Vezi VIDEO
Ploile cazute in ultimele doua zile au aratat, inca o data, imposibilitatea sistemelor de canalizare din multe localitati de a prelua apa pluviala. In Baia Mare, Somcuta Mare, Seini dar si in alte localitati, apa le-a dat batai de cap localnicilor. In Baia Mare, ploaia torentiala a dus la acoperirea strazilor cu apa, canalizarea facand cu greu fata cantitatii mari de apa.
Soferii au circulat greu mai ales in cartierul Sasar, zona strazii Victor Babes sau Victoriei, dar au fost probleme si pe soseaua de centura a municipiului Baia Mare, in zona podului de peste raul Sasar.
Ploaia torentiala a dus la infundarea canalizarilor si in Somcuta Mare. Apa a ajuns pe partea carosabila a drumului national 1 C, in centrul orasului, fiind nevoie de interventia politiei. Politistii din oras au dirijat traficul rutier pe un sens, pentru a preveni orice incident neplacut.
Nici urmatoarele ore nu se anunta a fi mai bune. Meteorologii au anuntat prelungirea atentionarii „cod galben” de ploi pana la ora 18.30 iar hidrologii au anuntat prelungirea atentionarii „cod galben” de inundatii intre orele 16.45 – 22, in bazinul Somes- Lapus. Sunt preconizate scurgeri de pe versanti, viituri, cresteri de debite ale apelor din aceasta zona.
Actualizare:
In Seini, paraul Seinel a iesit din matca, apele lui ajungand pana intr-o parcare din apropiere. Au atins niveluri mari ale apei si paraiele din zona, probleme mari fiind la intrarea in Seini, dinspre Sabisa. Aici a fost nevoie de interventia a patru utilaje, deoarece apa a creat probleme celor care circulau pe DN1C, intre Baia Mare si Satu Mare.
Un sens de circulatie a fost inundat, la fata locului sosind primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure, prefectul Anton Rohian si inspectorul sef al ISU Maramures, Ioan Muresan. Acestia au declarat ca problemele aparute sunt din cauza podetelor executate necorespunzator de catre cei de la Drumurile Nationale, cu tuburi prea mici in diametru.
Apele venite de pe versanti au adus crengi, PET-uri si alte gunoaie si tuburile s-au infundat, apa ajungand pe carosabil.
La actiunea de decolmatare au participat si localnici, dat fiiind faptul ca si ei au fost afectati de puhoaie, fiind inundate doua beciuri si cateva fantani din zona.
Actualizare 2:
Conform informatiilor furnizate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, in comuna Copalnic Manastur s-au produs revarsari ale vailor Berinta si Bloaja, pe suprafete mici, fara a fi afectate gospodarii sau anexe. In aceeasi zona, au avut loc scurgeri de pe versanti si revarsari ale vailor locale, provocate de blocajele de la podete.
Prefectul Anton Rohian- in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta- a dispus interventia, cu forte si mijloace, a I.S.U. Maramures si primarilor din localitatile afectate. Pompierii militari si personalul primariilor au intervenit pentru inlaturarea efectelor ploilor abundente, atât pe raza orasului Seini, cât si pe cea a comunei Copalnic Manastur. Au fost decolmatate 15 podete.
Conform datelor Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, cea mai mare cantitate de precipitatii a fost cea inregistrata de statia hidrometrica din Copalnic Manastur: aproape 140 de litri in 12 ore. (In intervalul orar 07.00-19.00, in data de 21.09.2014)
I.S.U. Maramures si S.G.A. monitorizeaza in continuare situatia creata, ca urmare a prelungirii atentionarii hidrologice COD GALBEN, pâna in data de 22.09.2014.
Sursa: Emm