Vezi VIDEO
Transportatorii maramureseni au protestat in aceasta dimineata, 9 decembrie, la intrarea in municipiul Baia Mare, impotriva intentiei Guvernului de a creste acciza la carburanti. Soferii de TIR au tras pe dreapta in zona Real, iar circulatia s-a desfasurat cu dificultate pe DN 1C, soseaua care face legatura intre Baia Mare si Dej. Daca revendicarile lor nu vor fi ascultate, reprezentantii firmelor de transport ameninta ca vor recurge la greva generala, paralizand intrarea in principalele orase din tara si in punctele de trecere a frontierei.
La protestul de astazi au participat reprezentanti ai circa 50 de societati de transport. Dupa ce au tras pe dreapta, soferii au inceput sa claxoneze, exprimandu-si indignarea fata de noile reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014. Proteste similare au avut loc in intreaga tara.
Transportatorii rutieri de marfuri reclama in primul rand masura anuntata de Guvern, de scumpire a carburantilor, o data prin cresterea accizei, dar si prin noua taxa de 7 eurocenti, introdusa in pretul carburantilor. Nemultumiri exista insa si in legatura cu obligativitatea procurarii placutelor de inmatriculare care sa ateste masa maxima autorizata a autovehiculului.
„Protestam pentru acciza la motorina, placutele care ni se impun de la 1 ianuarie 2014 cu masele maxime autorizate, pentru cuantumul amenzilor, lipsa parcarilor. Soferii n-au unde sa faca pauzele de odihna. E foarte greu sa fii transportator, foarte greu sa tii transportul, nu mai putem face fata cu cheltuielile”, a spus unul dintre protestatari, Zamfir Ardelean.
Un alt transportator, Petru Pop, a declarat ca protesteaza „contra noilor legi pe care vor sa ni le impuna. Daca se scumpeste motorina suntem nevoiti sa scumpim transportul. Nu suntem de acord cu placutele care ni se impun pentru masele autorizate, deoarece masele autorizate sunt puse de constructor. Sunt costuri aberante care nu se justifica”.
Pe de alta parte, protestatarii au aratat ca nu sunt de acord nici cu amenzile extrem de ridicate care li se pregatesc de anul viitor, in conditiile in care nu li se asigura nici macar parcari corespunzatoare pentru a putea respecta timpii de odihna. In plus, oamenii au declarat ca raportat la salariile lor, amenzile sunt mult prea mari.
„In al doilea rand, amenzile care ne sunt impuse noua sunt total disproportionate cu cuantumul castigurilor de la noi din tara. Nici intr-o tara din UE, pe care le tranzitam noi, nu sunt asemenea amenzi aberante datorita depasirii greutatii pe axa, depasirii gabaritului pe inaltime sau datorita depasirii timpilor de condus, in conditiile in care pe drumurile nationale la noi nu sunt amenajate parcari corespunzatoare unde conducatorul auto sa respecte acesti timpi de odihna”, a explicat reprezentantul unei firme de transport din judet, Gheorghe Lazar.
Transportatorii maramureseni au mai aratat ca e din ce in ce mai greu sa-si desfasoare activitatea in aceste conditii, motiv pentru care unele firme sunt la un pas de a se inchide. Daca revendicarile lor nu vor fi luate in calcul de guvernanti, transportatorii sunt decisi sa declanseze greva generala, paralizand intrarea in marile orase din tara si in punctele de trecere a frontierei.
Sursa: Camelia Tocaci