Vezi VIDEO
Arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, IPS Justinian Chira, a primit astazi, 12 iunie, titlul de cetatean de onoare al judetului. Acordarea distinctiei a fost aprobata de alesii maramureseni in sedinta din 28 mai, atunci cand ierarhul maramuresean a aniversat 93 de ani de viata. IPS Justinian Chira a marturisit ca nu se astepta la un dar atat de „pretios” si a accentuat faptul ca toate realizarile sale sunt ale lui Dumnezeu.
Moment de bucurie astazi, 12 iunie, la Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, acolo unde s-a desfasurat festivitatea de inmanare a titlului de cetatean de onoare al judetului pentru unul din cei mai iubiti ierarhi ortodocsi, IPS Justinian Chira. In prezenta autoritatilor maramuresene, dar si a clericilor, in sala de consiliu a resedintei episcopale, arhiepiscopului ortodox i-a fost inmanat titlul de cetatean de onoare. Distinctia i-a fost oferita de seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu, care l-a caracterizat pe „voievodul” Maramuresului ca fiind unul „bland si cald, protector si intelegator, dar si aspru si parinteste mustrator”.
„Daca privirea unui om ar fi in stare sa mute muntii, atunci cu siguranta privirea IPS Justinian Chira adanca si blanda, hotarata si blanda deopotriva, ar putea face aceasta. IPS a stiut sa tina aprinsa flacara credintei in vremuri grele si a stiut sa arda odata cu ea. A ziditi biserici si manastiri, dar mai ales a zidit suflete”, a punctat presedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Zamfir Ciceu.
In cadrul ceremoniei, ierarhului maramuresean i-au fost oferite si o placheta, o diploma de cetatean de onoare, dar si steagul Maramuresului si cateva carti. Cu smerenia caracteristica, arhiepiscopul a marturisit ca nu se astepta la un astfel de dar si a aratat ca in momentul in care s-au citit cuvintele despre el avea impresia ca „e un basm in care se vorbeste despre altcineva”. Ierarhul a mai spus ca toate realizarile sale se datoreaza de fapt lui Dumnezeu, care a lucrat in acest mod prin semenii sai si prin colaboratori.
„Nu m-am asteptat, pentru ca niciodata nu l-am meritat. Intotdeauna m-am considerat nevrednic si mi se pare ca n-am facut nimic. Tot ce s-a facut, a facut Dumnezeu prin colaboratori, prin frati, ca si dusmanii sunt un mare binecuvantator, cand iti mai dau cate-un picior in spate sa te trezeasca din somn, sa-ti dai seama ca ai o viata pe care trebuie sa o pretuiesti”, a marturisit IPS Justinian Chira.
Ierarhul maramuresean a mai relatat faptul ca tot ce a facut in viata, a realizat abia dupa ce s-a rugat lui Dumnezeu pentru a-l lumina si a-i da intelepciune in faptele sale.
„Vreau sa va marturisesc, totdeauna orice am facut nu am plecat la drum pana cand nu am stat de vorba cu Stapanul. L-am intrebat intai pe Hristos. Vrem sa facem ceva, sa ne punem intrebarea: ce ar face Iisus daca ar fi in locul meu? Eu micul slujitor al lui Hristos, nu slujitor, sunt sluga si sluga a crestinilor. Am aceasta, ca sa-i spun asa, bucurie a mea, in cei 70 de ani de cand sunt arhiereu, si am trecut prin momentele cele mai grele din istorie, intreb ce ar face Hristos in locul meu si deschid Evanghelia si primesc raspuns intotdeauna”, a mai spus IPS Justinian Chira.
IPS Justinian Chira a mai aratat ca si in momentul in care isi va incheia misiunea pe acest pamant va continua sa se roage cu aceeasi ardoare pentru tot neamul omenesc. „Atunci cand voi ajunge in fata lui Dumnezeu voi face ceea ce am facut pe pamant. Ma voi ruga cu indrazneala, cu obraznicie, cu nerusinare, iarta-i pe toti fratii mei, ori lasa-ma si pe mine cu ei in iad”, a mai spus IPS Justinian Chira.
Acordarea titlului de cetatean de onoare al judetului Maramures a fost aprobata in unanimitate de alesii judeteni, exact in ziua in care IPS Justinian Chira a implinit 93 de ani.
IPS Justinian Chira s-a nascut in 28 mai 1921 in satul Plopis din judetul Maramures. Dragostea de a-l sluji cat mai bine pe Dumnezeu l-a determinat sa ia drumul manastirii. Astfel, in 12 martie 1941 intra in Manastirea „Sf. Ana” din Rohia, fiind tuns in monahism sub numele de Justinian (in 1942).
La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Manastirea Rohia de catre P.S. Nicolae Colan Episcopul Vadului, Feleacului si Clujului. Pentru meritele sale in conducerea manastirii, la propunerea P.S. Teofil al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in anul 1967, rangul de arhimandrit, iar in anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
In septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. In aceasta calitate initiaza reorganizarea de curand reinfiintatei Episcopii a Maramuresului si Satmarului.
Sursa: Camelia Tocaci