Vezi VIDEO
Societatea Romplumb Baia Mare va functiona inca sase luni, a dat asigurari comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, prezent astazi, 19 octombrie, in Baia Mare. Dupa expirarea acestui termen insa, nu va mai exista nicio sansa pentru ca uzina sa ramana deschisa, daca nu se va incadra in parametrii impusi de directiva europeana, au semnalat autoritatile.
Soarta companiei Romplumb a fost intens discutata in ultima perioada atat la nivel local, cat si central, iar astazi, 19 octombrie, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a solutia gasita in cazul uzinei baimarene. Acesta a precizat ca Romplumb ar urma sa functioneze pe o perioada de proba de sase luni,a vand in vedere ca instalatia de desulfurare este una unicat in Romania si se afla in faza experimentala.
“Solutia s-a gasit, ea este propusa si Ministerului Mediului, e vorba de considerarea acestei instalatii de la Romplumb ca fiind experimentala, ea nu are duplicat in Romania, nu exista o a doua instalatie, investitie de acest gen in Romania. Pentru perfectionarea, ajustarea instalatiei, fineturilor instalatiei, pentru a o aduce la limitele admise de directiva europeana am acordat aceste sase luni de proba pentru functionarea instalatiei”, a punctat Silvian Ionescu.
Ultimul cuvant il va avea, “formal”, Agentia de Protectia Mediului Maramures, care se va pronunta saptamana viitoare, dupa ce documentatia Romplumb depusa la Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj pentru anularea deciziei de suspendare a autorizatiei integrate de mediu va fi analizata.
Mai mult, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu a tinut sa precizeze ca in Baia Mare nivelul poluarii nu mai atat de ridicat ca si in urma cu cinci ani, dar ca uzina baimareana a trebuit sa fie inchisa din cauza directivelor europene.
”Locuitorii Baii Mari trebuie sa stie nu mai exista poluare cum a existat in anii trecuti, aceasta instalatie ajuta enorm la calitatea aerului. Depasirile in acest an au fost de doar 24 de ori. Lucrurile incep sa se lamureasca, incercam sa ne incadram in acei parametri. Am dat aceste termene pentru a nu se pierde o investitie de 2,1 milioane de euro”, a adaugat Silvian Ionescu.
Autoritatile maramuresene sustin insa ca Romplumb nu va mai putea functiona dupa cele sase luni, daca nu se incadreaza in parametrii europeni. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a declarat ca intre timp se vor face demersuri pentru ca angajatii Romplumb sa primeasca plati compensatorii, in caz de disponibilizare, si chiar sa se gaseasca alti investitori.
La randul sau, directorul Romplumb, Vasile Uta, a afirmat ca noua instalatie functioneaza la flux continuu.
“Instalatia de desulfurare prevede deservirea sectiilor de baza productive, topire, aglomerare si ea functioneaza in flux continuu, 24 de ore din 24, si este deservita de 50 de oameni”, a subliniat Vasile Uta.
Referindu-se la neconformitatile care au existat in proiectarea noii instalatii, directorul Romplumb a precizat ca exista un litigiu intre proiectant, care este o companie canadiana, si executant, iar partea juridica isi va face treaba. Vasile Uta a mai aratat ca statul roman a dat circa 6 milioane de euro pentru uzina baimareana, dupa 1989.
Sursa: Camelia Tocaci