun ban pentru infrastructura”, a anuntat acesta, spunand ca Berceanu ”este principalul vinovat ca nu aloca bani”.
De altfel, parlamentarul l-a catalogat pe ministrul transporturilor ca ”impetinent” pentru modul in care a abordat problema in ce priveste Maramuresul. ”Sa vina (n.r. – ministrul Radu Berceanu) ca sa ia un cofrag, doua in cap pentru ca nu a facut nimic anul trecut. A anulat toate investitiile. Pentru ce sa vina? Sa vina sa faca promisiuni de sapte sau ca o sa fie joi la vara bine si cald in Maramures?Avem institutul de meteorologie pentru asta”, a declarat Sorin Bota.
Parlamentarul a explicat ca poate intelege ca sunt probleme financiare, dar nu poate intelege de ce anul trecut, cand au existat fonduri pentru patru proiecte mari, inclusiv pentru documentatia la tunelul sub Gutai, nu s-a dat ”unda verde” pentru inceperea lucrarilor, astfel incat ministrul a ajuns sa isi bata joc de un judet intreg.
”Nu se doreste stabilirea unei scheme pe care am propus-o ca regula generala astfel incat sa nu fie judete care au mai mari pile la buget la Bucuresti decat alte judete, astfel incat sa nu mai fie cazuri in care unii sa aiba fonduri suficiente si altii sa nu aiba deloc”. Sorin Bota a spus ca sunt slabe sanse ca drumul catrre Dej, cel spre Satu Mare sau cel de legatura cu autostrada Transilvania sa mai fie facute.
GHEORGHE BARLEA – Ministrul Radu Berceanu este asteptat in Maramures in februarie
Colegul de Senat al lui Bota, democrat-liberalul Gheorghe Mihai Barlea, a fost sincer, recunoscand ca banii nu ajung. ”Trebuie sa fiu corect si sa spun ca nu ne multumeste bugetul alocat Maramuresului, asa cum trece el prin Parlament. Si eu si presedintele Consiliului Judetean am avut discutii cu cativa membri ai cabinetului, inclusiv cu domnul Berceanu pe problema drumurilor judetene si a celor nationale si sunt convins ca lucrurile se vor corecta”, a afirmat acesta.
Senatorul PDL a declarat, in premiera pentru Radio eMaramures, ca in luna februarie ministrul Radu Berceanu se va afla in judet, iar cu acel prilej se spera in obtinerea de fonduri pentru lucrarile la drumuri. ”Am discutat cu domnul ministru Berceanu si am obtinut asigurarea domniei sale ca in cursul lunii februarie va fi in Maramures si in felul acesta vom raspunde si acuzatiilor grabite ale domnului Bota ca presedintele CJ Maramures si parlamentarii PDL nu se ocupa de problema infrastructurii. Vom aduce resurse necesare mai mult decat sunt acum configurate in buget”, a promis senatorul.
”Nu trebuie sa reducem bugetul judetului doar pe sume defalcate din TVA pentru ca ministerele dispun de resurse concrete si putem obtine sustinere financiara, dar, adevarat, e nevoie sa aducem imbunatatiri”, a declarat Barlea, care a argumentat ca ”fata de necesitati orice buget este insuficient”. Senatorul spera ca la rectificari si direct de la guvern sa se mai smulga niste bani.
TITUS LIVIU PASCA – Senatorul spera intr-o rectificare de buget pana in luna aprilie
Parlamentarul liberal care reprezinta in Senat colegiul Baia Mare a declarat ca ”efectiv nu stiu ce se poate face cu banii”, pentru ca acestia sunt foarte putini nu doar la drumurile judetene si comunale, ci si la restul capitolelor bugetare. Titus Liviu Pasca a spus ca amendamentele nu au cum sa treaca de votul in plen, astfel incat o schimbare in bine a situatiei nu are cum sa se produca.
Liberalul a reusit sa isi convinga colegii din comisie sa ii accepte un amendament privitor la alocarea de fonduri suplimentare pentru continuarea lucrarilor la partia olimpica si la telegondola din Borsa, dar in plen nu a avut nicio sansa.
”Eu cred ca pana in aprilie o sa mai fie o rectificare bugetara si ca deficitul va creste. Bugetul asta e facut in asa fel incat sa arate bine la Fondul Monetar si ca transele 3 si 4 sa le putem lua acum. Dupa aceea, logic, eu as vedea o marire a deficitului bugetar ca sa se poata face, totusi, ceva, iar in finalul anului acesta sa se mai reduca prin crestere economica usoara”, a declarat Pasca.
Nici deputatii maramureseni nu sunt multumiti de banii directionati spre Maramures, dar se gandesc ca ”daca nu curge picura” si ca daca fondurile nu vor fi obtinute de la buget, atunci se vor atrage prin simpatii, prietenii, cosntrangeri si negocieri. Cu sinceritate, unii dintre parlamentari au recunoscut ca asa se procedeaza si ca alta cale nu este pentru a mai suplimenta banutii din visteria Maramuresului.
DORU LESE – ”Banii alocati Maramuresului nu reflecta rezultatul electoral al nostru”
Democrat-liberalul Doru Lese nu s-a ferit sa recunosca faptul ca bugetul maramuresului, ca si al altui judet este ca un sac fara fund, in care oricat pui tot nu ajunge. ”Niciodata nu vor fi suficiente fonduri. Oricati bani vor fi alocati, niciodata nu vor ajunge. Este o regula de baza”, a spus Doru Lese, care a aratat ca a depus personal un amandament pentru obtinerea a 10 milioane de lei pentru drumuri. El stie insa ca acesta nu va trece.
”Amendamentul nu trece acum si nici nu mi-am propus sa treaca acum pentru ca nu va trece niciun amendament. Vreau ca in timp in cateva luni sa se rezolve problema. Chestiunile acestea financiare se rezolva la masa tratativelor si pe sub masa, discutand cu ministrul. Oficial la buget nu se mai poate face nimic, dar am promisiuni ca se vor finanta si drumurile nationale si judetene.” Acesta este, de altfel, punctul sensibil al parlamentarilor PDL care au ”atras” 0 lei pentru lucrarile la infrastructura rutiera.
”In nemernicia asta trebuie incercat, cat de cat echilibrat, sa se acopere cateva goluri. Dar… sumele alocate Maramuresului sunt sensibil egale cu cele de anul trecut”, a precizat el, omitand sa spuna ca sunt la fel de putine, penru ca si in 2009, pe final de an, numeroase institutii ale statului au ramas fara bani in visterie, iar investitiile s-au putut numara pe degetele de la o mana.
Acesta a declarat insa ca ar fi vrut mai mult, nu la fel ca Suceava, dar oricum pe aproape. ”Sumele alocate Maramuresului nu reflecta rezultatul electoral pe care l-au dat maramuresenii”, a afirmat democrat-liberalul, al carui partid a castigat detasat ultimele alegeri si care a sperat ca sefii PDL sa tina cont mai mult de scorurile electorale.
NICOLAE BUD – Cheia bugetului de stat pe 2010 este la PDL
Colegul de partid al lui Lese, mai vechiul parlamentar Nicolae Bud chiar a spus ca bugetul se imparte si pe criterii politice. Acesta a spus ca probabil si pe acest considerent s-au obtinut sume importante pentru echilibrarea bugetelor locale.
”Niciodata Maramuresul, de cand stiu eu si din anexele pe care le stiu – este vorba de anexa 4 care defalca aceste sume pe judete, nu stiu sa fi stat mai bine decat acum. E adevarat ca, probabil, printr-o cheie de repartizere unele judete pot fi favorizate. Acest lucru se intampla nu doar la legea bugetului din acest an, ci dupa 1990 in fiecare an”, a declarat Nicolae Bud.
Parlamentarul a aratat insa ca necunoscuta a fost formula de impartire a banilor la nivelul judetelor, adica a cotei de 22%. Ministerul finantelor a propus ca 27% din ea sa fie alocata bugetului propriu al Consilului Judetean, iar diferenta sa fie repartizata bugetelor locale, Directia Finantelor Publice avand un rol in aceste sens.
VASILE BERCI – Directia in care merg banii din buget sta in pixul lui Boc
Parlamentarul liberal Vasile Berci a pomenit si el de acest sistem de impartire a banilor, insa si-a criticat colegii din PDL pentru ”perfidia” cu care actioneaza, aratand ca se doreste ca factorul politic sa fie prioritar la distributia banilor in teritoriu. ”Este un buget conceput in asa fel incat sa fie controlat cu o tinta foarte clara. Baniii vor ajunge la primarii PDL si vor fi utilizati pentru atragerea primarilor din localitatile care in prezent sunt conduse de reprezentanti de la alte partide”, a declarat Berci, care a spus ca s-a facut o ” reteta care pastreaza in mod real si nu virtual toata puterea de alocare a banului public in pixul primului ministru si a oamenilor sai din teritoriu”.
Acesta sustisne ca 2010 va fi o perioada grea pentru Maramures, pentru ca vor urma disponibilizari, iar primarii vor trebui sa se descurce cu putin. Mai mult, acesta a aratat ca multi dintre primari, mai ales cei ai partidelor din PSD si PNL, vor ramane cu datorii si vor ajunge la situatia de a nu putea sa isi plateasca angajatii.
”Alocarile pentru judetul Maramures ne pozitioneaza printre ultimele judete din tara. Ceea ce e dramatic se va intampla la primariile care nu au primari PDL si UDMR si care risca sa ramana si in 2010 asa cum au ramas si in 2009: fara salarii. Sunt si in Maramures primari care nu au reusit sa faca plata salariilor catre angajati”, a spus el.
CATALIN CHERECHES – Buget de stanga sau de dreapta, intotdeauna insuficient
Socialul-democratul Catalin Chereches apreciaza ca situatia se datoreaza si modului prost in care a fost conceput bugetul. ”Constructia bugetara este gresit facuta, pentru ca este facuta pe ministere si nu pe politici publice. Trebuiau stabilite prioritatile: unde se investeste in infrastructura, unde se investeste in sanatate, unde in educatie. Pe de alta parte, o mare eroare a bugetului este ca se bazeaza pe o crestere economica. Acum, oricat de optimisti am fi, nu putem fi atat de creduli sa ne bazam intr-un an de plina criza economica, pe o crestere economica”, a punctat deputatul.
Acesta este de parare ca eforturile parlamentarilor maramureseni trebuie sa se concentreze pe obtinerea de bani pentru drumuri, insa nu prea exista intentii de colaborare intre acestia. ”Daca vorbim despre judetul Maramures cea mai mare durere o consider alocarea fondurilor de la Ministerul Transporturilor, unde suma alocata este «0». Este o discutie de 20 de ani ca Maramuresul are nevoie de fonduri pentru infrastructura, pentru ca a fost uitat de toate guvernarile indiferent ca vorbim de stanga sau de dreapta si acum”, a declarat Catalin Chereches.
GHEORGHE ZOICAS – Zbateri independente de partide pentru drumul Baia Mare-Dej
O preocupare pentru drumuri are si independentul Gheorghe Zoicas, care de la excluderea din PSD, a ajuns in grupul parlamentarilor la putere. Tocmai din aceasta pozitie, fostul social-democrat spera sa aiba mai mult succes, indeosebi la ministrul finantelor cu care a spus ca a discutat in mai multe randuri si ca i-a cerut bani in plus.
”Noi avem acum in buget 5.463 mii lei. Fata de alte judete sunt sunt nici mari, nici mici, dar la bugetul asta de austeritate aceasta este situatia. Noi incercam sa mergem pe obiective, pe hotarari de guvern, cum ar fi drumul Baia Mare – Dej sau Baia Mare – Satu Mare. Ministrul finantelor a spus ca ma sprijina pentru Baia Mare – Dej prin Banca Europeana de Investitii”, a declarat sigur pe el Zoicas, care arata ca acesta are documentatia gata intocmita.
Parlamentarul UDMR Stefan Beres a spus ca el nu a avut timp sa faca diferite comparatii intre judete si nici nu a putut sa retina toate cifrele din buget, dar stiue un lucru: ca banii sunt putini. ”100% nu sunt suficiente pentru ca nicaieri nu sunt suficiente”, a spus el, prin urmare Maramuresul nu are de castigat cine stie ce, iar pana trece criza locuitorii judetului trebuie sa stea si sa rabde sgtarea proasta a drumurilor, lipsa de investitii in apa si canalizare, tichete de masa etc.
Sursa: Mihaela Balaj, Meda Muntean