Vezi VIDEO
Zi fierbinte astazi, 27 octombrie, in Parlament. In timp ce mii de sindicalisti din intreaga tara s-au adunat in fata Parlamentului, cerandu-le alesilor sa voteze motiunea de cenzura pentru caderea actualului guvern, parlamentarii s-au lansat in discutii aprinse pe marginea motiunii. In timp ce opozitia a cerut raspicat votarea motiunii, cei de la putere au decis sa nu voteze. Parlamentarii recunosc ca in decizia lor nu a contat optiunea alegatorilor, ci… voia partidului sau a grupului parlamentar din care fac parte. La ora 18.00, s-a anuntat si rezultatul. Votul la motiunea de cenzura s-a incheiat in favoarea Cabinetului Boc, doar 220 parlamentari exprimandu-si votul, sub cele 236 de voturi care ar fi fost necesare pentru ca Guvernul să fie demis.
Parlamentarii de la putere au decis sa nu voteze motiunea de cenzura, nu pentru ca asa ar fi voia electoratului, ci pentru ca sunt conditionati de partidul din care fac parte. Deputatul Doru Lese (PDL) a recunoascut, la inceputul dezbaterilor, ca nu va vota motiunea, considerand ca nu e momentul pentru o criza politica.
Acesta a afirmat ca n-a vorbit cu alegatorii din colegiul pe care in reprezinta in Parlament si nici nu crede ca ar fi trebuit sa le dea explicatii, sustinand ca electorii sai sunt “oameni de treaba” care inchid ochii la deciziile pe care alesul le ia in Camera Deputatilor, fie ele chiar nefavorabile populatiei.
“Nu votez. Nu-i momentul sa avem o criza politica in acest moment. Nu am vorbit cu alegatorii, nu cred ca e cazul, in mod normal sustin un guvern, sunt intr-un partid, care e la guvernare, si il sustin in continuare. Alegatorii din colegiul meu nu mi-au solicitat nimic, m-au votat, au incredere in deciziile pe care le iau. Nu mi-au cerut explicatii, sunt oameni de treaba, n-am avut niciodata discutii pe aceasta tema, ce sa fac, cum sa votez. Ei m-au votat si atat, au incredere in deciziile pe care le iau”, a declarat Doru Lese pentru radio eMaramures.
Si deputatul Stefan Beres (UDMR) a recunoascut ca nu i-a consultat pe alegatorii sai inainte de ziua votarii motiunii de cenzura. Beres a spus si el inainte sa ajunga in fata urnelor ca nu va vota, dar nu pentru ca asa i-a cerut partidul din care face parte, ci… grupul parlamentar din care face parte, adica cel al deputatilor UDMR. Cand vine vorba despre raspunsul pe care ar trebui sa-l dea alegatorilor in legatura cu refuzul sau de a vota motiunea, Stefan Beres a aratat ca vor fi explicatii de buna credinta, iar electoratul va intelege ca a fost luata cea mai buna decizie.
“Nu voi vota pentru ca asta e hotararea grupului parlamentar. Nu e hotararea partidului, e hotararea grupului din care fac parte. Nu am vorbit cu alegatorii pentru ca nu schimba cu nimic situatia. O sa putem explica cu usurinta hotararea luata ca e in folosul lor, pentru ca nimic nu se poate pune in loc, mai bun, daca se putea era alta treaba, dar nu exista nimic altceva mai bun de pus pe masa si nu se va imbunatati nimic”, a explicat, pentru radio eMaramures, deputatul.
Votul PNL si PSD a fost clar in favoarea motiunii de cenzura. Pentru a fi si mai convingatori liberalii au decis ca astazi sa poarte o insigna pe care era o coasa, sub care statea scris ”Votati motiunea”. Deputatul Vasile Berci (PNL) a purtat pe haina o astfel de insigna, precizand ca nici nu putea fi gasit un alt simbol mai “relevant”.
“E o insigna pe care o avem toti de la grup si mai e un instrument care e indragit de primul-ministru, o coasa. Coasa reprezinta ceva: dezastrul, daca nu moartea unei natiuni si jos e mesajul cu votati motiunea de cenzura, e o treaba simpla si cu un simbolism relevant. O purtam azi, cum apare alt guvern, cum dam jos insigna”, a punctat Berci.
Si pentru ca romanul e cat se poate de inventiv, in ziua votarii motiunii, pe mail a circulat chiar un mesaj “pentru cei care nu au venit la Bucuresti”, prin care cetatenii erau indemnati sa le scrie “ parlamentarilor puterii de ce ar trebui sa voteze motiunea”. Sub acest mesaj figurau adresele de mail ale deputatilor din grupurile parlamentare PDL, UDMR, UNPR, minoritati de la Camera Deputatilor si Senat.
ACTUALIZARE 1: Votul la motiunea de cenzura s-a incheiat la Parlament, doar 220 parlamentari exprimandu-si votul, sub cele 236 de voturi care ar fi fost necesare pentru ca Guvernul sa fie demis. Dupa ce deputatii si-au exprimat votul, secretarul Camerei, Dumitru Pardau a spus ca, din primul sau calcul, 153 de deputati, din totalul de 333, au luat bile si au participat la vot. Pe de alta parte, 33 de deputati au absentat la vot.
In afara deputatilor partidelor de opozitie, la vot au participat si deputatii Catalin Chereches, Tudor Ciuhodaru, Ioan Munteanu, Calin Potor, Nicolae Stan si Daniel Oajdea, care si-a anulat votul bagand doua bile intr-o urna.
Deputatul maramuresean Catalin Chereches a declarat ca a votat asa cum i-a cerut „majoritatea baimarenilor si maramuresenilor, adica in favoarea motiunii„. El a spus ca fata de precedentele motiuni, ziua de azi din Parlament a fost mai linistita. „Sedinta a fost mai putin tensionata decat in alte dati”, a spus el, adaugand ca, din informatiile pe care le are, a inteles ca fiecare parlamentar care nu a sustinut motiunea ar fi primit pentru colegiul sau 250.000 de lei de la actuala putere.
In schimb, celalalt deputat independent al Maramuresului, Gheorghe Zoicas, a recunoscut ca nu a participat la vot. „Niciodata nu am votat impotriva Guvernului in pragul iernii, mai ales ca nu exista nicio alternativa si, mai mult, am informatii ca lucrurile se vor schimba in bine la anul”. In acest fel, Zoicas s-a pozitionat si astazi de partea PDL, partid ale carei actiuni le-a sustinut si cu alte ocazii in Parlament.
Nici Stefan Buciuta, deputat maramuresean care reprezinta minoritatea ucraineana in Parlament, nu a participat la votul motiunii de cenzura. „Nu am votat deloc. Grupul minoritatilor a spus de la inceput ca nu va vota motiunea. A fost asa cum am discutat in grup”, a declarat parlamentarul. El nu a adus insa niciun alt argument in favoarea deciziei luate azi in afara celui ca a tinut la unitatea grupului din care face parte.
De asemenea, au votat 67 de senatori, din totalul de 137. Au absentat 7 senatori.
Singurul senator din afara partidelor de opozitie care a participat la vot a fost Liviu Campanu – fost la UNPR, care anuntase ca va vota motiunea de cenzura.
ACTUALIZARE 2: Anuntul oficial al rezultatului votului a fost facut, de la tribuna Parlamentului, de secretarul Camerei Deputatilor Dumitru Pardau. El a precizat ca, din totalul de 470 de parlamentari, au fost prezenti 414. De asemenea, Pardau a mentionat ca au fost distribuite 220 de bile albe si 220 de bile negre.
Din cele 220 de voturi exprimate, 219 au fost in favoarea motiunii, iar unul a fost anulat. Pentru adoptarea unei motiuni de cenzura ar fi fost necesare 236 de voturi.
CITESTE SI:
PARLAMENT – Soarta Guvernului este decisa, azi, in plenul Parlamentului
Sursa: Camelia Tocaci