Vezi VIDEO
Un protest spontan a izbucnit, in aceasta dimineata, 25 februarie, in jurul orei 9.30, la Spitalul Municipal Sighet. 100 de angajati ai unitatii medicale – doctori, asistenti, infirmiere – au refuzat sa mai lucreze, iesind in fata spitalului din cauza ca li s-au diminuat salariile. Mai mult, oamenii sunt nemultumiti din cauza restantelor salariale din anul 2007 si se tem sa nu ramana si fara slujbe dupa ce conducerea spitalului a anuntat disponibilizari. Prezent la Sighet, actualul director al Directiei de Sanatate Publica Maramures si fostul manager al unitatii medicale sighetene, doctorul Vasile Bodnar, a declarat ca va propune demiterea in bloc a conducerii, considerand ca numai in acest fel poate solutiona problemele ivite. Dupa plecarea lui Bodnar de la carma spitalului, conducerea a fost preluata de social-democratul Vasile Stefanca, insa acesta a rezistat in functie o scurta perioada, fiind inlocuit cu un simpatizant al PDL, Gheorghe Stef.
Greva la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, unde peste 100 de angajati si-au intrerupt activitatea nemultumiti de posibilitatea disponibilizarilor, dar si de diminuarile salariale retroactive, anuntate pentru luna inauarie 2010. Directorul unitatii, Gheorghe Stef, nu a fost informat pana la ora 10.00 despre protest, el vazandu-si linistit de treaba, in timp ce personalul intrase in greva.
Liderul CNSLR Fratia Maramures, Sorin Bodrean, a precizat pentru eMaramures.ro ca personalului angajat urmeaza sa ii fie platite doar 37 de ore din zilele lucratoare pe luna ianuarie, ceea ce a dus la nemultumirea angajatilor.
„Nu este normal sa se aplice aceasta decizie retroactiv”, a aratat el. De altfel, acesta a mai precizat ca mai exista restante salariale inca din 2007, cand nu si-au primit integral al 13-lea salariu, din 2008 mai au de recuperat doua prime de stabilitate si o parte din al 13-lea salariu, iar din 2009, acestia nu si-au mai primit bonurile de masa.
O alta nemultumire a personalului de la spitalul din Sighet se refera la posibilitatea disponibilizarii a aproape 100 de angajati. „Vor sa faca disponibilizari, este vorba de un numar intre 81 si 100 de peroane angajate din TESA si personal auxiliar”, a mai precizat Sorin Bodrean.
Pana la ora 10.00, directorul spitalului din Sighet nu a avut nici cea mai mica idee despre ce se intampla in ograda sa. El a aratat ca nu a aflat despre e vorba, deoarece nu ajunsese inca la directiune. „Eu sunt medic practician, intai fac vizita si abia pe urma o sa ajung la directiune, unde o sa aflu si eu despre ce e vorba”, a declarat Gheorghe Stef pentru eMaramures.ro.
O delegatie de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures, condusa de directorul Vasile Bodnar, s-a deplasat la Sighet, pentru medierea conflictului. „E vorba de o greva spontana, o sa vedem ce este legal si ce nu este legal, apoi o sa incercam sa vedem ce solutii putem gasi”, a declarat Vasile Bodnar, directorul coordonator al DSP Maramures.
Misiunea de a aplana conflictul de munca nu a fost una usoara pentru Vasile Bodnar, chiar daca acesta a fost ani buni in fruntea spitalului sighetean. De altfel, salariatii chiar i-au imputat ca unele dintre pronbleme i se datoreaza. Ca sa isi dovedeasca nevinovatia, seful DSP Maramures a cerut sa i se prezinte mai multe rapoarte financiare. De asemenea, el a cerut sa i se prezinte o statistica a angajarilor facute cat a fost el director si cat unitatea a fost condusa de Stefanca, respectiv Stef.
Vociferarile din timpul discursului pe care l-a sustinut in fata protestatarilor nu l-au descurajat pe Vasile Bodnar, insa confruntarea cu… trecutul nu a fost in avantajul sau, pentru ca sindicalistii i-au imputat ca a lasat spitalul cu datorii imense. In replica, seful DSP a spus ca problemele financiare au provenit de la Casa Asigurarilor de Sanatate Maramures care nu a decontat servicii medicale de milioane de lei.
Mircea Ciocan, lider al sindicatului Sanitas Maramures, a declarat ca taierea abuziva a sporurilor de risc acordate salariatilor a starnit cele mai multe nemultumiri. ”A fost o decizie fara motiv”, a spus el. Potrivit informatiilor angajatilor spitalului, conducerea a redus sporurile de la 75% la 50%, nu a mai acordat bonurile de masa din aprilie anul trecut, iar al 13-lea salariu nu s-a platit nici acum.
Pe de alta parte, asistentele medicale au aratat ca angajarile si promovarile in spital s-au facut dupa bunul plac, iar in multe cazuri persoane nepregatite au ajuns sa conduca sectii ale spitalului. ”Unele dintre asistentele sefe nici macar nu stiu sa coasa un pacient sau sa faca un tratament. Au fost numite fara respectarea unor criterii clare. Numirea asistentului sef trebuie sa se faca de comun acord intre manager, lider de sindicat si medicul sef al sectiei, iar acest lucru nu se intampla”, a spus una dintre protestatare.
Sursa: Angela Sabau