Vezi VIDEO
Unul dintre marii duhovnici romani, parintele arhimandrit Serafim Man, fost staret al manastirii de la Rohia intre anii 1973-1984, a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de azi, 12 februarie. Parintele Serafim Man este cel care l-a tuns in monahism pe Nicolae Steinhardt, primindu-l cu mult drag in obstea sa de la Rohia.
Parintele Serafim Man a fost unul dintre staretii de seama ai Manastirii “Sfanta Ana” de la Rohia. S-a nascut in 27 noiembrie 1935, in localitatea Boiereni, judetul Maramures, in apropiere de lacasul de cult in care si-a petrecut cea mai mare parte din viata.
In data de 23 noiembrie 1952, la varsta de numai 17 ani, tanarul a intrat ca frate la manastirea de la Rohia. In data de 20 iulie 1955, dupa trei ani de ucenicie, a fost tuns in monahism, primind numele Serafim.
In urma cu mai bine de 30 de ani, medicii din Cluj nu-i mai dadeau nicio sansa de scapare parintelui Serafim Man, care era bolnav de cancer in metastaza. Doctorii i-au permis atunci monahului sa se intoarca la Rohia pentru a muri in chilia sa, aratand ca acesta va mai trai doar cateva zile. Anii au trecut, iar duminica, 10 februarie, simtind ca i se apropie sfarsitul, acesta s-a marturisit si impartasit. Dupa ani de suferinta, preotul s-a stins “ca o lumanare ce a ars cu credinta jertfelnica, cu dragoste fata de Dumnezeu, de manastire si de tot poporul”.
“Si-a pus amprenta din plin asupra zonei noastre, a Maramuresului, fiu al Tarii Lapusului, care de tanar a imbratisat haina monahala. A avut realizari deosebite, atat din punct de vedere administrativ gospodaresc. E suficient sa amintim aici Casa cu Paraclis, Casa Poetului sau altarul de vara. In acelasi timp, datorita dansului au vazut lumina tiparului multe carti care ne sunt de un real folos sufletesc atat preotilor, cat si credinciosilor. Dansul si-a asumat un mare risc: acela de a-l tunde in monahism pe parintele Nicolae Steinhardt fara a cere nicio aprobare de la ierarhii din acea vreme”, a relatat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
A fost duhovnicul a sute de monahi, a sute de preoti si credinciosi din toata tara, dar mai ales a inaltpreasfintitului arhiepiscop Justinian, care s-a marturisit la Preacuviosia sa in urma cu sapte zile. “Astazi, putem spune ca il plangem cu totii, atat preoti pentru ca, desi este greu sa stim numarul lor, suntem foarte multi care ne martusiseam pacatele la parintele Serafim si astazi il plangem cu totii. Iata, preotii, preotimea, credinciosii din Tara Lapusului, toti care l-au cunoscut si au vizitat din diferite motive manastirea Rohia”, a marturisit preotul Cristian Stefan, caruia parintele Serafim Man i-a fost duhovnic.
La 27 decembrie 2012, de sarbatoarea Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, ucenic al arhimandritului Serafim Man, i-a acordat in semn de pretuire si respect “Crucea Voievodala maramureseana”. Tot atunci, a fost ultima data cand a slujit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie si a fost impartasit de catre PS Iustin Sigheteanul.
Staretul Manastirii Rohia, arhimandritul Macarie Motogna a spus ca parintele Serafim Man “a iubit biserica, rugaciunea, Sfanta Liturghie. Dupa ce a fost hirotonit, a slujit timp de trei ani neintrerupt si dupa aceea iubirea si bucuria cea mai mare era slujirea Sfintei Liturghii si la Sfantul Maslu”. “Cu timp si fara timp, in plina zi si in miez de noapte a fost la dispozitia credinciosilor, tuturor dandu-le cuvant de mangaiere si intarire in credinta”.
Inmormantarea arhimandritului Serafim Man va avea loc vineri, 15 februarie 2013, la Manastirea „Sfanta Ana” Rohia. De la ora 10.00, va fi oficiata Sfanta Liturghie de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, iar de la ora 12.00 va avea loc slujba inmormantarii dupa randuiala inmormantarii monahilor.
Sursa: Camelia Tocaci