Vezi VIDEO – Baia Mare sub ape – intrarea dinspre pasajul CFR
Vezi VIDEO – Baia Mare sub ape – strada Victoriei
Vezi VIDEO – Cititorii in actiune – str. I.L. Caragiale
Vezi VIDEO – Imagini inedite din timpul furtunii
Vezi VIDEO – Masina a Politiei, ramasa intre ape
Vezi VIDEO – Inundatii pe Strada Nucului
Mai multe strazi din cartierele municipiului au fost inundate, traficul la intrarea in Baia Mare – atat dinspre Sacalaseni, cat si dinspre Recea – a fost blocat din cauza apelor paraului Craica care s-a revarsat din matca, dar si a sistemelor de canalizare care nu au putut prelua debitul mare de precipitatii, mai multi copaci au fost doborati de vantul puternic, iar subsolurile de la mai mult imobile au fost inundate dupa furtuna care s-a abatut in dupa-amiaza zilei de azi, 11 iulie, asupra urbei. Apelurile la 112 s-au succedat unul dupa celalalat, dispecerii fiind anuntati de nenumaratele probleme care au aparut in Baia Mare in urma vijeliei si a ploii torentiale care nu au durat decat cateva minute. Probleme din cauza furtunii nu au fost doar in Baia Mare, ci si in localitatile din imprejurimi, pentru ca o casa s-a aprins in localitatea Carbunari, iar mai multe ulicioare din comunele maramuresene s-au inundat din cauza torentilor.
Paraul Craica s-a revarsat din nou din matca si a inundat drumul judetean care face legatura intre Baia Mare si Sacalaseni. Carosabilul a fost inundat, iar in zona s-au format coloane de masini pe cativa kilometri, pentru ca nu s-a mai putut circula pe respectiva artera, apa depasind o jumatate de metru. Inclusiv o masina a Politiei, plecata la interventie, a fost surprinsa in mijlocul apelor, care au acoperit inclusiv capota.
Nu doar intrarea dinspre Sacalaseni a fost blocata, ci si cea de pe drumul european 58, dinspre Recea. Pasajul CFR a fost inundat, iar zona a fost impracticabila, traficul auto fiind blocat.
De asemenea, pe bulevardul Independentei, inainte de Metro, un stalp din beton de la iluminatul public s-a rupt, iar fortele de ordine au intervenit in zona pentru sprijinirea acestuia si evitarea unor posibile electrocutari.
Probleme mari au fost semnalate si pe strada Victoriei, unde apele s-au scurs spre imobilele aflate in zona Aurul. Mai multe locuinte aflate la parterul blocurilor au fost inundate, spre disperarea proprietarilor, care au acuzat proasta canalizare din zona. „De fiecare data cand ploua mai tare se intampla la fel. Nu intelegem de ce primaria nu vine sa vada ce se intampla si sa ia masuri. Este de neconceput”, a declarat un baimarean care locuieste in zona. Oamenii au pus saci de nisip in fata blocurilor ca sa isi protejeze locuintele.
O situatie identica a fost si pe strada Nucului, unde baimarenii, extrem de furiosi, au acuzat autoritatile ca nu au facut nimic pentru strada lor. Ei au spus ca lucrarile de canalizare au fost facute de mantuiala, pentru ca reteaua nu a fost bine dimensionata. Dupa furtuna din aceasta dupa-amiaza, strada a devenit impracticabila, torentii aducand la vale bolovani si busteni, pe care proprietarii s-au chinuit sa ii indeparteze de pe drum.
Nemultumiti au fost si proprietarii de pe strada Dragos Voda, ale caror garaje au fost din nou inundate. „Apa a patruns din nou in garaje. Nu se mai poate asa. Lumea e in strada, nemultumita”, a declarat un locatar.
Vantul puternic a doborat mai multi copaci din Baia Mare, iar unul dintre ei, aflat pe strada Victor Babes, a cazut peste o conducta de gaz fara sa o fisureze insa. Un copac s-a prabusit si in zona Facultatii de Litere din Baia Mare, in zona Casa Alba.
De asemenea, sistemul de canalizare, care a refulat in urma ploilor torentiale, a facut sa se inunde mai multe subsoluri de pe strada Culturii, de pe strada Victor Babes, precum si din alte blocuri aflate in cartierul Sasar, Alcsandri, dar si in centrul orasului. Apa a intrat in mai multe spatii comerciale din complexul Albina, iar o sarpanta de pe un bloc aflat pe bulevardul Republicii – vizavi de Confstar – s-a prabusit pe trotuar.
Probleme s-au semnalat si in localitatile din imprejurimile Baii Mari, unde torentii au inundat ulitele mai micute. De asmenea, la Carbunari a izbucnit un incendiu.
Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat ca au cazut 70 l/mp de precipitatii in timpul furtunii din dupa-amiaza zilei de duminica, 11 iulie. „Avertizarea meteo iminenta a fost transmisa chiar in momentul in care fenomenele meteo erau in desfasurare in Baia Mare, astfel incat nu am mai avut timp pentru nicio avertizare”, a declarat el.
Dan Buca a mai spus ca s-au semnalat probleme in tot orasul si inca nu au putut fi contabilizate toate. „Au fost chemati de acasa mai multi membri ai comitetelor pentru siuatii de urgenta, chiar daca nu erau de serviciu, pentru a face fata situatiei. S-a intervenit pentru deblocarea cailor rutiere, pentru ca nu s-a mai putut circula pe arterele mari ale orasului„, a mai spus el.
Sursa: Alexandru Ruja, Vasile Dale, Catalin Tineghe