Vezi VIDEO
Cu slanina pregatita dupa o reteta traditionala, carnati de mangalita, branzeturi ecologice si palinca se prezinta standul Maramuresului, la editia 2013 a celui mai mare targ din lume dedicat agriculturii, alimentatiei si horticulturii. “Saptamana Verde”, care si-a deschis oficial portile astazi, 18 ianuarie, la Berlin, reuneste peste 1.600 de firme din 67 de tari. Practic, expozitia va fi deschisa pentru public timp de zece zile, Romania avand amenajat un pavilion de 158 de metri patrati, in cadrul caruia maramuresenilor le revin aproximativ 15 metri patrati pentru a expune produse din carne si lactate, miere, patiserie si, nu in ultimul rand, diverse soiuri de bauturi specifice zonei.
Sapte producatori maramureseni din zona Lapusului, a Chioarului, dar si din Seini, Viseu si Chechis si-au aliniat la stand bunatatile, plainca de prune fiind si de aceasta data la mare cautare. In ciuda faptului Maramuresul nu se bucura de un spatiu generos, preparatele traditionale au fost imediat reperate de vizitatori.
Preparatele maramuresenilor le-au luat ochii tuturor, mai ales ca slanina, carnatii si sunca au fost agatate la vedere, pe un suport rustic de lemn. Multi dintre cei care au trecut pe la stand au marturisit ca si-au facut listele de cumparaturi de acasa, deoarece stiau inca de anul trecut ca vor gasi produse foarte bune aduse din Maramures. Cele mai apreciate in prima zi a targului s-au dovedit palinca si slanina, insa foarte bine au trecut si branzeturile, zacusca, vinul si mustul.
“Am adus produse traditionale din toate zonele Maramuresului – incepand de la carnatii de casa din carne de porc mangalita, slanina afumata cu boia si usturoi care, asa cum se vede, este cel mai apreciat produs al nostru… Mai avem si branzetruri din lapte de oaie, produse apicole”, a relatat Iustin Chira, unul dintre producatorii maramureseni din Lapusel, prezenti la Saptamana Verde de la Berlin.
“Am adus o palinca si o horinca de Chechis, din Maramures, naturala 100%. Avem din prune si mere. Aceasta palinca este de 50 de grade, dar avem si o tuica de 38 de grade. Reactia celor care o degusta este una de satisfactie dar si de uimire, pentru ca are o concentratie ridicata de alcool si ei nu sunt obisnuiti… Eu sper numai ca palinca adusa sa fie suficienta”, a marturisit un producator Chechis pe nume Teofil Trensan.
Pe langa mancarea si bautura traditionala, vizitatorii au avut parte si de o portie sanatoasa de muzica si de dansuri populare. Partea artistica a fost asigurata de Ansamblul National Transilvania, prezent la expozitia Saptamana Verde de la Berlin cu mai multi dantausi, dar si cu o suita de instrumentisti in frunte cu taragotistul Dumitru Dobrican.
Invartite, tropotite, dar si o hora, au incins maramuresenii in fata standului Romaniei, unde sunt prezenti, pe langa maramureseni, producatori din mai multe orase din Transilvania. Prestatia a fost recompensata cu ropote de aplauze si zeci de blituri.
“Ansamblul National Transilvania este prezent pentru a doua oara la Targul de la Berlin. Suntem deosebit de incantati de aceasta invitatie. Noi reprezentam aici in primul rand Maramuresul, cultura traditionala maramureseana si apoi, bineinteles, folclorul romanesc. In deschidere am prezentat dansuri din Marmuresul Voievodal si cantece interpretate de o orchestra coordonata de maestrul Dumitru Dobrican. Lumea a fost incantata, a venit si a dansat cu noi. Este foarte frumos aici, este un targ foarte frumos organizat, unde sunt promovate produsele traditionale si cele bio. Noi vom prezenta pe parcursul celor trei zile, cat vom fi prezenti la acest targ, dansuri si muzica din toate zonele Romaniei ”, a declarat, pentru eMaramures, directorul Ansamblului National Transilvania, Iuliana Dancus.
Consiliul Judetean s-a implicat in organizarea standului maramuresean de la Berlin, trimitand si patru consilieri la importanta manifestare, alaturi de producatori. La eveniment si-a anuntat prezenta si presedintele administratiei judetene, Zamfir Ciceu. Suma care e avuta in vedere pentru a fi alocata in vederea acoperirii cheltuielilor de deplasare se ridica la aproximativ 113.000 de lei.
Organizatorii importantului eveniment din capitala Germaniei au anuntat imediat dupa deschiderea oficiala de astazi ca a fost atins un record in materie de participare, cu o prezenta de 1.630 de firme specializate din 67 de tari, de pe toate continentele. Stadurile sunt derulate pe o suprafata de 115.000 de metri patrati si, in cele zece zile ale manifestarii, se asteapta prezenta unui numar de peste 400.000 de vizitatori.
Targul propune o excursie culinara in jurul lumii, numeroase conferinte pe teme de alimentatie, agricultura etc. si diverse prezentari speciale, avand peste 5.000 de invitati, respectiv reprezentanti din peste 80 de ministere ale agriculturii din intreaga lume. “Tara partenera” pentru editia 2013 este Olanda, care a amenajat un pavilion cu totul si cu totul deosebit. Din decor nu lipsesc celebrele mori de vant si nici lalelele sau branza traditionala.
Romania participa de zece ani la expozitia internationala de la Berlin, in 2012 avand si ea privilegiul de a fi ”tara partenera” si de a beneficia, astfel, de un pavilion national de 1.000 de metri patrati.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat ca, astazi, pavilionul Romaniei va fi vizitat si de catre ministrul Daniel Constantin, care va fi insotit de secretarul de stat Achim Irimescu si care are programate si o serie de intalniri oficiale cu diversi omologi europeni, pe teme care vizeaza investitiile, respectiv dezvoltarea sectorului agricol si alimentar.
CITESTE SI:
* DEGUSTATORI OFICIALI – Ministrul Constantin si comisarul european pentru agricultura au baut palinca la standul Maramuresului din Berlin
* DEGUSTATORI OFICIALI – Ministrul Constantin si comisarul european pentru agricultura au baut palinca la standul Maramuresului din Berlin
Sursa: Anca Popescu Glodan