Creditul de 60.000 de euro acordat de stat in Programul „Prima Casa” va putea fi utilizat si pentru construirea unei locuinte sau pentru cumpararea unei „la rosu”, dupa cum s-a stabilit in sedinta de azi, 17 iunie, a Guvernului. Ca si in cazul achizitionarii unei case, beneficiarii nu trebuie sa aiba in proprietate niciun imobil ca sa poata fi inclusi in program.
Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei executivului, ca programul “Prima casa” a fost extins, declarand ca prin completarile aduse actului normativ, s-au atins trei obiective: oferim romanilor sansa de a avea acces, in conditii mai bune de achizitie, a locuintei, dezghetam creditarea in Romania si contribuim la stimularea activitatii economice din domeniul constructiilor si sectoarelor conexe acestui domeniu”.
Seful Executivului a precizat ca raman neschimbate conditiile stabilite pentru beneficiari: – sa nu detina in proprietate o locuinta pana la data de 4 iunie,
– sa achizitioneze o locuinta in una dintre cele trei forme mentionate
– sa dispuna de un avans minim de 5% din valoarea locuintei. in ceea ce priveste costurile de creditare
Primul-ministru a reafirmat ca pentru creditele in euro, costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea EURIBOR la trei luni plus maximum 4%, iar pentru creditele in lei costurile de creditare vor fi stabilite la valoarea ROBOR la trei luni plus 2,5% .
El a exemplificat, spunanda ca in cazul in care o persoana doreste sa ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioada de 25 de ani, rata lunara pe care o plateste daca va beneficia de Programul “Prima casa” va fi de 297 de euro, comparativ cu 448 de euro cat ar plati in situatia in care nu ar beneficia de acest Program. Diminuarea ratelor lunare deriva din diminuarea costurilor de creditare, a explicat primul-ministru.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat mecanismul achizitionarii prin acest Program a unei locuinte care urmeaza sa fie construita sau a unei constructii „la rosu”.
Astfel, beneficiarul va depune la banca o cerere de finantare insotita de un ante-contract de vanzare-cumparare a locuintei sau prezinta, in cazul constructiei, contractul de constructie cu o societate din domeniu. In urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate ale Programului, banca va emite o promisiune unilaterala de creditare, sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. in acest moment intervine Fondul de Garantare, care emite promisiunea de garantare, indeplinindu-se astfel doua conditii majore pe care le asteapta, pe de o parte, finantatorii – bancile – , iar pe de alta parte beneficiarii.
Promisiunile de creditare si de garantare sunt valabile pe o perioada de 18 luni, timp in care locuintele sa fie finalizate. In momentul in care locuintele sunt finalizate, promisiunile de creditare si de garantare se transforma intr-un contract de garantare, prin urmare, beneficiarul intra in posesia banilor pentru a putea plati constructorului locuinta, iar locuinta devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor.
Ministrul Gheorghe Pogea a apreciat ca prin acordarea posibilitatii de a achizitiona in cadrul Programului “Prima casa” o locuinta care urmeaza sa fie construita sau una „la rosu”, va fi satisfacuta, pe de o parte, dorinta persoanelor fizice de a-si construi o locuinta, sau de a achizitiona una la rosu, iar, pe de alta parte, va fi stimulata constructia de locuinte.
Cei care beneficiaza de programul „Prima Casa” nu vor avea dreptul sa vanda locuinta in primii 5 ani de la data dobandirii. De la expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca, de asemenea, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.
Sursa: Ioana Osan