![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
In noaptea de sambata spre duminica, 25-26 ianuarie, a avut loc o spargere la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. O persoana necunoscuta a spart un geam amplasat intre cele doua corpuri ale cladirii, a patruns in incinta si s-a dus “glont” spre vitrina unde se afla expusa una dintre cele mai valoroase piese din intreaga colectie a muzeului. Este vorba despre un calcit alb – negru, exponat unicat pe mapamond, de valoare inestimabila, piesa inclusa in Tezaurul Romaniei.
In timpul actiunii s-a declansat alarma atunci cand hotul a spart geamul, dar toata operatiunea a durat doar circa 15 secunde. Spargatorul a luat prada si a fugit din cladire, fara ca paznicul sa-l poata retine. Potrivit unor informatii neoficiale, saptamana trecuta, in noaptea de luni spre marti, s-a mai incercat o spargere, de data asta in zona birourilor. Probabil ca hotul a vrut sa verifice vigilenta sistemului de paza, a facut o repetitie inainte de atacul final. Curios e faptul ca incidentul din noaptea respectiva nu a fost raportat la politie, asa cum prevede legea in astfel de situatii, iar urmarile s-au vazut.
Directorul muzeului a explicat exact cum s-au petrecut lucrurile. “In noaptea de sambata spre duminica, mai exact la ora 3 dimineata, s-a produs o efractie. Cineva a intrat in incinta muzeului si, din pacate, a reusit sa ia un esantion mineral, o floare de mina, de fapt un calcit. Totul a durat foarte putin. Uitandu-ne pe camerele de vedere am remarcat ca a actionat in decurs de cateva secunde”, a declarat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie.
„Hotul a operat in doar cateva secunde. Am urmarit, impreuna cu politia, imaginile de pe camerele de supraveghere si am vazut ca totul a durat foarte putin. Piesa furata este in valoare de cateva mii de lei, insa este asigurata. Cu toate acestea noi speram sa o gasim in urma anchetei, pentru ca altfel ea va fi pierduta, iar colectia muzeului va fi mai saraca”, a spus Ioan Bob.
Dupa modul de actionare se poate trage concluzia ca avem de-a face cu o spargere temeinic pregatita, facuta la comanda. Pentru ca e greu de crezut ca un ageamiu a stiut cu exactitate ca din atatea exponate sa fure una dintre cele mai valoroase piese, fara ca in prealabil sa fi primit indicatii precise. Acelasi lucru il crede si directorul muzeului care spune ca „lovitura” a fost una tintita, hotul stiind exact locul unde se afla piesa respectiva si cum sa ajunga pana la caseta.
“Cred ca a fost tintita, sunt absolut sigur si la fel cred si cei care au vizionat casetele respective (n.r. reprezentantii politiei), pentru ca infractorul s-a dus direct la caseta care continea acest esantion. Nu s-a balbait, nu a bajbait prin incinta muzeului. El stia exact ce are de facut si asta intareste ideea ca a venit la pont, la sigur”, a precizat Ioan Bob.
Reprezentantii IPJ Maramures au declarat ca a fost demarata o ancheta, aceasta urmand sa dezvaluie adevarata identitate a autorilor.
“Duminica dimineata, politia a fost sesizata ca in noaptea anterioara, persoane necunoscute au patruns prin efractie intr-un muzeu din municipiul Baia Mare, de unde au sustras un esantion mineral, care face parte din Patrimonial Cultural National. Politistii au demarat activitatile de cercetare si investigare in vederea identificarii autorilor si recuperarii prejudiciului”, a declarat Dumitrita Hotea, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures.
Conform unor surse oficiale, floarea de mina sustrasa din incinta Muzeului de Mineralogie din Baia Mare era evaluata la 35.000 lei.
Citeste si:
- JAF MUZEU – Calcitul furat de la Mineralogie, un esantion mineral unic in muzeele din intreaga lume, sustine presedintele Societatii de Geologie a Romaniei, filiala Baia Mare (VIDEO)
- HOT FILMAT – Vezi imaginile surprinse de camerele de supraveghere in timpul jafului de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (VIDEO)
Sursa: Grigore Ciascai, Tania Purcaru