Vezi VIDEO
Mutarea romilor de pe Craica, care a fost anuntata de catre autoritatile locale in repetate randuri, are un nou termen, potrivit conducerii Primariei Baia Mare. Oficialii institutiei sustin ca de aceasta data lucrurile sunt batute in cuie si ca peste trei-patru luni vor fi gata toate procedurile pentru ca numeroase familii sarmane, incluzand cele ale romilor, sa primeasca locuinte modulare pe strada Oborului.
Pentru pregatirea formalitatilor, in cursul zilei de astazi, 16 decembrie, a fost primita la primarie vizita reprezentantilor Fundatiei Soros, pentru semnarea unui contract de colaborare. Discutii au loc in paralel si cu alte institutii similare, in ideea de a gasi finantarea necesara, in valoare de 5 milioane de euro, pentru constructia cartierului social.
Primele mutari, in primavara
Reprezentantii administratiei publice locale au aratat ca in zona Oborului – Forestierilor, unde se prevede mutarea a sute de romi, municipalitatea detine aproximativ cinci hectare. Suprafata vizata pentru cartierul social este, insa, de patru ori mai mare.
“Pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare, vom initia construirea unui cartier social. 800 de locuinte sunt vizate, intr-un plan de trei ani. Intr-adevar, primii care vor fi mutati acolo vor fi romii, dar, din punctul meu de vedere, la inceputul primaverii, undeva in luna martie, putem avea finalizate toate avizele si putem sa demaram lucrarea, pe sistemul de construire pe care noi il vom impune. Primele 200-300 de locuinte vor fi gata in trei luni, pana la sfarsitul primaverii”, a declarat, in exclusivitate pentru eMaramures, primarul Catalin Chereches.
Potrivit proiectului, romii vor beneficia de locuinte modulare cu una, doua si chiar trei camere, pentru care insa, potrivit autoritatilor, va fi perceputa o chirie modica, in functie de venitul persoanelor.
Fundatia Soros vrea sa puna umarul
Demersul autoritatilor se vrea sustinut si de catre Fundatia Soros, care ar fi dispusa sa incheie un parteneriat pentru cartierul social. “Am avut astazi, vizita unui reprezentant al Fundatiei Soros, care va semna cu noi un parteneriat pentru acest proiect, pe care il vom finaliza si prezenta public. E vorba despre strada Oborului”, a precizat edilul.
Reprezentantii fundatiei s-au aratat incantati de initiativa si au aratat ca, din punctul lor de vedere, colaborarea este pusa pe roate, incepand de astazi.
“Crearea acestei baze de parteneriat extinse poate sa asigure faptul ca acest proiect va fi unul democrat, sustenabil, replicabil si care sa devina model pentru orasele si municipiile tarii. Din punctul meu de vedere exista premisele ca aici, in Baia Mare, acest proiect sa devina model”, a precizat managerul de programe din cadrul Fundatiei Soros, Lorin Niculae
Alte doua cartiere sunt in plan
Ulterior amenajarii cartierului social de pe Oborului, vor fi identificate inca doua perimetre pentru gazduirea familiilor sarmane, dupa cum sustin reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul primariei.
“Avem aproximativ 3.000 de solicitari de locuinte sociale, pe care, intr-o strategie gandita pentru o perioada de 10 ani, 2012-2022, incercam sa identificam minim trei zone in municipiul Baia Mare in care sa dezvoltam diferite modele de locuire in tipuri de locuinte sociale. Fie ca vorbim de locuinte modulare, fie ca vorbim de locuinte tip bloc”, a completat seful SPAS, Bogdan Gavra.
Autoritatie au mai aratat ca in locul ales pentru cartierul social va fi construita si o scoala, o gradinita, o sala de sport si un centru comercial. In ceea ce ii priveste pe romii cu dare de mana, acestia vor avea posibilitatea sa obtina locuinte sociale pe strada Jandarmeriei, unde, tot incepand din 2012, autoritatile locale au in plan sa ridice, pe o suprafata de aproximativ cinci hectare, cinci blocuri.
Acestea sunt destinate tinerilor intelectuali, familiilor cu probleme sociale, dar si romilor care au resurse financiare pentru a se intretine.
Sursa: Anca Popescu