Vezi VIDEO
Din cauza unui contract dezastruos semnat de vechea administratie a municipalitatii, deszapezirea din Baia Mare continua sa fie un real blestem pentru baimareni. Intr-o conferinta de presa organizata astazi, 9 decembrie, primarul Catalin Chereches a prezentat contractul prin care societatea Rosal a ajuns sa faca deszapezirea in Baia Mare. Potrivit acestui document, societatea are obligatia sa actioneze de abia dupa ce ninsoarea se opreste si cu un numar de 13 utilaje, insuficiente pentru un municipiu ca Baia Mare. Contractul a fost semnat in anul 2006, de catre fostul primar, Cristian Anghel.
Dupa o noapte in care a nins in abundenta, Rosal si-a demonstrat inca o data incapacitatea de-a efectua servicii de calitate. De vina sunt cei care au acceptat sa semneze un contract in defavoarea municipiului si cei care se ocupa de acest serviciu. „O sa incep prin «a le multumi» celor care si-au batut joc de municipiul Baia Mare. Celor care au semnat acest contract de delegare a gestiunii si serviciilor publice de deszapezire in municipiul Baia Mare, in data de 14.12.2006. Oamenii acestia n-au nicio treaba cu acest oras, nu cred ca i-a interesat vreodata cum se face deszapezire sau daca trebuie sa fie impuse niste standarde corecte pentru deszapezire in municipiul Baia Mare“, a spus primarul Catalin Chereches.
Potrivit primarului, clauzele contractuale sunt total impotriva baimarenilor, iar obligatiile societatii Rosal fiind practic inexistente. „Va dau un exemplu: in doua ore de la incetarea ninsorii arterele principale trebuie sa fie circulabile, asta scrie in contract. Deci de la incetarea ninsorii, arterele in interval de 2 ore trebuie sa fie circulabile, ce inseamna circulabil nu stie nimeni. Ce se intampla pana la momentul in care se termina ninsoarea iar nu stie nimeni. Astazi mi-au spus cei de la Rosal, si m-au lasat asa cu gura cascata, «dom`le noi putem sa intervenim si in secunda 2 dupa ce se termina ninsoarea», chiar daca asta inseamna peste doua zile. Mai mult decat atat, conform contractului, acest contract care nu inseamna decat o batjocura pentru municipiul Baia Mare, exista obligatia celor de la Rosal pentru un numar de 13 utilaje. Respectiv, 10 utilaje de deszapezire si 3 utilaje pentru transport zapada. Atat! In mod normal 13 utilaje ajung cam pentru 2 cartiere, in conditii extreme“, a adaugat edilul.
Din pacate, baimarenii trebuie sa se lupte cu nametii si in aceasta iarna, tot din cauza clauzelor contractuale dezastruoase. „Acum as putea sa reziliez acest contract, dar trebuie sa inteleaga toata lumea, si asta ar fi chestiunea normala care s-ar putea face, doar ca avem apoi o procedura care ar dura minim o luna de zile pentru a face un nou contract. Asta inseamna o luna de zile, daca ninge si e normal sa ninga, sa nu putem face deszapezire. Dar decizia mea este clara, orice solicitare a societatii Rosal de prelungire a vreunui contract, asa cum s-a intamplat pana acum, va fi transmisa cu aviz negativ din partea mea catre Consiliul Local si voi refuza orice fel de prelungire a unui astfel de contract si sunt convins ca si Consiliul Local va refuza acest lucru. Va fi prima oara cand societatea Rosal va beneficia din partea noastra de un document constatator negativ in urma prestarilor defectuoase din acest contract, astfel incat sa nu mai poata participa la licitatiile de deszapezire in Romania“, a adaugat primarul Chereches.
Acest contract este valabil pana la sfarsitul anului viitor, insa licitatia pentru deszapezirea din iarna viitoare se va face inca de la inceputul lui 2014, a dat asigurari edilul. „Nici macar pentru o luna de zile, cat ar mai putea ninge in perioada noiembrie-decembrie 2014, nu doresc sa mai colaborez cu aceasta societate. Astazi am facut prima nota prin care am constatat neregularitatile din activitatea acestei societati, astfel incat imediat dupa ce va trece iarna sa putem sa reziliem acest contract, chiar daca vor interveni anumite tertipuri juridice de care se vor prevala cei de la Rosal“, a precizat Catalin Chereches.
Pentru o deszapezire cat mai eficienta, municipalitatea a apelat si la ajutorul societatii Drusal, cea care se va ocupa de deszapezirea manuala a podurilor si a statiilor de autobuz. „Vom gestiona lucrurile astfel incat situatii de acest gen sa fie cat mai rare in aceasta perioada de iarna. Vom pune presiune cat putem si cat ne permite acest contract in raport cu societatea Rosal, dar bineinteles ca ne-am prevalat de cateva conditii contractuale si cu societatea Drusal si i-am rugat, pentru ca existau acolo cateva clauze care ne avantajau pentru deszapezirea manuala, mai ales pe poduri, in zonele de statii de autobuz sa presteze ei astfel de servicii, pentru ca totusi este vorba de o asa zisa salubrizare a unor zone importante care genereaza un disconfort cetatenilor municipiului Baia Mare. Asta pentru a compensa lipsa de eficienta a societatii Rosal care aveau obligatia sa faca acest lucru“, a mentionat edilul.
O alta problema legata de contractul de deszapezire cu societatea Rosal este modul in care acesta a fost semnat. In urma cu sapte ani, la semnarea contractului, in urma licitatiei societatea Rosal s-a situat pe locul secund, insa dupa ce firma castigatoare a refuzat sa semneze contractul, Rosalul a fost desemnata castigatoare. Desi legislatia in vigoare prevede reluarea licitatiei, acest lucru nu s-a intamplat.
Cea mai ieftina deszapezire
Singurul lucru bun din toata aceasta poveste este ca municipalitatea nu va cheltui foarte multi bani pe deszapezire. „Bineinteles ca o sa-i ardem si la bani. Daca ei considera ca fac deszapezire, o sa vedem daca intr-adevar s-a facut, cat s-a facut si in felul acesta vom face si decontarile. Oricum, va fi cea mai ieftina deszapezire pe care municipiul Baia Mare a facut-o vreodata. De asta va asigur“, a punctat primarul municipiului Baia Mare.
Insistente pentru o deszapezire mai buna
Avand in vedere ca totul a pornit de la modalitatea defectuoasa in care a intervenit societatea Rosal in aceasta dimineata, problemele actuale nu au fost uitate. Astfel, pana maine dimineata, 10 decembrie, la ora 7.00, municipiul Baia Mare trebuie sa arate impecabil.
„Exista o prioritate clara pentru Ferneziu si Firiza, pentru ca acolo cantitatea de zapada este mult mai mare, aproximativ 4 utilaje s-au concentrat acolo pentru a rezolva situatia. Le-am dat un termen ca pana la ora 14.00 artele principale sa fie practicabile, inclusiv intersectiile, in paralel incercand sa intram pe urgenta a doua in cartiere, cel putin pe arterele mai importante din cartiere si sa putem cat de cat sa degrevam de zapada carosabilul. Intelegem ca sunt conditii de iarna, intelegem ca ninsoarea continua, dar si sa faci deszapezire cu 13 utilaje este inacceptabil“, a adaugat primarul Catalin Chereches.
Sursa: Cosmin Carp