Premierul Victor Ponta a confirmat astazi, 2 aprilie, dupa participarea la festivitatile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, ca o va numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). La plecarea de la festivitati, inainte sa se urce in masina, premierul a fost intrebat daca o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar raspunsul acestuia a fost: „Da”. Anterior, Ponta a spus zambind, inaintea discutiei pe care o va avea cu CSM legat de numirile procurorilor, sa spera ca astazi sa nu fie nevoie de Jandarmerie.
„Pentru dumneavoastra, toate perioadele sunt dificile, pentru ca de dumneavoastra este nevoie atunci cand sunt probleme. Eu astazi sper sa nu fie nevoie de Jandarmerie, de maine, sigur, va fi intotdeauna”, a spus Ponta.
Premierul Ponta, ministrul interimar al Justitiei, nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, adaugand ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca aceasta persoana, considerata „omul lui Basescu”, va fi numita la DNA.
Mai multe persoane protesteaza, astazi dimineata, la sediul CSM fata de posibila nominalizare a Codrutei Kovesi la conducerea DNA.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a cerut presedintelui si premierului, luni, sa revina asupra „declaratiilor de intentie” privind numirea sefilor PICCJ si DNA, intrucat „orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine”, va afecta Romania pe plan intern si international.
„AMR solicita presedintelui Romaniei si Primului Ministru revenirea asupra declaratiilor de intentie in ceea ce priveste procedura de numire in functiile de conducere la nivelul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si al Directiei Nationale Anticoruptie, intrucat orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine, dincolo de orice inchipuire, raportat si la timpurile pe care avem pretentia ca le traim, nu face decat sa genereze, pe plan intern, un dezechilibru intre puterile statului si un blocaj institutional, iar in plan international va condamna – pentru totdeauna – Romania la o lipsa de respect si de recunoastere a sa ca stat de drept„, s-a aratat intr-un mesaj adresat de AMR, luni, sefului statului si premierului, semnat de presedintele interimar al Asociatiei, Dan Spanu.
In mesajul citat, AMR se declara ingrijorata si in total dezacord fata de „pozitiile adoptate in ultimele zile de puterea politica, prin implicarea intr-o procedura de numire – netransparenta – pentru functiile de conducere din Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie”.
Nu mai vrea sa faca nominalizarile
Premierul Victor Ponta a renuntat, marti, sa mai desemneze procurorul general si procurorul sef al DNA. La iesirea de la sedinta CSM la care s-a discutat subiectul, premierul a spus ca va tine cont de opinia unanima a sectiei de procurori a CSM, iar cel care va face nominalizarile va fi viitorul ministru al Justitiei.
Victor Ponta a declarat ca nu a apucat sa faca nicio nominalizare la sedinta sectiei pentru procurori a CSM, nu a vorbit despre niciun nume, ci a propus sa se mearga pe varianta prevazuta in acest moment in lege, respectiv ministrul Justitiei sa faca propunerea, CSM sa dea aviz, iar presedintele sa numeasca procurorii sefi.
Cea de a doua varianta a fost sustinuta de CSM si anume sa se mearga pe acea procedura discutata cu Comisia Europeana care „presupune anumite etape”.
„Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu toate acele etape. Am luat act de aceasta prevedere”, a spus Ponta.
Premierul a mai precizat ca acesta a fost rezultatul discutiilor avute cu procurorii din sectia CSM si ca nu au fost avute in vedere nume de procurori.
„Am spus clar ca nu facem propuneri decat daca ne intelegem asupra procedurii. Asta e rezultatul”, a subliniat Victor Ponta, adaugand ca toti procurorii care vor sa se inscrie la concurs o vor putea face.
„Probabil voi numi intai un nou ministru al Justitiei care va stabili aceasta procedura”, a mai completat el.
Nu m-am razgandit absolut deloc
Intrebat de jurnalisti de ce s-a razgandit dupa ce a declarat in repetate randuri ca va anunta curand numele procurorilor sefi, Victor Ponta a replicat: „Nu m-am razgandit absolut deloc!”.
„Tot timpul am spus ca ma consult cu sectia de procurori. Sectia de procurori are cu totul alta opinie”, a adaugat el.
De asemenea, intrebat daca Ministerul Justitiei ramane la PNL, premierul a raspuns: „Sigur, de ce nu?”.
„Noul ministru va trebui sa faca o procedura care sa nu fie supusa reprosurilor”, a mai afirmat Victor Ponta.
Premierul a declarat ca o sa il anunte pe presedintele Romaniei ca „nu o sa avem o procedura rapida” de desemnare a procurorilor sefi.
Victor Ponta a reamintit ca el nu a nominalizat-o niciodata pe Laura Codruta Kovesi ca potential procuror sef al DNA, numele ei fiind vehiculat doar de presa. „Nu am vorbit cu doamna Kovesi de un an”, a declarat premierul.
Intrebat ce s-ar fi intamplat daca CSM ar fi fost de acord sa se renunta la procedura convenita cu Comisia Europeana, Victor Ponta a raspuns ironic: „Daca si cu parca … la gradinita”.
„Nu am facut nicio propunere pentru ca nu s-a pus problema. Eu am propus o procedura directa (…) Sectia de procurori a avut o alta opinie. Nu pot decat sa o respect”, a declarat premierul.
„Nu stiu cine va fi ministrul Justitiei”
Victor Ponta a mai afirmat ca nu stie cine va fi viitorul ministru al Justitiei, dar oricum el va fi anuntat inainte de expirarea mandatului sau de interimar, de 45 de zile. „Nu stiu, o sa discut cu domnul Antonescu”, a punctat el.
Totodata, premierul a afirmat ca imediat ce va fi luata o decizie o sa fie informata si Comisia Europeana.
La insistentele jurnalistilor, Victor Ponta a spus ca o sa il sune pe presedintele Basescu ca sa il informeze in legatura cu decizia luata la sedinta CSM si a punctat: „presedintele este la capatul procedurii, nu putem sa il sarim in niciun fel”.
Premierul a spus ca nu stie cum va arata viitoarea procedura de selectie a procurorilor sefi.
„Din moment ce nu am discutat cu domnul Antonescu cine va fi, nu am de unde sa stiu ce va face”, a mai declarat el, refuzand sa spuna daca va fi un tehnocrat sau un politician.
Premierul Victor Ponta a participat marti, in calitate de ministru interimar al Justitiei dupa demisia Monei Pivncieru, la sedinta sectiei de procurori a CSM unde s-a discutat subiectul desemnarii viitorului procuror general si al procurorului sef al DNA. Desi declarase in repetate randuri ca doreste sa deblocheze situatia, asa ca va face rapid nominalizarile, Victor Ponta a cedat presiunilor venite din toate partile si a abandonat aceasta idee.
Sursa: Mediafax