Daca zilele trecute la Tribunalul Maramures se judecau circa 100 de cauze pe zi, de astazi, 2 septembrie, toate cauzele aflate pe rolul instantei sunt amanate, exceptie facand cele in materie penala privind masurile preventive si cele in materie civila avand ca obiect masurile de protectie a minorilor. Decizia a fost luata in urma unei sedinte a Adunarii Generala a magistratilor maramureseni, care, in premiera, a hotarat sa… inchida usile de la salile de judecata pana cand isi vor rezolva problemele salariale. Aproximativ 80% din totalul instantelor din Romania au declansat proteste fata de prevederile proiectului Legii unice de salarizare a personalului bugetar si subfinantarea cronica a sistemului justitiei.
Sprorul de stres, cel pe care guvernantii vor sa il taie magistratilor, genereaza o situatie de criza in sistemul judiciar, nemaintalnita pana acum in Maramures. La fel ca si alti colegi din tara, judecatorii de la Tribunalul Maramures au decis sa nu se mai pronunte decat in cazuri care privesc minori sau cereri de arestare preventiva. Magistratii au aratat ca nu sunt dispusi la compromisuri si sunt hotarati sa protesteze pana cand guvernul isi va respecta obligatiile salariale.
De exemplu, daca sporul de stres ar fi anulat, din cele 4.000 de lei castigate lunar, un judecator ar ramane cu mai putin de 2.000 de lei. Presedintele Tribunalului Maramures, Mihai Pop Cerneanu, a declarat ca taierea salariilor la magistrati cu aproximativ 60% este ”o bataie de joc si o incalcare grava a drepturilor cetatenesti”.
”In mod normal la Tribunalul Maramures se judeca aproximativ 100 de cauze pe zi, iar un judecator isi petrece la locul de munca pana la 12 ore. Nu este normal ca un magistrat care isi incepe munca la 8 dimineata si pleaca acasa cateodata si la 7 seara sa se trezeasca ca din cele 40 de milioane, de exemplu, cat avea salariu pana la 1 septembrie, sa se trezeasca cu 20 de milioane in buzunar. De ce? Pentru ca cineva care habar nu are de justitie se trezeste sa faca socoteli fara nici o baza reala”, a intrebat Mihai Pop Cerneanu.
Atat presedintele Tribunalului Maramures, cat si colegii sau sunt de parere ca masura de reducere a salariilor este nejustificata si spera ca protestul fara precedent pe care l-au inceput azi sa produca un impact asupra executivului. Totodata, conteaza pe impactul psihologic produs asupra populatiei, in special a cetatenilor care au procese pe rol.
”Magistratii fac eforturi foarte mari, iar munca magistratilor este cea mai importanta. Ea reprezinta garantia statului de drept. Este vorba despre un castig pe care societatea moderna l-a castigat in sute de ani iar acum unii nu o mai recunosc. Daca guvernul nu are bani pentru salarii trebuie sa recunoasca public si sa faca plati partiale, nu sa taie pur si simplu”, a declarat Cerneanu.
Judecatorii au aratat ca actiunea de protest va continua pana cand guvernantii isi vor da seama de importanta actului de justitie in Romania, care ”nu se poate face pe bani marunti sau ca si act de caritate”.
ACTUALIZARE: Judecatorii de la Judecatoria Baia Mare au spus si ei «Stop» activitatii judiciare si s-au alaturat protestului colegilor de la Tribunalul Maramures. In semn de solidaritate, acestia au trecut in barca protestatarilor, suspendandu-si majoritatea cauzelor aflate pe rol.
Adunarea Generala a Judecatorilor – Judecatoriei Baia Mare a hotarat declansarea protestelor fata de legea salarizarii. Cei 14 judecatori ai instantei prezenti au votat in unanimitate reducerea activitatii, pana cand Guvernul va da garantia ca salariile vor ramane integrale.
De astazi, 2 septembrie, la Judecatoria Baia Mare se vor solutiona doar cauzele de materie penala privind masurile preventive si cauzele civile avand ca obiect masurile de protectie a minorilor.
Toate dosarele aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata pana la reconsiderarea Guvernului Romaniei a modalitatii de salarizare a magistratilor propusa prin proiectul de Lege privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Totodata, judecatorii baimareni au aratat ca nu vor participa la constituirea birourilor electorale ce urmeaza a fi infiintate pentru organizarea alegerilor prezidentiale.
„Se aduc grave atingeri statutului judecatorilor si independentei acestora prin scaderea veniturilor salariale si accentuarea discrepantei dintre nivelurile de salarizare ale puterii judecatoresti si celorlalte puteri ale statului, creandu-se totodata noi inechitati in interiorul sistemului. (…) Guvernul a ignorat solicitarile si protestele repetate ale corpului magistratilor si nu a luat masuri pentru rezolvarea problemelor subfinantarii si supraaglomerarii activitatii instantelor de judecata, resursele financiare si umane alocate fiind insuficiente pentru asigurarea functionarii carespunzatoare a sistemului judiciar”, s-a mentionat intr-un comunicat al institutiei.
Activitatea la judecatorie va fi practiv inghetata – cu exceptia celor 2 cazuri de urgenta, pe perioada nedeterminata. Guvernul va hotari daca tara poate continua sau nu, fara activitatea justiei.
CITESTE SI:
Sursa: Dana Lazar