Reprezentantii ITM Maramures au semnalat azi, 4 septembrie, ca in luna august au constatat cele mai multe cazuri de munca la negru, 52 de persoane fiind gasite la munca fara sa aiba vreun act de angajare. In timp ce criza financiara se adanceste, munca la negru infloreste. Este o constatare neplacuta pe care au facut-o inspectorii de munca din Maramures. Luna august pare sa fi atins apogeul ultimilor ani.
„Este pentru prima oara cand intr-o luna sunt identificate 52 de persoane fara forme legale. Asta in conditiile in care in anii anteriori numarul celor depistati ca munceau la negru nu era mai mare de 100 intr-un an de zile”, a declarat Marcel Canta, directorul adunct al ITM Maramures.
Fenomenul muncii la negru este in crestere, iar varful a fost atins in august, adica in plin sezon in domeniul constructiilor, dar si in serviciile publice – restaurante, baruri, etc sau service-uri auto, ramurile ”fruntase” ale muncii fara forme legale. Din cele 52 de persoane depistate fara forme legale, 36 erau angajati ai unui singur agent economic, din domeniul constructiilor, care avea mai multe puncte de lucru. Agentul economic a fost amendat cu peste 50.000 de lei.
Cauzele par sa fie generate tocmai de criza financiara. Multi angajatorii recurg la aceasta metoda ca sa fenteze statul, sustragandu-se de la plata cotizatiilor pentru fiecare angajat in parte, iar muncitorii fara forme legale, de regula someri, prefera sa ajunga la o intelegere cu patronii pentru a mai face un leu in plus pe langa banii pe care ii primesc de la stat.
Numai in luna august, inspectorii de munca au dat peste 120 de sanctiuini pentru ”munca la negru” la tot atatea unitati comerciale verificate. Valoarea amenzilor depaseste 120.000 de lei.
Inspectorii maramureseni au constatat ca nici legile de securitate si sanatate a muncii nu sunt respectate. Din 177 de controale au fost aplicate aproape 150 de sacntiuni, iar valoarea amenzilor depaseste 56.000 de lei. La 21 de agenti economici verificati, s-a constatat ca fie nu aveau autorizatii de functionare, fie instalatiile nu erau verificate sau, foarte grav, muncitorii nu purtau echipamentele de protectie, chiar si atunci cand le aveau.
In august, au avut loc trei accidente de munca cu incapacitate temporara de munca si doua unitati au fost inchise.
Sursa: Dana Lazar