Magistratii maramureseni au anuntat in dupa-amiaza zilei de azi, 1 septembrie, ca se alatura colegilor din tara, iar incepand de maine nu vor mai judeca decat cauzele in materie penala privind masurile preventive, cauzele in materie civila avand ca obiect masurile de protectie a minorilor. Decizia a fost luata in urma unei sedinte de aproximativ o ora care a fost conovocata azi la Tribunalul Maramures si la care au fost prezenti 17 din cei 22 de judecatori membri in Adunarea Generala a instantei prezidate de Mihai Pop Cerneanu.
O alta decizie luata de magistratii maramureseni se va aplica tot de maine, 2 septembrie, data de la care toate cauzele aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata ”pana la reconsiderarea de catre Guvernul Romaniei a modalitatii de salarizare a magistratilor propusa prin proiectul Legii privins salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice”, dupa cum s-a precizat intr-un comunicat de presa al Adunarii Generale a Tribunalului Maramures.
Tot de maine, se va reduce numarul cauzelor nou intrate care sunt repartizate completelor de judecata. O alta decizie priveste alegerile prezidentiale, judecatorii informand ca nu vor participa la constituirea birourilor electorale.
Adunarea Generala a Tribunalului Maramures desfasurata azi, 1 septembrie, a considerat ca protestul este justificat, iar ca argumente au fost invocate subfinantarea si supraaglomerarea activitatii instantelor de judecata. ”Luand in considerare faptul ca Guvernul nu asigura plata salariilor la nivelul stabilit prin lege pentru sistemul judiciar si nici plata drepturilor salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, convinsi ca solidaritatea magistratilor reprezinta o garantie importanta pentru asigurarea demnitatii profesiei de magistrat (…)”, cu unanimitate de voturi, judecatorii au hotarat sa declanseze protestul de maine.
Fragment din comunicatul de presa al Adunarii Generale a Tribunalului Maramures, in care se enumera actiunile de proteste anuntate incepand de maine, pe o perioada ne determinata:
1) Incepand cu data de 2 septembrie 2009, la Tribunalul Maramures se vor solutiona numai cauzele in materie penala privind masurile preventive, cauzele in materie civila avand ca obiect masurile de protectie a minorilor.
2) Incepand cu data de 2 septembrie 2009, toate cauzele aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata pana la reconsiderarea de catre Guvernul Romaniei a modalitatii de salarizare a magistratilor propusa prin proiectul Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
3) Incepand cu data de 2 septembrie 2009, reducerea numarului cauzelor nou intrate repartizate completelor de judecata, astfel:
La Sectia civila:
– cauzele avand ca obiect litigii de munca si asigurari sociale de la 50 la 30 cauze;
– cauzele avand ca obiect apeluri de drept comun, de la 20 la 10 cauze;
– cauzele avand ca obiect recursuri in materia fondului funciar de la 50 la 30 cauze;
– cauzele avand ca obiect recursuri de drept comun de la 30 la 20 cauze.
La Sectia comerciala:
– cauzele avand ca obiect contencios administrativ si fiscal de la 60 la 30 cauze;
– cauzele avand ca obiect recursuri in contencios administrativ de la 60 la 30 cauze.
4) Judecatorii Tribunalului Maramures nu vor participa la constituirea birourilor electorale ce urmeaza a se infiinta in vederea organizarii si desfasurarii alegerilor prezidentiale.
5) Prezenta hotarare se va aduce la cunostinta publica, inclusiv prin afisarea alaturi de listele cuprinzand cauzele stabilite pentru fiecare sedinta de judecata incepand cu data de 2 septembrie 2009.
Judecatorii maramureseni si-au manifestat nemultumirea fata de ”reprezentantii celorlalte puteri ale statului, care in loc sa fie preocupati de promovarea unei imagini institutionale pozitive a justitiei duc o campanie continua de denigrare a puterii judecatoresti de natura sa impiedice buna infaptuire a actului de justitie care are ca finalitate asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului” si au semnalat ca ”se aduc grave atingeri statutului judecatorilor si independentei acestora prin scaderea veniturilor salariale si accentuarea discrepantei dintre nivelurile de salarizare ale puterii judecatoresti si celorlalte puteri ale statului, creandu-se totodata noi inechitati in interiorul sistemului”.
Sursa: Meda Muntean