Oameni ai muntelui cu experienta, baimarenii Cristian Ratiu si Arpad Csiki vor participa in luna august 2009 la o expeditie romano-maghiara in Muntii Caucaz. Tinta lor e sa puna piciorul pe Elbrus, cel mai inalt varf din Europa, cu o altitudine de 5642 metri. Cei 6 participanti din Romania si 9 din Ungaria care formeaza grupul de alpinisti se vor reuni in 3 august 2009 la Budapesta, de unde vor lua trenul spre estul indepartat al Rusiei via Kiev.
Prima misiune dificila a organizatorilor, aproape la fel de grea ca o ascensiune pe un „cincimiar”, a fost obtinerea vizei de turism montan pentru Rusia.
In acest moment toate pregatirile sunt facute si se asteapta semnalul de plecare, eveniment programat pentru data de luni, 3 august 2009, cand se va lua trenul din Budapesta pe directia Zahony – Kiev (schimb) – Mineral’niye Vodi.
Din acest punct, deplasarea se va face cu un microbuz care va traversa Muntii Caucaz printr-o trecatoare cu un peisaj spectaculos: valea Baksan-Terskol-Azau, astfel incat membrii expeditiei sa ajunga la baza versantului sudic al varfului Elbrus.
Obiectivul face parte din Republica Autonoma Rusa Kabardino-Balkaria, invecinata cu zona de conflict dintre Georgia si Osetia.
Din localitatea Azau (2180 m altitudine) se va urca pe cablu cu telecabina pana la cota 3600 metri, numita Garabashi Huts sau Barrels, unde exista cateva refugii din tabla.
Dupa o perioada de acomodare, din acest punct alpinistii romani si maghiari vor porni ascensiunea spre varfurile Elbrus de Vest (5642 m) si Elbrus de Est (5621 m) pe “ruta clasica”, cu un popas la cabana Diesel Hut (4100 m).
Baimareanul Cristian Ratiu a declarat pentru eMaramures.ro ca obiectivul nu este unul dificil din punct de vedere tehnic, dar nu trebuie subestimat deoarece in fiecare an Elbrusul isi ia tributul de vieti omenesti.
“Riscul cel mai mare e vremea rea, care pe Elbrus nu inseamna un pic de vant si ploaie, ci vijelii cu peste 100 km/h, descarcari electrice violente. Situatia devine si mai periculoasa daca apare fenomenul “white out”, o ceata alba, laptoasa, care iti impiedica vizibilitatea la mai mult de 1 metru pe un traseu in care apar frecvent crevase adanci.
Singura solutie in astfel de conditii este ca alpinistii din grupa sa se deplaseze legati intre ei. Daca vremea nu se indreapta, trebuie luata in calcul si varianta renuntarii la ascensiune”, a spus Cristian Ratiu.
Membrii expeditiei si-au propus sa petreaca 8-10 zile pe munte, din care 5-6 zile pentru aclimatizare si 3-4 zile pentru urcare.
In cazul in care le va ramane putin timp dupa escaladarea Elbrusului, vor ataca si un varf mai mic, dar mai tehnic din valea Baksan.
Varful Elbrus ascunde sub plapuma de zapada un vulcan inghetat ce are o proeminenta de 4.741 m, ocupand locul 10 in lume.
Elbrusul este, totodata, şi cel mai inalt varf din Europa, intrand in componenta ravnitului trofeu „Seven Summits”, care include cele mai inalte varfuri de pe fiecare grup continental.
In aceasta selecta companie se afla Kilimanjaro (Africa – statul Tanzania), Masivul Vinson (Antarctica – Chile), Kosciuszko (Australia), Puncak Jaya (Indonezia), Everest (Asia – China, Nepal), McKinley (America de Nord – SUA), Aconcagua (America de Sud – Argentina).
ACTUALIZARE: Alpinistii romani si maghiari au reusit sa ajunga cu bine in Muntii Caucaz, iar acum pregatesc ascensiunea pe Elbrus. Maramureseanul Cristian Ratiu a transmis si un mesaj catre cei de acasa, precizand ca e bine. „Suntem in tabara 1. S-ar putea ca in doua zile sa incepem ascensiunea spre vf. Elbrus”, a spus el, intr-un mesaj trimis marti, 11 august. „Noi suntem bine si transmitem toate cele bune maramureseilor de la cota 4.100 metri”, si-a incheiat Cristi Ratiu mesajul.
Sursa: Dumitru Maris