![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – declaratii parinti
Vezi VIDEO – declaratii autoritati
Mai multi copii de la Grupul Scolar ”Ioan Buteanu” din Somcuta Mare au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare dupa ce se pare ca au suferit o toxiinfectie alimentara grava. Micutii au inceput sa prezinte greata si varsaturi imediat dupa ce au consumat laptele pe care l-au primit la scoala. 15 elevi aratau simptome de toxinfectie alimentara, astfel incat au fost dusi de urgenta la unitatea medicala din Somcuta Mare. Medicii de aici au decis sa-i transfere pe sapte dintre ei in Baia Mare cu doua ambulante, intrucat starea lor s-a agravat. De asemenea, un al optulea copil a ajuns la spital cu masina parintilor, iar un altul a ramas in grija mamei, la Somcuta Mare, aceasta fiind medic in localitate.
Parintii si invatatoarea a sapte micuti de ciclul primar, de la Grupul Scolar Ioan Buteanu, i-au insotit astazi, 25 mai, pe acestia la Spitalul de Boli Infectioase, acolo unde au fost transportati cu simptome de toxiinfectie alimentara. Copiii au inceput sa se simta rau dupa ce au baut laptele furnizat prin programul national ”Cornul si laptele”, de o firma din Baia Sprie.
Copiii au ajuns cu ambulantele la Spitalul de Boli Infectioase din Baia Sprie in jurul orei 13.00, unii dintre ei avand masti de protectie pe fata, iar imediat au fost preluati de medicii de garda. Directorul institutiei, Viorica Chereches, a declarat ca acestia urmeaza sa fie consultati in vederea diagnosticarii. Un copil a fost adus la spital de parintii sai, si acesta fiind preluat de personalul medical de la Infectioase.
In starea cea mai grava a fost o fetita de clasa a treia. Bunica acesteia a declarat ca micuta a cazut efectiv de pe picioare in mijlocul clasei. „A picat pur si simplu. S-a plans ca o doare foarte rau burta si ca nu isi mai simt picioarele de la genunchi in jos. A cazut de pe picioare”, a declarat femeia.
Extrem de revoltat a fost tatal fetitei, care a spus ca este de neimaginat ce s-a intamplat. Barbatul, care detine o ferma in Somcuta Mare, a spus ca el nu isi poate vinde laptele ca nu are cui, iar primaria le da copiilor produse lactate de proasta calitate.
Potrivit inspectorului scolar general, Mariana Pop, ”se banuie ca laptele ar fi provocat starea de rau a micutilor, dar nu s-a confirmat inca”. Ea a mai precizat ca urmeaza sa se faca verificari, dar nu se poate vorbi inca de sanctiuni „intrucat din acest an, licitatiile din programul Cornul si laptele sunt organizate de catre primarii”.
„Din punctul nostru de vedere, vina nu apartine nici directorului institutiei, nici invatatoarei Parvan (n.r. – elevii provenind din clasa acesteia). In cel mai rau caz, vina apartine furnizorului”, a declarat Mariana Pop.
Contactat telefonic, directorul Grupului Scolar ”Ioan Buteanu” din Somcuta, Ioan Cotet, a declarat ca din totalul de 149 de recipiente cu lapte primite astazi, 102 nu au fost atinse de elevi, iar copiii care au baut laptele au acuzat ca acesta are un un gust neplacut.
”O fetita a inceput sa se simta rau si a vomitat, dupa care alti sase copii au aratat aceleasi simptome. Cu totii au fost transportati la spital. Cei de la OPC si DSP sunt aici si efectueaza controale”, a spus directorul scolii.
Primarul din Somcuta Mare, Dorinel Alb, a declarat pentru eMaramures.ro ca a fost informat despre caz de catre conducerea scolii. „Eram in Baia Mare cand am aflat. Eu m-am dus la Directia Sanitar-Veterinara ca sa vad ce se intampla”, a declarat acesta. El a mai spus ca nu este pentru prima oara cand s-au inregistrat probleme, iar acestea au fost semnalate firmei care aduce laptele la scoala.
„Au castigat anul trecut licitatia. Este o firma din Baia Sprie, a lui Buteanu parca. Fac doar distributie, pentru ca laptele este din Satu Mare. Eu le-am mai spus ca nu intotdeauna sunt in regula si ca una s-a spus in momentul licitatiei si alta s-a adus elevilor. Din pacate, nu prea putem sa ii tragem la raspundere ca nu avem posibilitatea sa ii controlam. Sunt probleme la calitatea laptelului”, a declarat Dorinel Alb.
Primarul a spus ca asteapta rezultatele anchetei inainte de a trage orice concluzie si nu exclude ca problemele sa fi aparut din cauza depozitarii produselor lactate oferite copiilor in conditii improprii.
Parintii copiilor care s-au imbolnavit au spus ca laptele este marca „Milli”, produs in Ungaria si distribuit de o firma din Satu Mare. Chiar din poarta Spitalului de Boli Infectioase, acestia i-au sunat pe reprezentantii firmei satmarene pentru a le cere socoteala. Responsabilii societatii au afirmat ca au fost informati despre ceea ce s-a intamplat in Maramures, dar ca nu isi pot explica ce s-a intamplat. Oficialii companiei au aratat ca au demarat deja o ancheta interna pentru a se lamuri in legatura cu situatia.
De cealalta parte, parintii sunt extrem de furiosi si cer ca vinovatii sa fie trasi la raspundere, iar daca se va dovedi ca firma satmareana este vinovata de imbolnavirea micutilor vor demara o actiune in instanta impotriva acesteia. De altfel, si primarul din Somcuta Mare a amenintat cu ruperea contractului de furnizare.
Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Calin Man, a declarat ca s-au prelevat probe din produsele de patiserie si cele lactate pe care le-au consumat copiii la scoala inainte sa li se faca rau, iar cel mai probabil maine dimineata se va sti daca acestea au fost alterate. „Urmeaza sa stabilim daca au existat modificari organoleptice si daca acestea s-au datorat conditiilor in care au fost depozitate in scoala sau se datoreaza celor care au manipulat produsele”, a declarat Calin Man.
In jurul orei 15.00, Vasile Bodnar, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures, a remis un comunicat de presa in care se precizeaza ca potrivit ”primelor date de specialitate, copiii au fost diagnosticati cu gastroenterita acuta, prezentand forme usoare de boala”.
Documentul mai precizeaza ca au fost prelevate probe biologice de la cei opt copii, cu varste intre 9 si zece ani, ”in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine, iar pacientii au ramas internati pentru supraveghere si tratament’‘.
Sursa: Angela Sabau, Vasile Dale, Catalin Tineghe