Sedinta de plen a Camerei Deputatilor privind solicitarea de incepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta a inceput marti la ora 10.00. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, solicitarea privind inceperea urmaririi penale a premierului Ponta, votul inregistrat fiind: 18 „impotriva”, 7 „pentru” si o abtinere.
Vicepresedintele comisiei Ciprian Nica a facut aceste precizari dupa sedinta Comisiei juridice, aratand ca raportul comisiei va fi unul in care nu se cere inceperea urmaririi penale a lui Victor Ponta.
„Dintr-un numar de 26 de participanti la comisie, s-a votat in felul urmator:7 au fost pentru inceperea urmaririi penale, 18 voturi au fost pentru neinceperea urmaririi penale si o abtinere. Prin urmare, Comisia juridica va face un raport prin care nu se cere inceperea urmariiri penale, urmand ca plenul sa decida maine daca se incepe sau nu se incepe urmarirea penala. Sunt doua modele de proiecte de hotarari care sunt pregatite ca plenul sa decida maine. Asa cere Regulamentul”, a spus Nica.
El a aratat ca in sedinta au fost dezbateri dar au caracter secret.
Intrebat daca liberalii au votat cu alta culoare de pix, Nica a spus: „S-a hotarat de la inceput sa se voteze cu o singura culoare pentru ca sa nu existe probleme la vot”.
Actualizare: Victor Ponta a asteptat inceperea sedintei in biroul presedintelui Camerei Valeriu Zgonea si este prezent in plen.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, intrebat daca are emotii pentru votul din Camera Deputatilor privind incuviintarea urmaririi sale penale, ca intotodeauna are emotii atunci cand se afla in fata legislativului.
„Intodeauna am emotii in fata Parlamentului”, a spus Ponta inainte de a intra in plenul Camerei Deputatilor.
Comisia juridica a respins, luni, dupa audierea premierului Victor Ponta, cererea DNA de incepere a urmaririi penale a acestuia, intocmind un raport in care nu se solicita urmarirea penala.
Dupa prezentarea raportului comisiei, Victor Ponta isi va spune punctul de vedere in plenul Camerei.
In final, deputatii vor vota secret cu bile in privinta raportului comisiei juridice.
Actualizare 2: La sedinta Camera Deputatilor in care urmeaza sa se voteze asupra raportului comisiei juridice care a respins cererea DNA de incepere a urmaririi penale a premierului Victor Ponta sunt prezenti 288 din cei 384 de deputati.
Premierul Victor Ponta le-a cerut deputatilor sa decida daca o hotarare politica, precum numirea unui ministru, poate fi cenzurata de catre o alta putere sau de un reprezentant al acesteia, in cazul de fata un procuror, si sa atraga raspunderea penala.
Adresandu-se plenului Camerei deputatilor, Ponta a mai cerut sa fie decis daca mai este pastrata regula conform careia un guvern este schimbat doar de Parlament sau prin vot la alegeri.
Presedintele Camerei Valeriu Zgonea conduce sedinta.
Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.
Actualizare 3: Orban, in plen: Azi votam ca sa stabilim clar daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia
Liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, a spus, marti, in plenul Camerei, ca votul de astazi va afecta democratia din Romania, iar ce se va decide va face inconjurul lumii, indemandu-şi colegii sa voteze in favoarea justitiei şi sa nu o obstructioneze.
”Decizia care se va lua azi va afecta democratia din Romania, perceptia cetatenilor asupra Parlamentului ca institutie fundamentala a democratiei, imaginea Romaniei. Ce se va decide azi va face inconjurul lumii şi va fi urmarit de toate cancelariile lumii civilizate. Astazi nu vom vota, ca parlamentari, daca Victor Ponta este sau nu este vinovat, nu avem noi cadarea sa hotaram acest lucru şi nici informatiile necesare sa hotaram acest lucru (…) 90 la suta dintre dumneavoastra nu ati vazut dosarul, va formulati punctul de vedere numai in baza informatiilor trunchiate. Noi azi votam pentru a stabili un lucru clar: in Romania, respectand Constitutia, nimeni nu e mai presus de lege, nici macar premierul. Azi votam daca Parlamentul sustine sau nu infaptuirea dreptatii de catre puterea judecatoreasca. Azi votam ca sa stabilim clar daca Parlamentul obstructioneaza sau nu justitia”, a spus Ludovic Orban in plenul Camerei, indemandu-i pe parlamentari sa voteze pentru justitie.
”Daca astazi se apropa inceperea urmariiri penale, nu se schimba nimic in puterea Romaniei, nu este afectata majoritatea parlamentara. Daca premierul este supendat, preşedintele numeşte un premier interimar din majoritatea parlamentara. Nu inghititi minciuna cu lovitura de stat. Nu va impiedica nimeni sa formati un nou guvern cu aceeaşi majoritate. Daca veti vota respingerea inceperii urmaririi penale, veti deveni copartaşi la distrugerea imaginii Romaniei. Votati in favoarea cererii de incepere a urmaririi penale!”, a adaugat Orban.
El le-a spus celor prezenti in sala ca daca resping cererea DNA de incepere a urmaririi penale a premierului, atunci sunt ”copartaşi la distrugerea tarii”.
”Majoritatea nu ati avut afaceri oneroase, nu va transformati voi, oameni oneşti, care nu ati incacat legea, nu deveniti complici cu coruptia, nu aruncati asupra Romaniei o anatema care nu o putem indeparta”, a mai spus Orban
El a aratat ca daca se aproba inceperea urmaririi penale nu se schimba nimic in puterea Romaniei.
Actualizare 4: Ponta catre deputati: Sa nu votati politic decat la motiunea de cenzura, eu nu am votat ca deputat
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a cerut deputatilor sa nu voteze politic in cazul sau, ci sa exprime un vot politic doar la motiunea de cenzura, aratand ca el, ca deputat, nu a votat atunci cand a considerat ca puterea Parlamentului sau a Guvernului este incalcata abuziv de o alta putere.
„Ca deputat, ştiti foarte bine ca nu am votat cand am considerat ca se incalca puterea Parlamentului sau a Guvernului in mod abuziv de o alta putere a tarii. Va rog frumos sa nu votati politic astazi, ci sa votati ca cetateni şi ca deputati iar vineri, la motiunea de cenzura, sa votati politic”, a spus Ponta deputatilor.
Luni, liderul PSD, Victor Ponta, afirma ca i-a rugat pe membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa voteze juridic, nu politic, in cazul sau şi ca a primit asigurari in acest sens inclusiv din partea liberalilor, care insa ulterior au votat tot pe baza „ordinului” copreşedintelui PNL Alina Gorghiu.
Actualizare 5: Deputatii au decis ca votul sa fie la raportul Comisiei juridice. PNL s-a impotrivit vehement
Deputatii PSD si cei ai PNL au avut, in plenul Camerei, dispute procedurale in privinta votului la solicitarea inceperii urmaririi penale a lui Victor Ponta, liderul liberalilor Ludovic Orban strigandu-le celor de la PSD sa nu apeleze la „tertipuri” care sa-l salveze pe premier.
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a sustinut ca plenul Camerei trebuie sa voteze proiectul de hotarare de respingere a cererii de incepere a urmaririi penale premierului, iar deputatii PNl au afirmat ca trebuie supusa la vot solicitarea de inceperea urmaririi penale.
„Vad ca incercati un tertip procedural rusinos. In conformitate cu Constitutia,se supune la vot cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale si nu raportul Comisiei juridice de respingere, iar pentru incuviintare este necesara majoritate simpla. Nu apelati la tertipuri procedurale sa-l savati pe Victor Ponta”, a spus Orban.
„Noi nu incuviintam ceva venit de la ICCJ, noi cerem ceva”, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad.
Disputa s-a incheiat cu decizia ca deputati sa voteze proiectul de hotarare de respingere a cererii de incuviintare a urmaririi penale pentru premierul Ponta.
Sursa: Mediafax