La Palatul Cotroceni au astazi loc noi consultari intre presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis si reprezentantii partidelor parlamentare. Consultarile de astazi sunt referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare.
La consultari participa si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Acesta a fost invitat si la consultarile din 12 ianuarie, atunci cand s-a propus majorarea bugetului pentru Armata incepand cu 2016 la 2%.
ACTUALIZARE:
“Lucrul cel mai important pe care l-am observat, ca privire generala, este dorinta, cel putin declarativa in acest moment, ca oamenii politici reprezentativi, partidele politice sa aiba cateva prioritati comune pe care sa nu le introduca in scandal politic, sa nu le pateze cu dezbateri fara niciun fel de noima ci sa poata sa genereze prin aceste proiecte, toate partidele, dezvoltarea Romaniei, consolidarea democratiei si bunul mers al societatii noastre”, a declarat Catalin Chereches, vicepresedintele UNPR.
Potrivit vicepresedintelui UNPR, principalul obiectiv al consultarilor a fost acela de a consolida institutiile democratice. In acest sens, reprezentantii Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei au marsat la consultarile cu presedintele statului, Klaus Iohannis, pe infiintarea unui registru prin intermediul carora sa poata vota toti cetatenii romani plecati in strainatate, un registru care ar imbunatati major sistemul de vot, mai ales in diaspora.
“Institutiile democratice pe care le-am slefuit in ultimii 25 de ani, politicienii dandu-le puteri mai mari sau mai mici, generandu-le imagine mai buna sau mai putin buna. Si aici ne referim la Parlament, ne referim la dreptul de vot, ne referim la primarii sau consilii judetene.
Din aceasta perspectiva, impreuna cu vicepremierul si presedintele UNPR, Gabriel Oprea am marsat pe ideea sustinerii cu fermitate a unui drept constitutional si normal, acela de a vota, pentru toti romanii, indiferent ca sunt in tara sau strainatate, dar observand derapajele de la ultimele alegeri si ne referim in special la votul din diaspora propunerea noastra a fost sa se infiinteze un registru electoral si posibilitatea cetatenilor care doresc sa voteze din diaspora atat la alegerile parlamentare, prezidentiale, europarlamentare dar in special la alegerile locale unde nu au avut dreptul pana acum, sa poata sa voteze inscriindu-se cu sase luni inainte de aceste alegeri intr-un astfel de registru. Registrele acestea nu sunt niste documente neaparat formale, pot sa fie registre electronice astfel incat sa nu fie o formalitate foarte complicata”, a mai adaugat Catalin Chereches.
De asemenea, reprezentantii UNPR au marsat pe reducerea varstei de vot, de la 18 ani la 16 ani si accederea in Parlamentul Romaniei sa nu mai fie facuta de la 23 de ani ci de la 21 de ani. O alta chestiune importanta supusa consultarilor avute cu Klaus Johannis a fost legata de alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene.
“Propunerea noastra a fost ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi din cadrul consiliului judetean, din cadrul consilierilor alesi in consiliul judetean, pe baza creerii unei majoritati intr-un astfel de consiliu, iar primarul sa isi primeasca mandatul ca si pana acum, in baza votului uninominal oferit de catre cetateni, intr-un singur tur de scrutin. Deci, cel care obtine cele mai multe voturi isi castiga mandatul”, a mai declarat Catalin Chereches, vicepresedintele UNPR.
Nu in ultimul rand, reprezentantii UNPR au discutat cu presedintele Klaus Johannis aspectele ordonantei 55, ordonanta prin care primarii si alesii locali puteau trece de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatul. Acest lucru se putea face in termen de 45 de zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial.
“Am explicat impreuna cu colegii nostri, care sunt specialisti in domeniul juridic, un lucru, acela ca, si pentru prima oara spus intr-un mod ferm intr-un cadru oficial, nu era nevoie de ordonanta 55 pentru ca primari, consilieri locali, consilieri judeteni, presedinti de consilii judetene sa treaca din USL, pentru ca majoritatea au fost alesi pe listele USL, la un alt partid pentru ca legea spune in acest moment ca iti pierzi mandatul in momentul in care parasesti partidul de pe listele caruia ai fost ales. Si nu vorbeste de aliante politice sau aliante electorale ci vorbeste de partid.
Asadar, oricare ales local sau judetean de pe listele USL putea sa aleaga orice fel de partid, nefiind sanctionat de catre lege. Dar daca cei de la PSD s-au harnicit si au dat aceasta ordonanta, ea fiind contestata la Curtea Constitutionala, declarata neconstitutionala, totusi nu va avea un efect direct in pierderea mandatelor celor care au devenit independenti sau au trecut la alte partide”, a mai declarat Catalin Chereches.
In cadrul consultarilor, reprezentantii UNPR au discutat si despre incuviintarea arestarilor parlamentarilor. Si in acest aspect, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a facut un pas in fata.
“Si aici, colegii din UNPR au facut un pas inainte in sensul in care au propus si lucrul acesta a fost si adoptat de catre Parlament ca intr-un termen de trei zile sa poata fi realizat acest lucru, Parlamentul avand obligatia sa acorde aceasta incuviintare. In alta ordine de idei, aceasta chestiune trebuie asezata clar si in regulamentele Camerei Deputatilor si ale Senatului. Asadar, dorinta noastra si a presedintelui Romaniei a fost ca ceea ce noi am rezolvat din punct de vedere legislativ sa fie rezolvat si din punct de vedere formal in regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor si Senatului.
Asadar, nimeni nu trebuie sa se considere mai presus de lege si daca un simplu cetatean poate sa fie urmarit penal, poate sa fie declarat suspect, poate sa fie arestat preventiv acelasi lucru trebuie sa se intample si cu un parlamentar indiferent care ar fi rangul lui”, a concluzionat Catalin Chereches, vicepresedintele UNPR.
Sursa: Emm