Vezi VIDEO – descinderi
Vezi VIDEO – editat
Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi au efectuat un numar de 72 de perchezitii, 26 dintre acestea la sediile unor societati comerciale din municipiile Iasi, Bucuresti, Bacau, Botosani, Vaslui si Pitesti si Baia Mare, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 40 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Perchezitiile s-au facut la sediul unei firme din Baia Mare, dar si la domiciliul unuia dintre administratorii acesteia. Vizat este un baimarean cu numele Florin Ioan D., implicat in „suveica” financiara creata de membrii clanului Stanescu.
Anchetatorii nu au facut alte precizari in legatura cu perchezitiile efectuate in cursul zilei de azi, 24 mai. Se stie ca mascatii au descins in palatale membrilor clanului Stanescu din comunele iesene Grajduri si Ciurea, precum si la alte adrese din tara unde erau inscrise firmele care au fost cooptate intr-un circuit financiar national pus la punct pentru prejudicierea bugetului statului.
Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membri ai clanului „Stanescu”, din judetul Iasi. Sub coordonarea acestora, mai multe persoane au utilizat 26 de societati comerciale, pentru a obtine beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, dupa cum au precizat procurorii DIICOT.
Membrii gruparii au incasat in aceasta modalitate importante sume de bani de la adevaratii beneficiari – societati comerciale care, in baza facturilor fictive de achizitii, emise de firmele controlate de catre invinuiti, au dedus TVA si micsorat profitul si au virat in contul societatilor „furnizoare” peste 10.000.000 de lei.
Sumele de bani erau retrase din conturi in baza unor acte justificative false. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infractionala este de peste 6.000.000 de lei, reprezentand impozit pe profit si TVA.
Metoda nu este noua, pentru ca a mai fost utilizata si de alte firme. Aparent, la controalele punctuale facute de inspectorii fiscali nu se gasesc nereguli in documente, toate fiind intocmite potrivit legii. Problemele apar dupa ce facturile sunt trecute dintr-o firma in alta, fapt ce ingruneaza actiunile de verificare.
Cercetarile sunt efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO lasi, BCCO Bucuresti, BCCO Bacau, BCCO Pitesti, IPJ lasi, IJPF lasi, cu sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau si lasi.
La sediul DIICOT vor fi conduse 35 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale.
Membrii clanului Stanescu, luati in vizor de procurorii de la Crima Organizata, sunt printre cei mai bogati romi din tara. Potrivit presei centrale, bulibasa Ferdinand Stanescu din comuna ieseana Grajduri este cel mai bogat rom din Moldova, avand o avere estimata la 7 milioane de euro.
Are mai multe masini luxoase, un palat impunator cu 20 de camere, dar si porti de lemn in stil maramuresean, insa firmele prin care deruleaza afaceri fie nu sunt pe numele lui, fie sunt pe pierdere si cu datorii mari la stat. Potrivit investigatiilor jurnalistice, prezentate de evz.ro, in jurul averii clanului Stanescu planeaza tot felul de suspiciuni: trafic de persoane, retele de cersetorie, taxe de protectie, vaste retele de prostitutie, infractiuni economice, tunuri imobiliare.
Intrebat de unde ii vin banii, Ferdinand Stanescu a declarat ca in prezent s-a orientat pe comertul cu utilaje grele, pe care le cumpara de la fabricile din ţară, le reconditioneaza si apoi le vinde in tara si strainatate.
Foto: Ferdinand Stanescu – bulibasa comuna Grajduri, Iasi (c) adevarul.ro
Sursa: Andrei Gherghel, Anca Popescu