Vezi VIDEO
Informatie de ultima ora venita de la centru. Oficialii din Ministerul Sanatatii au dat publicitatii o lista a unitatilor sanitare propuse pentru comasare si reprofilare, lista pe care se regasesc patru institutii spitalicesti din Maramures. Ei au precizat ca se va trece la o restructurare abia dupa ce Guvernul va adopta o hotarare privind dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice, pentru ca o parte dintre spitalele vizate vor fi transformate in astfel de centre de ingrijire.
Pe lista unitatilor care urmeaza sa fie comasate in Maramures se afla Spitalul de Boli Infectioase si Dermato-Venerice Baia Mare si cel de Psihiatrie din Cavnic. Deocmadata nu s-a mentionat cum se va face comasarea, insa exista informatii ca se va proceda la alipirea institutiei din Cavnic de cea din municipiul resedinta de judet.
La capitolul reprofilare au fost mentionate doar doua unitati – Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie si Centrul de Sanatate Somcuta Mare, care sunt in subordinea consiliilor locale. Pe lista de propuneri transmisa dinspre Maramures spre Bucuresti mai figurau si alte spitale, cum sunt cele din Viseu si Borsa, insa, deocamdata, ministerul nu a comunicat o pozitie in ce le priveste.
Autoritatile si sindicalistii din Maramures au aflat despre decizia luata la centru de la eMaramures, dupa care au consultat listele intocmite de catre minister. Subprefectul Gyongyike Bondi a precizat ca “se vorbeste ca sectia de neurologie de la spitalul din Cavnic sa apartina aceleasi sectii din cadrul spitalului de boli infectioase. Spitalul din Somcuta Mare s-ar transforma in Centru medico-sicial. Spitalul din Viseu cu cel din Borsa ar urma sa se comaseze”.
Sindicalistii din sistem par sa se fi obisnuit cu ideea restructurarilor. Ei arata ca acest pas e intradevar necesar, dar ca se opun reducerilor de personal. “Orice tip de comasare care s-ar produce ar trebui sa aduca un beneficiu celor doua unitati care se comaseaza, in sensul ca ele vor putea face economii si vor putea fi conduse mult mai bine impreuna. Asta atata timp cat aceste comasari nu prevad disponibilizarea niciunei persoane”, a declarat, pentru eMaramures, liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Fara disponibilizari, a anuntat ministrul Cseke
Foarte important de retinut, din declaratiile ministrului Sanatatii, Attila Cseke, e faptul ca nu se va proceda, cel putin intr-o prima faza, la reduceri de personal.
“In urma comasarilor si a reprofilarilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmare nu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal. In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul. Avem in acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a adaugat Cseke.
Data limita pentru restructurare – finalul lunii martie
Ministerul a dat ca termen final ziua de 30 martie a.c., pentru ca autoritatile locale sa incheie demersurile pentru transformarea unitatilor sanitare prinse pe lista de reprofilare in camine de batrani. Exista si posibilitatea ca o parte dintre aceste unitati sa fie reorganizate si in centre de permanenta in care sa fie asigurata continuitatea asistentei primare, au aratat reprezentantii Ministerului Sanatatii.
“Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante”, a declarat ministrul Cseke. El a adaugat ca, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent in reteaua proprie si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore.
Intr-un comunicat oficial al ministerului se specifica faptul ca, 111 spitale vor fi comasate, iar restul de 71 “sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta”.
Finantare pentru viitoarele camine de batrani
In ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, s-a subliniat ca, in colaborare cu Ministerul Muncii, in perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2013, se va derula un program de interes national care vizeaza ”dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”. E vizata infiintarea a 71 camine pentru batrani, prin reorganizarea de unitati sanitare cu paturi in care vor primi asistenta intre 2.500 – 4.800 de persoane.
Programul va avea un buget total de 230 milioane lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane lei. In prezent, conform statisticilor, in Romania exista doar 25 de camine de batrani cu 1.570 de paturi finantate. In plus, mai sunt 51 unitati pentru tratarea pesoanelor cu afectiuni psiholocomotorii si inca 53 de unitati finantate de ONG-uri. Conform datelor raportate de directiile de asistenta sociala catre Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru a ocupa un loc intr-un camin de batrani, au mai aratat oficialii de la Bucuresti.
Sursa: Larisa Cordea, Calin Dragomir