Guvernul a votat azi, 30 noiembrie, acordarea statutului de statiune turistica de interes local zonei Suior din Baia Sprie. Proiectul de hotarare s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei executivului, avand toate avizele favorabile din partea ministerelor Dezvoltarii si Turismului, Internelor si Administratiei, precum si Justitiei. In nota de fundamentare, initiatorii proiectului de hotarare au motivat ca Suior – Baia Sprie indeplineste criteriile obligatorii de atestare a statiunilor turistice de interes local, delimitarea fiind facuta printr-o hotarare a Consiliului Local aprobata in 4 octombrie anul acesta.
Statiunea turistica Suior – Baia Sprie, potrivit Planului Urbanistic General, cuprinde “arealul aflat intre limitele de nord si est ale unitatii administrativ teritoriale; spre vest se urmareste aceasta limita pana la galeria Mina Herja, continua pe DC 5 pana la intrarea in intravilanul Baia Sprie, apoi urmareste conturul de vest al intravilanului, in directia de sud, pana la zona propusa pentru dezvoltarea de activitati economice, inchizandu-se in malul drept al paraului Sasar, pe care il urmareste in amonte pana la podul de traversare al DC 5 si continua pana la DN 18, limita sudica este constituita de DN 18 pana la DJ184, spre Cavnic, pe care il urmareste pana la iesirea din oras, continuand cu limita unitatii administrativ teritoriale spre est”.
Oficialii guvernului au considerat ca zona indeplineste criteriile minime obligatori pentru obtinerea statutului, avand 235 de puncte la criteriile suplimentare, fata de minimul de 90 de puncte necesare. Potrivit documentatiei, aceasta are 17 trasee turistice montane omologate, un complex turistic amenajat la standarde europene in Suior, dar si cea mai lunga partie de schi din zona – la Mogosa. In dosarul de avizare a fost inclus si lacul Bodi, despre care s-a mentionat ca e o sursa principala de atractie a turistilor pe durata verii fara sa se specifice ca accesul este limitat in zona. De altfel, nota de fundamentare contine o descriere edulcorata a orasului Baia Sprie si a imprejurimilor, care sa pluseze punctajul necesar. Potrivit autoritatilor, dobandirea statutului de statiune va avantaja zona din punct de vedere economic.
Printre criteriile obligatorii pentru obtinerea statutului de statiune de interes local se numara existenta canalizarii, a energiei electrice si a apei curente. De asemenea, sunt necesare drumuri rutiere modernizate, transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara care o deserveste, asistenta medicala si mijloc de transport pentru urgente medicale/punct de prim ajutor si mijloc de transport pentru urgente medicale si amplasarea intr-un cadru natural fara factori poluanti.
Printre criteriile suplimentare de atestare a statiunilor turistice se numara amenajari pentru practicarea sporturilor, parcuri, sali de spectacole cu o capacitate egala cu minim 40% din numarul locurilor de cazare existente in statiune si centru national de informare si promovare turistica, cu personal permanent care sa deserveeasca exclusiv centrul. Legea mai prevede ca si conditie ca localitatile turistice sa aiba cel putin 30% din structurile de primire clasificate in categoriile de trei-cinci stele/flori si minim 100 de locuri de cazare.
Ca urmare a votului favorabil al Guvernului, Suior – Baia Sprie va obtine cateva privilegii, iar investitorii din domeniul turismului vor putea accesa finantari europene pentru dezvoltarea domeniului, prin construirea de unitati de primire – dupa cum a precizat Ministerul Dezvoltarii, printr-un comunicat de presa.
Sursa: Ioana Osan