Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Reprezentantii Primariei Baia Mare au dispus astazi, 11 mai, primele evacuari in zona Craica. Inceperea procedurilor pentru mutarea romilor din cocioabele aflate la marginea municipiului coincide cu prima zi de campanie electorala. Familiile urmeaza sa fie gazduite in birourile fostului combinat Cuprom, de pe strada Electrolizei, unde au fost amenajate pana acum aproximativ 60 de locuinte. Autoritatile baimarene au aratat ca in final vor exista aproape 200 de spatii la dispozitia familiilor sarmane si ca in aceasta vara intentioneaza sa elibereze complet perimetrul ocupat pe Craica, dar si zona Pirita.
Cu tarnacoape si ciocane au intrat astazi, muncitorii de la o firma de demolari in casele de chirpici ale romilor de pe Craica. Ei au fost insotiti de autoritati, care au mers la marginea cartierului Vasile Alecsandri, pentru a-i lamuri pe oameni sa-si paraseasca locuintele si sa se mute in fostele birouri de la Cuprom. Demersul au fost supravegheat si de catre oficiali ai asociatiei de protectie a drepturilor omului Amnesty International, care au vrut sa vada daca procedura nu va duce la o discriminare in randul comunitatii de romi din Baia Mare.
Conducerea pimariei a mentionat ca locuintele de la Cuprom vor fi puse la dispozitia familiilor care au acte de Baia Mare si ca locatarii de pe Craica si de la Pirita care nu sunt din municipiu vor fi obligati sa mearga in localitatile de bastina.
Aproximativ 60 de familii de pe Craica si-au facut bagajele si s-au mutat, fara insa a ajuta la demolarea locuintelor in care au trait. Unii au fost convinsi sa plece de perspectiva primirii unor terenuri pentru a-si contrui case.
”Acolo avem mai multe conditii decat aicea. Avem apa, canalizare, avem o camera decenta acolo este de toate. Aicea ce avem mizerie si necaz”, a spus unul dintre romii care se pregatea de plecare.
„Bine face ca ne muta amu din necazu’ aista. La unii sa ne dea teren sa ne facem case. Sa ne-ajute cu ceva sa ne facem case ca nu putem sta tat in blocuri, ca n-avem venituri sa platim. N-avem. Sa ne deie pamant sa ne putem face case. Sa ne mai tinem o gaina un porc pe langa casa. Ca n-avem posibilitate, ca n-avem venit si suntem batrani”, a adaugat un altul.
Muncitorii firmei care au dezmembrat constructiile au incercat sa recicleze cat mai multe materiale, insa au aratat ca sarcina este una deloc usoara pentru ca locuintele nu sunt sigure.
Sursa: Andrei Trif, Larisa Cordea