Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism –Biroul Teritorial Maramures impreuna cu ofiteri de politie din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj, Oradea, Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures, Salaj, Bistrita Nasaud si Satu Mare, Inspectoratului de Politie Judetean Maramures, precum si politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, au efectuat in data de 29.06.2015 un numar de 55 de perchezitii domiciliare la sediile unor firme de pe raza judetelor Maramures, Satu Mare si Cluj, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale, specializata in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si frauda informatica.
In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2008, mai multe persoane au initiat si au constituit un grup infractional organizat, cooptand pe parcurs si alti participanti la activitatea infractionala, care au aderat la acesta si au sprijinit gruparea, avand ca scop savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, frauda si fals. Modul de operare al grupului infractional organizat a presupus doua mari directii de actiune, pe de o parte fiind vorba despre comiterea de infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani prin intermediul unor circuite financiar-fiscale prejudiciabile care au inclus mai multe societati comerciale de pe raza mai multor judete din tara – inclusiv firme din categoria celor cu comportament tip „fantoma” – menite sa diversifice parcursul infractional, iar pe de alta parte a fost vorba despre savarsirea unor infractiuni de frauda si spalare de bani in legatura cu obtinerea, prin mijloace frauduloase, de subventii (plati nationale directe complementare) pentru sectorul zootehnic, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Maramures.
Liderii gruparii infractionale au calitatea de asociat si administrator al mai multor societati comerciale cu sediile sociale si puncte de lucru pe raza jud. Maramures si Satu Mare, respectiv functia de director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures.
Activitatea infractionala, pe de o parte, in perioada 2008 – 2013, s-a derulat prin intermediul societatilor comerciale administrate sau controlate de cei doi lideri, care au inregistrat in evidenta contabila facturi fiscale ce nu reflecta operatiuni reale, emise de peste 10 societati comerciale controlate de alti membri ai gruparii, cauzand un prejudiciu bugetului consolidat al statului, estimat pana in prezent de organele fiscale, la valoarea de peste 2.500.000 euro, reprezentand debite – TVA si impozit pe profit si accesorii – majorari si penalitati de intarziere.
Pe de alta parte, in perioada 2009 – prezent, activitatea infractionala s-a derulat cu ocazia solicitarii si obtinerii unor sume de bani din fondurile nationale gestionate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, reprezentand subventii in sectorul zootehnic. Astfel, o parte din membrii gruparii au infiintat exploatatii de animale, dar au inregistrat animale fictive in exploatatie, iar ulterior au intocmit documentatie care a stat la baza formularii de cereri de sprijin financiar in sectorul zootehnic. Activitatea de inregistrare de animale fictive in exploatatie s-a realizat cu sprijinul unor medici veterinari care au atestat, in mod nereal, existenta si miscarea animalelor, si – mai mult – au inregistrat apoi aceste date nereale in baza nationala de date (Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor – S.N.I.I.A.) a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Falsurile informatice savarsite astfel de medicii veterinari, au fost realizabile cu sprijinul unuia dintre liderii gruparii, care are functia de director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures si un referent in cadrul aceleiasi institutii.
Aceste sume de bani obtinute din savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si frauda (in cazul subventiilor acordate in mod ilegal), au fost transferate atat in diferite conturi ale societatilor care au emis facturile fiscale fictive (in final fiind ridicate in numerar de la ghiseele bancilor si de la bancomate), cat si in conturile societatilor comerciale administrate sau controlate de liderii gruparii, de unde au fost ridicate apoi in numerar, iar ulterior reintroduse in conturile sau casieria societatilor sub forma de aport asociat, in scopul ascunderii si disimularii originii ilicite a acestora.
Pentru a se asigura ca activitatea infractionala nu va fi descoperita si pentru a avea protectia in cazul initierii unor controale de catre institutiile abilitate ale statului in prevenirea si descoperirea faptelor de natura contraventionala si infractionala, membrii gruparii au atras in activitatea infractionala si persoane cu functii de conducere si executie din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Maramures si din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, care prin activitatile lor au sprijinit gruparea infractionala, intocmind in mod defectuos acte de control, omitand deliberat sa stabileasca o stare de fapt fiscala care sa conduca la calculul exact al obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat si administrand defectuos probatoriul in dosarele penale avand ca obiect fapte savarsite de membrii gruparii, consecinta directa fiind absenta stabilirii unei stari de fapt reale care sa poata determina incadrarea in elementele constitutive ale unor infractiuni.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia de Informatii si Protectie Interna. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Jandarmeriei Romane. Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.
Actualizare:
Audierile persoanelor care au fost ridicate din Maramures vor avea loc marti, 30 iunie in Baia Mare. Surse din randul anchetatorilor au confirmat ca unul dintre liderii gruparii infractionale este Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramures.
Actualizare 2:
Perchezitii au avut loc in aceasta dimineata si la Miresu Mare, unde procurorii DIICOT sprijiniti de mascatii de la Politia de Frontiera au perchezitionat sediul Dispensarului Veterinar. Totodata au fost perchezitionate si anumite imobile din localitatea Remeti, sat ce apartine de Miresu Mare.
Actualizare 3:
Azi dimineata, un echipaj MAI si Politia de frontiera a fost si in Repedea, respectiv la medicul veterinar Dumitru Tudic. Au fost ridicate documente.
Sursa: Emm