Vezi VIDEO
„Sa vina primaru’!”, „Jos Guvernul!”, „Jos Basescu!” sunt lozincile care s-au auzit in fata Prefecturii Maramures, acolo unde, azi – 30 septembrie, s-au strans circa 200 de persoane in incercarea de a convinge autoritatile sa le ofere sprijin pentru a-si pastra locurile de munca. Protestul a fost organizat de salariatii companiei Romplumb Baia Mare, societate care a fost nevoita sa isi intrerupa activitatea dupa ce Agentia Regionala de Protectie a Mediului Cluj a suspendat autorizatia integrata de mediu emisa firmei ca urmare a depasirii indicatorilor de poluare. Decizia inspectorilor de mediu, precum si pierderea procesului pe care Romplumb l-a intentat agentiei atrage dupa sine concedierea celor 600 de salariati, astfel incat actiunea de azi a avut ca miza convingerea autoritatilor judetene de a bloca inchiderea uzinei de la Ferneziu.
Disperare fara margini s-a putut citi pe chipurile oamenilor care s-au adunat la prefectura inca dinainte de ora 11.00. Oamenii si-au strigat nemultumirile, cerand socoteala primarului Catalin Chereches si deputatului Gheorghe Zoicas, pe care i-au invinovatit pentru inchiderea societatii Romplumb. Niciunul dintre ei nu s-a prezentat in fata protestatarilor care le-au scandat numele in mod repetat.
Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, a spus ca protestul de astazi e doar un inceput si ca actiunile vor continua daca nu se va gasi o solutie pentru salvarea Romplumb sau macar pentru protectia sociala a angajatilor pusi pe liber. “Practic e un inceput al manifestarilor sustinute de Cartel Alfa pentru ca in acest moment nu mai putem glumi despre Romplumb, in acest moment ne e frica ca vom discuta despre Romplumb la modul trecut. Romplumb e o unitate nationala, unde lucreaza romani pentru romani. Daca veti pleca pe somaj, veti pleca fara nici un leu, iar pentru cei care pleaca de la Cluj s-au gasit repede sute de milioane de euro”, a aratat Hossu.
Din cei aproape 600 de salariati, peste 400 lucreaza in uzina de 20 de ani. Liderii de sindicat au precizat ca acestia nu au nicioa sansa sa isi gaseasca alt loc de munca, fiind aproape de varsta de pensionare. “Cine se apleaca asupra noastra sa ne ofere proietectia sociala? Majoritatea dintre noi avem 20 de ani vechime, 412 angajati ai societatii Romplumb au peste 20 de ani vechime in fabrica. Unde ne vom duce?’, a declarat Ana Sarga, lider sindical la Romplumb.
Oamenii au spus ca nu au alternativa, fiind la un pas de a deveni muritori de foame. “Suntem multi dintre noi in prag de pensie, cine ne mai primeste pe noi? Nu mai avem nici o sansa. E singurul lucru care ne-a mai ramas, sa iesim in fata Prefecturii”, a spus unul dintre protestatari.
Reprezentantii grevistilor s-au intalnit cu prefectul Sandu Pocol in biroul acestuia si i-au inmanat un memoriu. „Eu cat am putut am aparat Romplumbul. Acuma s-a ajuns in situatia asta, de inchidere a uzinei. Nu mai am ce sa fac. Nu vreau sa comentez cine a avut interesul sa se inchida Romplumb”, a declarat prefectul Sandu Pocol.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca va sustine initiativele sindicale, iar marti, 4 octombrie, va convoca o intalnire la care sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale, institutii publice cu atributii in protectia mediului inconjurator, conducerea societatii, reprezentanti din cadrul Adunarii Generale a Actionarilor si ai sindicatului pentru a gasi solutii la problemele ridicate de angajati.
De asemenea, vineri, 7 octombrie, va avea loc o intrunire la care vor fi invitati sa participe parlamentarii maramureseni, unde vor fi abordate discutii pentru alternativele identificate. Si conducerea Consiliului Judetean Maramures le-a facut promisiuni protestatarilor. Seful administratiei judetene a precizat ca la inceputul saptamanii viitoare va purta discutii la Bucuresti despre soarta muncitorilor si ca va incerca sa vina cu vesti bune.
Sursa: Camelia Tocaci