Vezi VIDEO – primele declaratii ale primarilor
Vezi VIDEO – imagini de dupa prapadul din Rona
Peste 100 de gospodarii din Rona de Sus si alte 50 din Rona de Jos au fost inundate in dupa-amiaza zilei de azi, 20 mai. O rupere de nori abatuta asupra celor doua localitati maramuresene a umflat vaile, care au iesit din matca inundand curtile si beciurile oamenilor, precum si terenurile agricole. Apele au ajuns si pe drumul national care face legatura cu Sighetu Marmatiei, care timp de o jumatate de ora a fost inchis circulatiei.
Situatie grava la Rona, in urma unor precipitatii care au durat mai putin de un sfert de ora. Primarul Ioan Romaniuc din Rona de Sus a declarat ca, in jurul orei 16.30, a inceput sa ploua, iar dupa aproximativ o jumatate de ora apele s-au umflat, iar debitul celor trei vai care se varsa in paraul Ronisoara, a crescut spectaculos.
”Dupa 20 de minute de la ruperea de nori a venit apa si pe asfalt a ajuns la aproape de un metru. Dar avem probleme cu case inundate si gospodarii. La o prima evaluare avem circa 100. Nu sunt persoane izolate, pentru ca le-am oferit rapid sprijin. In schimb, avem foarte multe podete rupte, iar drumurile au fost distruse. Foarte multe probleme ne-a facut apa”, a declarat primarul din Rona de Sus.
Peste 100 de gospodarii din Rona de Sus au fost inundate, potrivit primelor evaluari ale primarului, care a mai adaugat ca a fost acoperit de ape inclusiv Drumul National 18, care a devenit impracticabil pentru aproximativ o jumatate de ora.
„Am avut apa pe carosabil, iar in unele locuri a ajuns pana la o jumatate de metru, insa acuma situatia este sub control. Politia dirijeaza traficul in zona, care a fost redeschis, iar angajatii Primariei curata carosabilul de aluviuni”, a declarat Ioan Romaniuc.
ACTUALIZARE 1:
Circulatia pe DN 18, in Rona de Sus a fost reluata, politistii dirijand traficul in zona pentru a permite curatarea carosabilului de aluviuni.
La Rona de Jos, dupa 10 minute de ploaie si grindina a fost prapad, iar localnicii au fost din nou inundati la numai trei zile de la precedentele revarsari de ape.
”Practic sunt 50 de case inundate. In cinci a intrat apa si in casa. In rest, apa a ajuns la nivelul beciului. Terenurile agricole au fost spalate efectiv. E vorba de circa 50 de hectare. Avem 100 de hectare de fanate inundate. Vaile au iesit din matca. Toate au iesit. Am intervenit la o casa ca sa degajam un drum si sa putem elibera un drum de case, unde s-a strans apa. Doar 10 minute a fost ploaia si grindina, dar a facut dezastru.” Primarul a mai spus ca grindina cazuta peste o parte a comunei a masurat chiar si cinci centimetri”, a spus Ioan Herbil, primarul din Rona de Jos.
El a mai aratat ca in afara gospodariilor au fost afectate si mai multe drumuri, care au fost rupte de viitura.
Autoritatile locale au spus ca urmeaza sa faca o evaluare a pagubelor, insa numai dupa restabilirea situatiei.
Mai multe echipaje ISU din Baia Mare au plecat, in dupa-amiaza zilei de azi, inspre cele doua localitati inundate. Pompierii vor interveni cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodariile inundate. Si prefectul Sandu Pocol a plecat in zona pentru a monitoriza situatia.
ACTUALIZARE 2:
Prefectul Sandu Pocol a ajuns, in jurul orei 21.00, in zona si a discutat cu satenii care au spus ca din anii ’70 nu au mai vazut asa potop. Valea a maturat drumul, o ulita a fost rupta de ape, iar oamenii au scos cu lopetile namolul care le-a intrat in gospodarii .
Strada Fedesul din Rona de Sus a fost blocata si in partea de sus a drumului nu se mai poate trece, deoarece podul a fost maturat de ape.
„La solicitarea Primariei Rona de Sus, o echipa formata din sase jandarmi au venit sa-i sprijine pe localnici sa-si scoata lucrurile de prin case, sa curete gospodariile de namol si sa deblocheze drumurile”, a declarat, pentru eMaramures.ro Marius Volcovinschi, comandantul detasamentului de jandarmi din Sighetu Marmatiei.
Din cauza viiturii care a venit de pe deal, intr-una din case apa masura la un moment dat peste un metru, iar unul dintre pereti a fost distrus de ape. Imaginea era sinistra, lucrurile din gospodarie, de la mobile, pana la frigidere pluteau pur si simplu deasupra apei.
„Am pierdut tot. Tot mi s-o dus… N-am reusit sa scoatem nimic din casa. Abia de am putut sa-l ajutam pa batran sa iasa, ca-i bolnav si abia poate umbla. Apa ne-o ajuns pana-n brau…”, a spus, plangand, Maria Romaniuc.
Prefectul Sandu Pocol a spus ca, impreuna cu reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, va face o evaluare a pagubelor, dupa care va solicita ajutoare guvernamentale.
Sursa: eMM.ro, Vasile Dale