Vezi VIDEO – proteste 6 aprilie
Vezi VIDEO – proteste 7 aprilie
O femeie a murit azi, 7 aprilie, in cursul serii, in incinta Parlamentului in flacari din Chisinau, dupa o violenta manifestatie impotriva victoriei proclamate de comunisti la alegerile legislative, a anuntat televiziunea nationala moldoveana.
Un inceput de revolutie s-a produs in Republica Moldova, la Chisinau, unde, in urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, au loc proteste de amploare. Mii de tineri au iesit in strada, in Piata Marii Adunari Nationale, inca de luni, 6 aprilie, dar azi protestele au continuat, iar de la manifestatii pasnice s-a ajuns chiar la ciocniri ale protestatarilor cu fortele de ordine. Tinerii au scandat „Jos comunistii”, „Comunistii la gunoi”, „Libertate” si au cerut demisia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin. In multime, s-a auzit chiar si un vers care a facut istorie in Piata Revolutiei din Bucuresti: „Mai bine mort decat comunist”, iar multimea a scandat „Neorevolutie”.
Tinerii protesteaza la Chisinau fata de ceea ce considera fraudarea alegerilor si cer anularea acestora, actiunea de protest fiind organizata de Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova. Comunistii au obtinut 61 de locuri in Parlament dupa alegerile legislative de duminica, 5 aprilie, adica o majoritate confortabila.
Multimea a fortat scutul politistilor si a intrat in cladirea Parlamentului si a presedintiei. Manifestantii se deplaseaza de la sediul presedintiei catre Parlament, in vreme ce patru autobuze cu militari se indrepta spre protestatari.
O actiune virala a precedat protestele, pentru ca tinerii au fost sfatuiti sa isi trimita SMS-uri, mass-uri si alte mesaje pentru a incuraja participarea la proteste. Mai mult, au fost facute filmulete si s-au incarcat pe YouTube, iar pe internet exista discutii aprinse despre revolutia necesara in Republica Moldova.
Protestele de la Chisinau au devenit tot mai violente, dupa cum a informat corespondentul Agerpres in Republica Moldova. Manifestantii au distrus usa de la cladirea Parlamentului si i-au dat foc, spargand si mai multe geamuri. Fortele de politie s-au retras azi, 7 aprilie, la pranz din fata Legislativului moldovean, fortele de ordine ramanand doar in interiorul cladirii.
La sediul presedintiei, politia a instalat cateva furtunuri si a incercat sa disperseze multimea cu tunuri de apa, insa protestatarii incearca sa smulga furtunurile.
Manifestantii au distrus semafoare, marcaje rutiere si au atacat agenti de politie cu bare de fier si bastoane pe care le-au smuls de la politisti dupa adevarate lupte corp la corp cu acestia, a mai informat Agerpres. Cativa politisti au fost raniti, iar unii au fost fugariti de oamenii adunati in centrul Chisinaului. Pe bulevarde este plin de pietre, gunoi, hartii si de alte resturi aruncate in timpul altercatiilor.
Oameni politici din opozitie care au incercat anterior sa-i linisteasca pe protestatari s-au retras dupa ce apelurile lor la calm nu ai fost luate in seama.
Protestele de la Chisinau au degenerat in violente, dupa ce mii de manifestanti anticomunisti au atacat sediul presedintiei si Parlamentului din capitala Republicii Moldova. Acestia au aruncat cu pietre si au spart geamuri.
Surse spitalicesti au anuntat ca 50 de persoane au fost ranite, atat din randul fortelor de ordine, cat si al civililor. Postul national de televiziune nu a spus niciun cuvant despre protestele de strada din Chisinau, iar presedintele Vladimir Voronin a iesit cu o declaratie de presa in care a facut apel la calm, spunand ca nu se soreste o interventie in forta impotriva protestatarilor.
In acest context, agentia Moldpres a transmis ca guvernul de la Chisinau a convocat o sedinta extraordinara la care au venit presedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Grecianii si presedintele parlamentului, Marian Lupu, pentru a examina situatia din centrul capitalei, unde continua protestele si actele de vandalism.
Serviciul de presa al presedintelui Republicii Moldova a dezmintit categoric afirmatiile facute de unele posturi de televiziune din Romania, potrivit carora presedintele Voronin, ar fi parasit tara, s-a mai anuntat de canalele oficiale de stiri, dupa ce informatia a fost difuzata pe posturile nationale. ”Seful statului se afla in Chisinau si isi exercita in continuare atributiile constitutionale”, a subliniat Serviciul de presa al lui Voronin.
Manifestantii au patruns in cele din urma in sediul presedintiei si parlamentului, cu toate ca Ministerul de Interne continua sa insiste ca situatia este sub control.
Reuters a vorbit despre un armistitiu intre protestatari si politie si a mentionat ca partidele moldovene de opozitie au cerut organizarea de noi alegeri. ”Cerem organizarea de noi alegeri. Si le vom castiga”, a declarat Serafim Urecheanu, de la formatiunea Moldova Noastra, unul dintre cele trei partide de opozitie care au castigat mandate la alegerile de duminica, 5 aprilie.
Associated Press a estimat la 10.000 de oameni numarul participantilor la proteste. Protestatarii, in marea lor majoritate tineri, purtau steaguri ale Uniunii Europene, Republicii Moldova si Romaniei.
”Studentii moldoveni fac praf parlamentul”, a transmis si BBC, care mentioneaza ca legislativul de la Chisinau ar urma sa inceapa miercuri procesul de alegere al succesorului lui Voronin, care nu mai are dreptul la un nou mandat de presedinte. Daca nu va fi ales un presedinte inainte de 8 iunie, ar trebui sa se organizeze noi alegeri legislative.
Observatorii internationali au declarat ca alegerile din 5 aprilie, castigate de comunisti, aflati la putere din 2001, au fost corecte, insa primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, a sustinut ca scrutinul a fost fraudat, unii alegatori votand de mai multe ori. In opinia sa, circa 60% din datele oficiale referitoare la prezenta la vot nu au fost corecte. Peste 600.000 de moldoveni lucreaza in afara tarii si majoritatea nu au votat.
Articol in curs de actualizare.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean, Agerpres